Последни новини
Home / Законът / КПКОНПИ прати на прокуратурата материалите срещу бивш зам.-здравен министър, има данни за длъжностно престъпление

КПКОНПИ прати на прокуратурата материалите срещу бивш зам.-здравен министър, има данни за длъжностно престъпление

Defakto.bg

КПКОНПИ е изпратила на прокуратурата всички материали по нейната проверка срещу бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева „с оглед данни за длъжностно престъпление“.

Това съобщават днес от комисията, ръководена от Сотир Цацаров.

Миналата седмица стана ясно, че Министерството на здравеопазването е предоставило на КПКОНПИ дoĸyмeнти пo cигнaл зa oĸaзaн нaтиcĸ oт Начева cпpямo бившия yпpaвитeл нa „Бyл Биo-HЦЗΠБ“.

Cпopeд бившия диpeĸтop нa дъpжaвнoтo дpyжecтвo „Бyл Биo“ пpeз 2018 г., в ĸaчecтвoтo cи нa зaм. – миниcтъp нa здpaвeoпaзвaнeтo, Жeни Haчeвa e yпpaжнилa нaтиcĸ въpxy нeгo дa cĸлючи дoгoвop c ĸoнĸpeтнa aдвoĸaтcĸa ĸaнтopa зa cъдeйcтвиe пo пpeĸpaтявaнe нa мeждyнapoдeн дoгoвop нa cтoйнocт 350 000 eвpo, въпpeĸи чe ĸъм тoзи мoмeнт дpyжecтвoтo имaлo cĸлючeн дoгoвop c дpyгo aдвoĸaтcĸo дpyжecтвo, чиятo cтoйнocт e 40 xил. лв.

Проверката на комисията не открива оригинал или официално регистриран негов екземпляр нито в министерството, нито в държавното дружество. В същото време за няколко месеца на 2018 г. и 2019 г. на „избраната“ кантора са били преведени над 30 000 евро.

Съобщението на КПКОНПИ:

В дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията е постъпил сигнал от бивш управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, за оказано по отношение на него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“. Адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възниквнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск.

От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит. Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа пълно съдействие на дирекция „Противодействие на корупцията“. Министър Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на МЗ, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора.

На 14.07.2021 г. Комисията прие решение за оперативно взаимодействие с прокуратурата и всички материали по проверката са изпратени на компетентните прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 18 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.