Последни новини
Home / Законът / Президентът свиква 46-ото Народно събрание идната сряда – 21 юли

Президентът свиква 46-ото Народно събрание идната сряда – 21 юли

Defakto.bg

От волята на депутатите и желанието на  министрите зависи дали служебният кабинет може са  стане редовен

Държавният глава Румен Радев ще  свиква 46-ото Народно събрание идната сряда – на 21 юли – това съобщи той в село Професор Иширково, където е на посещение по време на жътва. Консултациите за редовен кабинет ще започнат веднага, след като партиите сформират парламентарните си групи.  „Има ясен конституционен модел и ще вървим по него без никакво забавяне„, заяви Радев.

На въпрос дали служебното правителство може да се трансформира в редовно, президентът отговори, че  това  зависи от волята на депутатите и от личното решение на министрите.  И най-вече от намирането на консенсус около ясни принципи и приоритети в името на бъдещето на България, каза президентъг.

Сега е моментът политиците да си свършат работата и да бъдат на висотата на очакванията на българските граждани.  Покажете тези хора, посочи Радев селяните от полето, които го  бяха наобиколили.  За тях няма студ, няма жега – те трябва да си свършат работата.  Ако не го направят,  всички ние ще останем гладни„,  илюстрира  посланието си към политиците държавният глава. Добави, че  очакваме от тях да продължат демонтажа на порочния модел. Да се пресекат кражбите, да се укрепи държавността, да намерим изход от икономическата криза, от несправедливостта, от бедността, тръгнем по нов, модерен път. Сега, днес е българската политическа жътва.“

По-рано премиерът Стефан Янев обяви идеята служебното правителство да поеме функциите на редовно като  „екзотична“ с аргумента, че служебният кабинет е  надпартиен.

Радев поздрави ИТН с изборната победа и определи обявените от Слави Трифонов вчера рокади в проектокабина, като добра основа за диалог, партиите трябва да намерят пътя към него, каза президентът.

На въпрос  на въпрос за уволнението на директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов по повод това, че и името на държавния глава е било замесено в историята, Румен Радев отбеляза:  „Аз съм делегирал пълно право на министрите да определят своята кадрова политика, но трябва да го правят мотивирано. Изобщо не мисля и не съм попечителстват министрите в техните решения, особено когато те са професионалисти и експерти“. 
Радев обаче подчерта, че  едно от очакванията на гражданите е и промяна в здравеопазването, защото функциониращият в момента модел не работи добре. „Той води до прецеденти, до превръщането на здравеопазването в бизнес, той води до уродливост вътре в системата. Не може разликата в заплащането между новопостъпил лекар и шеф на държавна болница да от 50 до 100 пъти.“
Президентът обърна внимание, че трябва да се помисли за младите български лекари като възможности за намиране на работа, специализация и  социални възможности  –  това няма как да имаме добро здравеопазване в бъдеще, каза Радев.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.