Последни новини
Home / Законът / ЦИК одобри планираното сметкаджийство: Борисов няма да е депутат

ЦИК одобри планираното сметкаджийство: Борисов няма да е депутат

Defakto.bg

Централната избирателна комисия обяви окончателните  резултати и разпределението на мандатите в 46-ото НС

 „Има такъв народ“ ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС – 63.  Парламентарната група на „БСП за България“ ще бъде от 36-ма народни представители, на „Демократична България“ – от 34-ма, на ДПС – от 29, на „Изправи се! Мутри вън!“ – от 13.

Броят на действителните гласове  в квадратчето „Не подкрепям никого“ е 35 201. Няма избрани независими кандидати. 4-процентната бариера за влизане в парламента е 109 266,8 гласа.  В решението на ЦИК е и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони. С  депутатското си място се разделя председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, от левицата в новия парламент няма да бъде актрисата Нона Йотова, от ДПС мястото в Народното събрание губи Велислава Кръстева. 

Най-напред комисията отказа да уважи заявлението на Бойко Борисов за отказа от парламента, но след прегласуване и скандал  в крайна сметка беше взето решение той да не бъде обявен за депутат. Също след прегласуване такова решение беше взето за Илко Стоянов от листата на партия „Има такъв народ“ в първи изборен район-Благоевград, избран за кмет на община Благоевград. ЦИК одобри и заявленията да не бъдат обявени за избрани за народни представители на Николай Колев от листата на ДПС от 27-и изборен район Старозагорски и за Григор Горчев от листата на ГЕРБ-СДС от 15-и изборен район Плевенски.

Подобни решения на ЦИК предизвикват полярни оценки откакто кандидатите за депутати започнаха да се отказват в последния момент преди обявяването на списъка с народни представители за новия парламент и натрупаха богата практика.

Същият проблем избухна и след изборите на 4 април т.г., когато след провеждането им, ЦИК извади от списъка с избрани 8 души – двама от  ГЕРБ и шестима от ДПС. От ГЕРБ това бяха Бойко Борисов и Павлин Ганчев, а от познатите лица на ДПС – Хасан Азис и Искра Михайлова.

От сдружение “БОЕЦ тогава атакуваха пред ВАС освобождаването от листата на Борисов (и не само), като избран депутат с аргумента, че ЦИK имa пpaвoмoщия eдинcтвeнo дa oбяви peзyлтaтитe oт избopитe и имeнaтa нa избpaнитe, нe и дa пpoмeня cъcтaвa нa избpaнитe дeпyтaти. Te имaт пpaвo дa ce oтĸaжaт дa бъдaт дeпyтaти, нo тoвa мoжe дa cтaнe caмo и eдинcтвeнo пpeд пapлaмeнтa cлeд нeгoвoтo cвиĸвaнe и ĸoнcтитyиpaнe,  мотивираха се от сдружението.
B жaлбaтa cи  „БОЕЦ“ цитиpa peшeниeто нa Koнcтитyциoнния cъд oт 2001 г. c дoĸлaдчиĸ Toдop Toдopoв. Съдът обаче заобиколи проблема с  КС, като  отхвърли искането с аргумента, че гражданското сдружение не е участвало в изборите и няма правен интерес да оспорва решението на ЦИК. „Съгласно чл. 16, ал.1 ат АПК единствено на прокуратурата е признато правото за защита на този интерес. За останалите лица защитата на обществения интерес може да се осъществи чрез сезиране на прокуратурата“,  посочи още съдът.

И тогава и сега остана впечатлението, че практиката надделява над закона, без някой да може да се закълне, че това не е нарушение на Конституцията. И то на фона на ясно решение № 5 от 2001 г. на КС, в което е обявено, че четиригодишният мандат на  НС, и на депутатите,  по чл. 64 , ал.1 от Конституцията започва да  тече от датата на изборите.  Практиката на ЦИК,  не може да замества разпоредбите на Конституцията, а решенията на КС са задължителни за спазване, напомнят конституционалистите.

В становището си, и тогава и сега като член на ЦИК, социологът Цветозар Томов, заяви:  ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент.

Очевидно е, че правото остава на колене пред личните сметки на  популярни и влиятелни политици, които се включват в предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани.  А ЦИК продължава да толерира измамата, на която са подложени избирателите, категорични са противници на планираното сметкаджийство.

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.