Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев (допълнена)

Янаки Стоилов предлага на ВСС да освободи предсрочно Иван Гешев (допълнена)

Defakto.bg

Правя предложение Пленумът на ВСС да освободи предсрочно от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това е точка първа в дневния ред на пленума на 22 юли.

Това обяви пред журналисти правосъдният министър Янаки Стоилов. Поводът е постъпила при него информация от вътрешния министър Бойко Рашков, в която се съдържат данни за тежки нарушения и уронване на престижа на съдебната власт от върха на държавното обвинение.

Стоилов отказа подробности, ще ги изложи пред ВСС. Но става дума за разгласяване на досъдебни производства, липса на единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности. Ограничил съм се само с това, което опира до конституционните основания по чл. 129, ал.3, т. 5 от Конституцията, каза правосъдният министър.

Уточни , че ще представи пред кадровиците „групи причини“, препраща им и всички материали от вътрешния министър, които надхвърлят 100 страници.

Преди изборите Бойко Рашков заяви, че трябва да се предприемат „незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата“. Усъмни се, че действащият съвет ще се справи, но се надява в новия да влязат достойни хора, които ще реагират например на „това какво прави един главен прокурор“.

Конституцията предвижда предсрочно освобождаване на „тримата големи“ на няколко основания. Цитираният от Янаки Стоилов текст е за „тежко нарушение или системно неизпълнение на служебнитте задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт„.

Процедурата за махане на главния прокурор преди изтичането на мандата му е в Закона за съдебната власт – чл.175, ал. 5 ЗСВ.

А именно: „Основанието за предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор се установява от пленума на Висшия съдебен съвет с решение, прието по реда на чл. 173, след което се предлага на Президента на Република България неговото освобождаване. Президентът не може да откаже освобождаването при повторно направено предложение„.

Предложение за предсрочно освобождаване могат да правят същите, които издигат номинациите за главен прокурор – не по-малко от трима от Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието.

За да е успешна процедурата обаче „за“ трябва да гласуват 17 кадровици от общо 25 (в момента те са 22-ма).

Как ще реагират кадровиците предстои да видим. Нищо чудно да прехвърлят материалите за проверка на Инспектората, в който всички са с отдавна изтекъл мандат.

В публичното пространство бяха разпространени основните акценти от доклада на Рашков. Сред тях: разгласяването на СРС по текущи разследвания в нарушение на презумпцията за невиновност („прихванатите“ разговори на президента, комуникацията на Пламен Узунов и Пламен Бобоков и др.); десантът на прокуратурата миналия юли на Дондуков“ -2  и публичният арест на президентския съветник Илия Милушев; отказът на Иван Гешев на два пъти да се яви пред мониторинговата група за върховенство на закона на ЕП. Министър Рашков е подчертал и активния граждански протест, неизменно настояващ за оставката на главния прокурор Гешев.

Говорителката на Гешев: Политически акт за дивиденти и пиар

Сийка Милева направи коментар пред БТА. Поместваме го без редакции и съкращения.

„Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР – Бойко Рашков, внася такова предложение във ВСС. Учудени сме от това, защо го внася едва сега – дни преди да изтече мандата на служебното правителство.

Няма да коментираме този политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар. В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи и то без никаква конкретика“, заявява говорителката на Иван Гешев

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Един коментар

  1. Много вероятно е ВСС да жертва Гешев, за да спаси себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.