Последни новини
Home / Законът / Претендентите за европейски делегирани прокурори се множат, станаха 16

Претендентите за европейски делегирани прокурори се множат, станаха 16

Defakto.bg

Ден преди изтичането на крайния срок, кандидатите за европейски делегирани прокурори станаха 16, за 6 позиции.

Последният ден за подаване на документи в новата процедура за „подбор“, обявена от Прокурорската колегия на ВСС, е 16 юли.

Новите претенденти са шестима прокурори, един съдия и един следовател. Двама от тях – Станислав Стойков от СГП и Пламен Петков – районен прокурор на Сливница, участваха и в предния подбор в началото на годината.

Де факто вече подробно описа досегашните осем кандидати (следователят Бойко Атанасов, съдиите Вилислава Ангелова, Карамфила Тодорова, Елена Попова и прокурорите Здравена Янева, Милко Момчев, Анна Алексова, Мария Тодорова).

Новите претеденти са:

Светослав Маринчев, зам.-окръжен прокурор на Бургас. Прокурор е от 2004 г., от 2015 г. е в ОП-Бургас, става част от ръководството през 2018 г. След дипломирането няколко месеца е бил адвокат. В мотивационното писмо изтъква 17-годишния си прокурорски опит и ръководството на разследвания за данъчни престъпления, пране на пари, злоупотпеби с еврофондовете, убийство, отвличане, подкуп и др., както и защитата на обвиненията в съда. Заявява, че дългогодишният стаж не е довел до „ефекта на прегарянето“, напротив –  активен е, като наблюдаващ прокурор дори сам извършва някои следствени действия.

Виктор Тарчев от СГП е в системата от 2007 г., първо работи в Софийската районна прокуратура, от 2016 г. е в градската. Пише, че е силно мотивиран да работи като европейски делегиран прокурор, повече от 11 години разширява и задълбочава практиката си в областта на международното правно сътрудничество, включително в Евроджъст, знае английски и френски. Има и „многогодишен профилиран опит както в личното разследване, така и в организирането на мащабни разследвания на икономически и финансови престъпления“.

Станислав Стойков е прокурор от кариерата, от 2017 г. е в СГП,  от 2019 г. е командирован като национален експерт в ОЛАФ, срокът на командироването изтича днес. В мотивационното си писмо проследява 20-годишната история на създаването на Европейската прокуратура, която заработи от 1 юни. „Надявам се, че прокурорите, които ще бъдат избрани европейски делегирани прокурори, успешно ще положат основите на този нов орган, който ще бъде признат за естествен партньор не само от националните правоприлагащи органи, но и от европейските институции“, пише Стойков. В предната процедура той бе получил одобрение на четирима от Прокурорската колегия („за“ беше и Иван Гешев, но остана впечатлението за предварително подредена листа на излъчените).

Ивайло Илиев, зам.-окръжен прокурор на Кюстендил, е обвинител от 2010 г. До февруари тази година е бил районен прокурор на Кюстендил, а от март е зам.-шеф на ОП. В началото на кариерата си е бил дознател и главен разследващ полицай. „Кариерното ми развитие до момента определя позицията на европейски делегиран прокурор като естествена следваща стъпка, тъй като отговарям на всички изискуеми за тази отговорна длъжност критерии“, четем в мотивационнното писмо.

Радостин Попов е съдия от ОС-Варна. Има 20-годишен стаж в съда, бил е зам.-председател на РС-Варна. От 2013 до 2017 г. в рамките на Мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово е бил граждански и наказателен съдия в Митровица, както и наказателен съдия във Върховния съд. През 2018-2019 г. в рамките на мисията като тематичен водещ наблюдател е отговарял за разпределение и управление на съдебни дела. Изтъква, че като международен съдия в Косово е работил по дела с голяма сложност и от висок обществен интерес – военни престъпления, престъпления в икономиката, трафик на хора, убийства и престъпления от омраза.

Районният прокурор на Сливница Пламен Петков  е на поста от 2018 г. Преди това е бил прокурор в СРП и следовател в София и в Ямбол. Приложил е мотивационното писмо от предната процедура, изтъква натрупания опит в отдел „Икономически“ на СГП, където е командирован от 2014 г. до 2017 г. Както и в Специализираната прокуратура – в нея е работил, отново като командирован през 2017-2018 г., отдел „Антикорупция“.

Димитър Халачев е следовател в следствения отдел на Специализираната прокуратура. Освен диплома за юрист, е и магистър-икономист от УНСС. Работил е само като следовател – от 2005 до миналата година в Русе, от юни 2020 г. е следовател в спецпрокуратурата. Заявява, че за многото години ато следовател е работил предимно по данъчни измами, пране на пари, компютърни престъпления, трансгранична престъпност, а в СП разследва усложнени форми на организирана престъпност. Еднозначният му извод е, че едни от най-трудните за доказване и с най-висока спетен на обществена опасност са корупционните престъпления, ОПГ-тата и тези, засягащи финансовите интереси на ЕС. Готов е да работи в екип, владее английски, немски и руски.

Николай Русинов бе зам.-градски прокурор на София от 2014  до 2020 г. В началото на кариерата си е работил като следовател, в държавното обвинение е от 1993 г., бил е районен прокурор на Плевен и Червен бряг, от 2008 г. е в СГП. Като зам.-градски прокурор е ръководил специализираното звено за противодействие на престъпленията против финансовите интереси на ЕС.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.