Последни новини
Home / Гостува ни / Стефан Янев: Политиката е за истинските политици, недопустимо е да не се комуникира с избирателите

Стефан Янев: Политиката е за истинските политици, недопустимо е да не се комуникира с избирателите

Defakto.bg

Нeобходима е сериозна, а не показна съдебна реформа,  която служи само „за навън“.

Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да комуникира с избирателите си. Това е признак не само на ниска политическа култура, но и на тотално неразбиране на политиката като процес, поведение и действие. Недопустимо е да отказваш и отричаш политическо взаимодействие, да пренебрегваш базови принципи в това отношение“ –  това каза служебният премиер Стефан Янев преди началото на правителственото заседание в сряда.

Той изтъкна, че почти във всяко свое изказване е посочвал нуждата от изграждане на ефективно и устойчиво парламентарно мнозинство с капацитет да налага стратегически решения.

Според Янев случващото се в последните дни и седмици може да донесе много разочарования на българите и затова е нужна промяна в начина на взаимодействие между политическите партии, нова перспектива и нов модел на политическа комуникация.  Той определи следизборната ситуация като притеснителна. Без да назовава поименно  партия, Янев изказа съмнения в ползата от експертен кабинет на технократи и бюрократи.

Политиката е за истински политици и визионери, не е за бюрократи или технократи, ориентирани към ситуативни решения. Политиката е за политици. Тези послания не бяха самоцел, те бяха свързани с притеснителна тенденция, която вече е реалност. Налице е липса на ясна политическа визия какво трябва да се случи, защо и как„. Тенденция, насочена към търсене на бързи решения, без осъзнатост за последствията и без ясна стратегия занапред. Трябва да сме наясно, че не можем да си позволим като политици, като активни участници в политическия процес за пореден път да разочароваме българските граждани. Това не е в интерес на българската демокрация и не трябва да го допускаме.„, каза Стефан Янев.

Той  изброи  основните цели,  които би следвало да съдържа една политическа програма с хоризонт за модернизация на страната,  около която е необходимо постигане на широк консенсус. „Нужна е програма, която да цели бърз растеж и подкрепа на икономиката, стимулиране на секторите с висока добавена стойност, подготовка за членство в еврозоната. Трябва да се работи с приоритет за решаване на демографската криза и привличане обратно на българите в чужбина, за преодоляване на дисбалансите в развитието на регионите, за образователна и здравна реформа с гарантиран достъп до качествено здравеопазване“.

Янев  изтъкна и борбата с корупцията, изграждането на ефективни институции и реална съдебна реформа.  Той подчерта, че е   необходима сериозна съдебна реформа, а не такава, която служи показано само за „навън“.   „От всички гражданин зависи да настояват и изискват отстояване на върховенството на закона. Смело и без страх. Време е за реална съдебна реформа, а не имитация на такава“, подчерта Янев.

Министър председателят благодари на всички органи, които са работили за честен и автентичен изборен процес. Той похвали изборната администрация за провеждането на спокойни избори и правоохранителните органи за ограничаването на купуването на гласове.  „Правоохранителните органи действаха решително и ефективно за предотвратяване на купуване на гласове и опитите за манипулиране и компрометиране на изборния процес“, заяви той. 

„Мисля, че българските граждани оценяват нашите усилия, а тяхната оценка е най-важна за нас. Тя е реалното мерило за това дали сме се справили и дали сме свършили работата си“, каза служебният министър-председател.

Стефан Янев отбеляза и ниската избирателна активност.  „Тя едва ли се дължи само на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото. Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и политическите партии трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани към участие в демократичния процес. Ако политическите сили бяха вложили всички тези усилия, които насочиха в критика към служебното правителство, може би щяхме да имаме по-смислен политически дебат в предизборния период и респективно повече хора щяха да излязат да гласуват“, посочи министър председателят.

Финално служебният премиер призова хората внимателно да следят политическите процеси и да изискват повече от политиците. „Българските граждани търсят новият политически елит, нов тип лидерство, търсят визионерите, които ще очертаят по-успешен и по-ясен хоризонт за развитието на нашето общество и държава„.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Един коментар

  1. н вълчев

    Ще приема Еврото само ако го реши РЕФЕРЕНДУМ! Останалото е Невежество и Скудоумие!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.