Последни новини
Home / Законът / Европейските делегирани прокурори у нас ще имат помощници, деловодители, шофьори, чистач

Европейските делегирани прокурори у нас ще имат помощници, деловодители, шофьори, чистач

Defakto.bg

Кандидатите за шестте свободни позиции нарастват

15 щата за съдебни служители, които да подпомагат европейските делегирани прокурори у нас гласува колегията на ВСС по предложение на Иван Гешев. Назначените от Люксембург делегирани прокурори са четирима – Светлана Шопова-Колева, Димитър Беличев, Бойко Калфин и Вероника Трифонова. Но трябва да са десет.

Според днешното решение на Прокурорската колегия за тях се разкриват: 4 щата за прокурорски помощници, по 3 щатни бройки за главен експерт и съдебен деловодител, 2 щата за шофьор-призовкари по 1 щатна бройка за системен администратор, завеждащ служба и чистач.

В ход е и втора процедура за „подбор“ на шестима делегирани прокурори, които да бъдат предложени за назначаване на Лаура Кьовеши. Срокът за подаване на документи е до 16 юли включително. А претендентите вече са осем.

Осмият кандидат е Мария Тодорова от ОП-Пловдив. Тя има 15 г. юридически стаж, 5 от които като прокурор и 10 като дознател. В мотивационното си писмо сочи, че като зоднател в Пловдив е извършвала разследвания „при високо психическо натоварване, перманентно в динамична обстановка, налагаща често вземане на решения с преклудиране на възможността за обмислянето им в рамките на няколко минути“.  Като прокурор в ОП-Пловдив от 2016 г. досега основно осъществява ръководство и надзор по дела за икономически престъпления с голяма фактическа и правна сложност. Част от тях са били с международен елемент и е издавала молби за правна помощ и европейска заповед за разследване. Завършила е магистърската програма „Право на ЕС“ в СУ, от 2020 г. е задочен докторант в Софийския университет (ЮФ). „Доказала съм безупречни комуникативни умения при ежедневните си професионални контакти. Смятам, че благодарение на своята почтеност, дисциплинираност, експедитивност, умения за работа в екип и ръководене на екип бих могла да изпълнявам стриктно и ефективно задълженията на европейски делегиран прокурор“, пише Мария Тодорова.

Досега в реподбора се включиха столичният следовател Бойко Атанасов, съдиите Вилислава Ангелова, Карамфила Тодорова, Елена Попова и прокурорите Здравена Янева, Милко Момчев, Анна Алексова.

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.