Последни новини
Home / Актуално / Конституцията на Републиката: Per aspera ad astra[*]

Конституцията на Републиката: Per aspera ad astra[*]

Defakto.bg

 

Наталия Киселова,

Доц. д-р, Юридически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“

 

На 12 юли 1991 г. в тържествена обстановка е окончателно приета четвъртата българска Конституция. Ден по-късно – на 13 юли тя е обнародвана в „Държавен вестник“ и влиза в сила. Залисани в предсрочните парламентарни избори и във финала на Европейското първенство, 30-годишнината от това знаменателно събитие минава незабелязано. А не трябва! Годишнината е повод да кажем думи на уважение за онези народни представители, поставили подписите си под текста на Конституцията, да си спомним за противоречията в 7-то Велико Народно събрание и че разума в края на краищата надделява над емоциите и омразата.

През годините имаше тържествени парламентарни заседания, тежки научни конференции и снимки за спомен. Посрещната негативно от определени среди, Конституцията през годините разкри много повече достойнства, отколкото нейните създатели са очаквали. С настаняването на ПП „ГЕРБ“ в управлението тържествените чествания бяха заместени от протоколни споменавания между другото. Връх или пренебрежителност в отношението към Основния ни закон (зависи от гледната точка) на управлявалата до преди месеци партия беше предложението за изцяло „нова“ конституция. За мен, като изкушен в материята юрист, едва през 2020 г. Конституцията стана част от човешкото ежедневие на българските граждани. Те провидяха в нея стожер на изпосталялата българска демокрация, за която се хванаха здраво. Защитиха я и тя вече е гражданска ценност сама по себе си, наред с ценностите, които е приютила в своите редове.

Обичайно се казва, че Конституцията от 1991 г. е първата изцяло нова конституция, създадена в “новите демокрации” от Централна и Източна Европа и независимите републики от бившия СССР, чиято политическа философия се основава на ценностите и принципите на демократичния конституционализъм и на един “рационализиран” парламентаризъм. А най-синтетичната характеристика  я определя, на първо място, като реактивна по отношение на предходното конституционно развитие у нас. На следващо място, конституцията може да се посочи, че принадлежи към „твърдо-гъвкавите“ основни закони, съобразно предвидената в нея самата процедура за изменение. Тя е реална, на трето място, от гледна точка на съответствието между фактическата и юридическата конституция. На следващо място, предвидената конституционна форма на държавата е парламентарна и унитарна република. И не на последно място – в разпоредбите на Основния закон намират място основните права и свободи на човека и гражданина, достижение на ООН и Съвета на Европа, а чрез нейния отворен характер членството на България в ЕС стана реалност.

Отвъд тези „научни“ характеристики нашата Конституция въплъщава моралните категории за „добро и зло“, „справедливо и несправедливо“, за отношение към децата и възрастните хора, за уважение между съпрузите, за любов към Отечеството и българския език, за труд и градеж, за чиста природа, води гори и плажна ивица, за свобода, равенство и уважение към другия.

Като всяко човешко творение и Конституцията има недостатъци. Те са резултат от разбирането към 1991 г., че не всичко е нужно да бъде записано на хартия (относно принципите на рационализирания парламентаризъм), че се подразбира. Но не всеки политик подхожда с чисти ръце към нейното прилагане, затова и възгласите за конституционна ревизия не заглъхват през годините.

Какво бъдеще може да се прогнозира за Конституцията? Изминалите три десетилетия бяха време на нейното утвърждаване. В следващите предстои признатата като върховен и основен закон Конституция да стане част от ежедневието на гражданите, да бъде спазвана от партиите и парламентарните групи като правила в политическата игра и … да намери място като приложимо право в съдебната практика на районните и окръжните съдилища. Защото в нашия глобален свят изпитанията пред правата на човека ще се множат – драстичното навлизане в сферите на личния и семеен живот, масовото подслушване и следене, авторското право в мрежата, контрола върху медиите, дигиталното представителство и т.н.

Конституцията не е „официозно“, а всекидневно / делнично право с непосредствено действие – да я прилагаме!

[*] „През тръни към звездите“ (Per aspera ad astra) е известна фраза на римския стоик Луций Аней Сенека.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.