Последни новини
Home / Законът / Тошко Йорданов, „ИТН“: Гешев няма да си отиде бързо, ако някой ви казва друго, значи ви лъже (обновена)

Тошко Йорданов, „ИТН“: Гешев няма да си отиде бързо, ако някой ви казва друго, значи ви лъже (обновена)

Defakto.bg

За  Гешев няма да ви  лъжа. Ако някой ви каже, че като се съберем в парламента, той веднага ще си отиде, ще Ви излъже. Това не може да стане бързо –  това каза  Тошко Йорданов, заместник-председател на „Има такъв народ“ на пресконференция, заявена  снощи от лидера на ИТН Слави Трифонов.

Йорданов заяви, че настоящият главен прокурор не се ползва с доверието на никой друг, освен на ДПС и на ГЕРБ.

От ИТН обещават промени  в прокуратурата, обсъжда се дори изваждането й от съдебната власт, но това ще стане след сериозни законодателин промени, стана ясно от думите му. Тошко Йорданов каза, че по въпроса за съдебната реформа  с „Демократична Бълтгария“ гледат в една посока, но имат и  разминавания.

„В учредителната ни декларация пише какво мислим за главния прокурор. Мислим, че той трябва да бъде избиран пряко от народа. Що се отнася до сегашния главен прокурор, трябва се подхожда спрямо това, което може да се направи. Ако някой ви каже, че влизайки в парламента, ще смени Гешев с друг – лъже. Това практически е невъзможно. Това е дълг процес, който върви през подмяна на състава на Висшия съдебен съвет“.

Това, което ИТН смята, че може да бъде направено е  да бъде премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата. „Както и прокуратурата може да бъде извадена от състава на съдебната власт. Ако прокуратурата бъде освободена от хватката на шапката има достатъчно прокурори в тази страна, който биха си вършили работата“, заяви още зам.-шефът на ИТН.

„Скоро ще представим кабинет. Логично е да има разговори с останалите, когато се съберем в парламента. Отново ще представим наш проект за кабинет, който, ако не бъде подкрепен, по-логично е да има предсрочни избори. Отговорността остава на ДБ и на ИМВ. Парламентът е мястото за разговаряне, скоро ще представим вариант за кабинет„, каза още Йорданов.

Филип Станев от ИТН подчерта: „Няма да влизаме в разговори за постове, в политически договорки. Искаме да носим отговорност“.

На днешната пресконференция,  Николай  Василев изказа благодарност на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, за оказаното му „голямо доверие“ с номинирането му за министър-председател на проектокабинета си.

Той обясни, че е най-разочарован затова че е получил най-монго критики от десния сектор. „Вероятно съм по-голям реформатор от някои, които се наричат десни.“, каза той.

„Една от критиките към мен е, че не съм ново лице. Ако кандидатът за премиер беше нов, щеше да има критики, че няма управленски опит“, заяви Василев на пресконференция днес. Той  заяви, че е обиден от отправените обвинения, че е „продукт на ДПС“, защото е участвал в Тройната коалиция. По думите му в този кабинет освен него няма друг представител на НДСВ. „Аз съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски, каза Василев. „Преди две десетилетия загубих главата си в Министерството на икономиката, защото се опитах да приватизирам „Булгартабак“ със западни инвеститори. След мен по същия начин загубиха главите си още двама министри на икономиката. „Булгартабак“ беше купен знаете от кого, но днес го няма, нали? Така че по тази тема моята съвест е чиста“, заяви Василев. Той показа програмата, която е бил подготвил,  ако бъде избран за министър председател. От експозето  пролича виждане, че уязвимите слоеве от населението биха изчаквали поредния  икономически растеж, за да се радват на европейски доходи или пенсии. Не е ясно дали ИТН споделя подобни възгледи, въпреки че именно партията на Слави спря в предишния парламент гласуваното на пръво четене преизчисление на пенсиите.

Ако бяхме получили подкрепа, можете да бъдете сигурни – това щеше да е най-реформаторският кабинет в българския преход. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето, категоричен бе  Василев. Обясни, че е  бил част от тройната коалиция, „защото нямаше каква друга коалиция да гарантира влизането на България в ЕС.“  

Вчера

Трифонов оттегли Николай Василев за премиер, ще предложи ревизиран кабинет

Вчера лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че оттегля обявената от него кандидатура за премиер на Николай Василев. Скоро ще предложи нов кандидат за премиер и ревизиран състав на представения от него на 12 юли проектокабинет.   Акцентира, че за него е по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната.

В профила си във ФБ Слави Трифонов коментира:
В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.
Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото.
За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество.
Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет. И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти. 
Силата е в истината.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.