Последни новини
Home / Законът / Претендентите за европейски делегирани прокурори набъбнаха до седмина, за шест места

Претендентите за европейски делегирани прокурори набъбнаха до седмина, за шест места

Defakto.bg

Дни преди изтичането на крайния срок в петък, кандидатите за европейски делегирани прокурори у нас станаха седмина. Новият „подбор“, който ще извършва Прокурорската колегия, е за шест вакантни позиции, след като четирима делегирани прокурори бяха назначени от Лаура Кьовеши.

Новите имена – Милко Момчев и Анна Алексова, са на прокурори от СГП, които вече участваха  в „първия тур“ на подбора на ПК, приключил печално в Люксембург. Нито един от двамата обаче не получи гласове от кадровиците през февруари.

С тях картината на претендентите се очертава така: един следовател (Бойко Атанасов), трима съдии (Вилислава Ангелова, Карамфила Тодорова и Елена Попова) и трима прокурори (Здравена Янева, Момчев и Алексова).

Милко Момчев

Милко Момчев е с 20 години и 5 месеца юридически стаж, само като прокурор. От 2015 г. е в СГП, преди това дълго време е командирован там.

В мотивационното си писмо заявява: „Работя в Софийската градска прокуратура през последните 20 години и съм посветил времето и усилията си на борбата с престъпността“.

Сочи, че работи по дела с фактическа и правна сложност, изготвил над 600 обвинителни акта. „Ако бъда избран на позицията ще допринеса за защита на финасовите интереси на ЕС срещу престъпленията, ощетяващи сериозно европейския бюджет, които към моментта все още не са обективно и пълно разследвани от националните съдебни органи“.

Момчев е пoзнaт oт peд мeдийни дeлa. Toй бe и пpoĸypopът пo “Aлaбин”, ĸoйтo бe пpeĸaтявaл дeлoтo, пocлe внece oбвинитeлeн aĸт зa eдни пpecтъплeния, a cлeд oпpaвдaтeлнитe пpиcъди пpeд мeдиитe бe гoвopил зa дpyги. Πo тoзи пoвoд cpeщy нeгo имaшe cигнaл oт зaщитaтa, нo пpoĸypaтypaтa нe oтĸpи нapyшeния нa Eтичния ĸoдeĸc. На предния тур през февруари бе говорил пред ПК и за участитето си в делата срещу Майкъл Капустин и „Октопод“.

Анна Алексова също е с 20 години и 7 месеца стаж, над 19 от които като прокурор. В началото на кариерата си е била дознател в София.

В мотивационното си писмо сочи, че в момента е командирована в Софийската апелативна прокуратура, където е включена в надзора над наказателните производства, водени за злоупотреби със средства на ЕС.

„Придобитият до момента от мен опит като прокурор и разследващ полицай намирам за съответстващ на високите стандарти, които налага разследването на делата, наблюдавани от Европейската прокуратура“, казва Алексов

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.