Последни новини
Home / Законът / Кадри от спецструктурите вече търсят работа другаде

Кадри от спецструктурите вече търсят работа другаде

Defakto.bg

Кандидатите за европейски делегирани прокурори станаха 20

Кадри от специализираните съдилища и прокуратури все по-често стават кандидати в конкурси за други юрисдикции – у нас и навън.

Дали това се случва заради засилващите се политически заявки за „закриване“ на спецструктурите, каквито направиха много политически сили, а и такъв  проект вече  беше внесен в 45-о НС, или поради желанието за промяна и израстване, те си знаят.

Тенденцията впечатлява покрай двата тура за подбор на европейски делегирани прокурори, които ще работят в България, обаче ще са на служба към Люксембург, но не само.

Пламен Панайотов

Не толкова отдавнашен, да кажем, е примерът със зам.-председателя на Специализирания съд Пламен Панайотов, който бе дал оставка от ръководния пост и искаше преназначаване в Административен съд- София-град, а после оттегли оставката и се отказа. Напоследък обаче той бе подали  молба за участие в конкурса за повишаване (вътрешния конкурс) в административните съдилища, но кандидатурата му бе обявена за недопустима, тъй като е от същото ниво на съдебната власт и не може да бъде „повишен“. В същия конкурс искаше да се включи и съдия Вилислава Ангелова от Специализирания съд (стана особено известна с оправдателните присъди по „Трайков-Прокопиев-Дянков“), но и тя е отхвърлена на същото основание.

В реподбора за европейски делегирани прокурори също има имена от спецструктурите. Документи за шестте позиции на служба в Европейската прокуратура (ЕPPO) внесоха съдиите от СНС Вилислава Ангелова и Елена Попова, както и следователят от отдела в Специализираната прокуратура Димитър Халачев.

В първия тур, приключил през февруари, кандидати за европейски делегирани прокурори бяха и следователите от спецпрокуратурата Преслава Петкова, Светлана Вайзе и Станелия Караджова, както и обвинителите от СП Венцислав Фердинандов (прокурорът на Божков), Ирина Арменова-Янчева, Мария Макрелова-Чернева. Двама от тях – Петкова и Фердинандов бяха и в листата на 10-те подбрани от Прокурорската колегия, но не получиха одобрението на Лаура Кьовеши и на колегията на EPPO.

Примерът от Сливен

Има и пример със спечелил през пролетта конкурс за Апелативната специализирана прокуратура магистрат, който сега вече се е кандидатирал за окръжен прокурор на Сливен (по-ниско ниво в системата).

Прокурорският избор за Сливен е единственият, останал на кадровиците за лятото засега, сочат данните от страницата на ВСС и ще се проведе на 28 юли.

Впечатлява, че покрай него всичко се случва доста бързо. Така този вторник изненадващо в дневния ред на Съдийската колегия бе включено преназначаването на досегашния окръжен прокурор Пламен Стефанов за съдия, по предложение на члена на ВСС Драгомир Кояджиков. Макар че ресорната комисия КАК бе заложила това кадруване за идното заседание на колегията, на 20 юли. Защо бе бързането така и не се разбра, според обясненията на Кояджиков назначението в съда нямало причини да се бави. И бе гласувано.

А Прокурорската колегия насрочи избора на нов окръжен прокурор. Кандидадът е един – Веселин Гангалов.

В биографията си за този конкурс той е посочил, че от 2011 г. досега е зам.-окръжен прокурор на Сливен и това е така. Само че с решение от 31 март тази година колегията го назначи за обвинител в Апелативната специализирана прокуратура по обявен през 2019 г. конкурс за повишение. Нещо повече, на 1 юли с окончателно решение на ВАС е отхвърлена единствената жалба по този конкурс, включително и срещу назначението на Гангалов, с което отпадат всякави пречи пред встъпването му в Апелативната специализирана прокуратура. Още повече, че този магистрат е командирован в АСП от 9 март миналата година. А преди това, от 12 април 2019 г. е бил командирован във Върховната административна прокуратура. Което подсказва трайно желание вече да не работи в Сливен. Но се оказва, че не е така.

Прави впечатление също, че Веселин Гангалов през голяма част от кариерата си е бил началник. той е зам.-окръжен прокурор на Сливен и в периода 2001-2005 г., преди това е бил районен прокурор на града – 1997-2001 г. Започнал е като полицай, после е бил военен следовател в Сливен.

Името му бе споменато и в разследване на „Бивол“ за недекларирани тераси на мезонета на бившия вицепремиер Красимир Каракачанов. Поводът бе, че в същата кооперация в широкия център на София друг от шестте апартамента, запазени за фирмата, продала имота на Каракачанов, е купен от сина на Гангалов.

Обратен пример

Затова пък кадър „отвън“ е единственият претендент да стане ръководител на Апелативната специализирана прокуратура в четвъртата поред обявена процедура за поста.

Както Де факто писа, това е говорителят на националното следствие Ивайло Ангелов, изложил сред мотивите за кандидатирането си тезата, че органите на съдебната власт не бива да се апкулират.

АСП е без титулярен шеф от март 2018 г.

Нови кандидати за делегирани прокурори

Обвинителите Яна Николова, Стоян Лазаров, Анита Джамалова и Ирина Арменова-Янчева са новите попълнения в списъка с кандидати за европейски делегирани прокурори. С тях претендентите за шестте вакантни позиции стават 20. Доументи се подават до края на деня днес.

Яна Николова е прокурор от ОП-Шумен от 2012 г., преди това е била юрисконсулт и разледващ полицай.

Стоян Лазаров, полковник, е зам.-военнокръжен прокурор в София, бил е и военен следовател, а навремето като служител на НСО пазеше главните прокурори Татарчев и Филчев. Той участваше и в процедурата през февруари.

Анита Джамалова е зам.-окръжен прокурор на Перник.

Ирина Арменова-Янчева е прокурор от Специализираната прокуратура, кандидатира се също за втори път.

About De Fakto

Проверете също

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Във ВСС бе открита изложба с ученически творби за „държавата на реда, закона и справедливостта“

Изложба с ученически творби „В страната на справедливостта“ бе открита във Висшия съдебен съвет. С …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.