Последни новини
Home / Законът / ЦИК одобри планираното сметкаджийство: Борисов няма да е депутат

ЦИК одобри планираното сметкаджийство: Борисов няма да е депутат

Defakto.bg

Централната избирателна комисия обяви окончателните  резултати и разпределението на мандатите в 46-ото НС

 „Има такъв народ“ ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС – 63.  Парламентарната група на „БСП за България“ ще бъде от 36-ма народни представители, на „Демократична България“ – от 34-ма, на ДПС – от 29, на „Изправи се! Мутри вън!“ – от 13.

Броят на действителните гласове  в квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201. Няма избрани независими кандидати. 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266,8 гласа.  В решението на ЦИК е и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони. С  депутатското си място се разделя председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, от левицата в новия парламент няма да бъде актрисата Нона Йотова, от ДПС мястото в Народното събрание губи Велислава Кръстева. 

Най-напред комисията отказа да уважи заявлението на Бойко Борисов за отказа от парламента, но след прегласуване и скандал  в крайна сметка беше взето решение той да не бъде обявен за депутат. Също след прегласуване такова решение беше взето за Илко Стоянов от листата на партия „Има такъв народ“ в първи изборен район-Благоевград, избран за кмет на община Благоевград. ЦИК одобри и заявленията да не бъдат обявени за избрани за народни представители на Николай Колев от листата на ДПС от 27-и изборен район Старозагорски и за Григор Горчев от листата на ГЕРБ-СДС от 15-и изборен район Плевенски.

Подобни решения на ЦИК предизвикват полярни оценки откакто кандидатите за депутати започнаха да се отказват в последния момент преди обявяването на списъка с народни представители за новия парламент и натрупаха богата практика.

Същият проблем избухна и след изборите на 4 април т.г., когато след провеждането им, ЦИК извади от списъка с избрани 8 души – двама от  ГЕРБ и шестима от ДПС. От ГЕРБ това бяха Бойко Борисов и Павлин Ганчев, а от познатите лица на ДПС – Хасан Азис и Искра Михайлова.

От сдружение “БОЕЦ тогава атакуваха пред ВАС освобождаването от листата на Борисов (и не само), като избран депутат с аргумента, че ЦИK имa пpaвoмoщия eдинcтвeнo дa oбяви peзyлтaтитe oт избopитe и имeнaтa нa избpaнитe, нe и дa пpoмeня cъcтaвa нa избpaнитe дeпyтaти. Te имaт пpaвo дa ce oтĸaжaт дa бъдaт дeпyтaти, нo тoвa мoжe дa cтaнe caмo и eдинcтвeнo пpeд пapлaмeнтa cлeд нeгoвoтo cвиĸвaнe и ĸoнcтитyиpaнe,  мотивираха се от сдружението.
B жaлбaтa cи  „БОЕЦ“ цитиpa peшeниeто нa Koнcтитyциoнния cъд oт 2001 г. c дoĸлaдчиĸ Toдop Toдopoв. Съдът обаче заобиколи проблема с  КС, като  отхвърли искането с аргумента, че гражданското сдружение не е участвало в изборите и няма правен интерес да оспорва решението на ЦИК. „Съгласно чл. 16, ал.1 ат АПК единствено на прокуратурата е признато правото за защита на този интерес. За останалите лица защитата на обществения интерес може да се осъществи чрез сезиране на прокуратурата“,  посочи още съдът.

И тогава и сега остана впечатлението, че практиката надделява над закона, без някой да може да се закълне, че това не е нарушение на Конституцията. И то на фона на ясно решение № 5 от 2001 г. на КС, в което е обявено, че четиригодишният мандат на  НС, и на депутатите,  по чл. 64 , ал.1 от Конституцията започва да  тече от датата на изборите.  Практиката на ЦИК,  не може да замества разпоредбите на Конституцията, а решенията на КС са задължителни за спазване, напомнят конституционалистите.

В становището си, и тогава и сега като член на ЦИК, социологът Цветозар Томов, заяви:  ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент.

Очевидно е, че правото остава на колене пред личните сметки на  популярни и влиятелни политици, които се включват в предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани.  А ЦИК продължава да толерира измамата, на която са подложени избирателите, категорични са противници на планираното сметкаджийство.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.