Последни новини
Home / Законът / Личността на Гешев не е най-важното, важна е прокуратурата и дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем

Личността на Гешев не е най-важното, важна е прокуратурата и дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем

Defakto.bg

Надявам се Борисов да  бъде призоваван за обяснения по редица неизяснени случаи

 

“ Целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони“.  Това каза пред БНР министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Бойко Рашков по повод внесеното искане до ВСС от правосъдния министър проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата  на Иван Гешев. Въпросът е точка първа в дневния ред на пленума на 22 юли

Тук личността на Гешев не е най-важното. Няма опит за реванш. Тук целта е да се постави по-сериозният въпрос – как е структурирана нашата прокуратура, как заема място в системата на съдебната власт, дали главният прокурор е отговорен, или е недосегаем„. 

Рашков  посочи, че в развитите демократични държави няма подобна на нашата прокуратура – главният прокурор да командва обикновения прокурор.

Очаквам ВСС да не събере кворум, за да не се занимава с този горещ картоф. Очаквам, че и дори да има кворум, членовете на ВСС ще направят всичко възможно да отхвърлят предложението или да вземат решение, че няма основание Иван Гешев да бъде освободен от поста…

По повод твърденията, че този ход е удар във въздуха, министърът обяви, че дори това да е така, това е удар в полза на демократичното устройство на страната, като той ще остави следа и ще предизвикат промени.

Рашков не се съгласи с твърденията на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, че това е политически акт и опит за оказване на натиск върху прокуратурата. Като аргумент той посочи, че много преди да се изготви справката, редица съсловни организации са започнали да пишат тревожни писма до ВСС и Инспектората към съвета, заради поведението на Иван Гешев, като главен прокурор.

Реакция до сега не се получи. Защо тогава никой представител на главния прокурор не се появи и да обясни какво е отношението на Гешев. Сега се реагира по елементарен начин, въпреки, че изложени конкретни факти Те не сочат към това някой да прави ПР. Става въпрос за груби нарушения на принципни положения в правната област и наказателното производство. Когато има данни за престъпление не може да става дума за ПР„, обобщи вътрешният министър.

Служебният министър коментира и разпита на Бойко Борисов през седмицата:

По повод едно действие, което се основава на закона – гражданинът Борисов да бъде разпитан, той направи политически пиар от това. Към онзи момент фактическата обстановка съзнателно не е била установена, за да бъде измъкнат от отговорност Борисов.  Когато видите, че един случай е останал неизяснен от компетентните органи, няма ли да желаете този случай да бъде доизяснен?  Да, сега е минало време, но ако някой се надява, че поради изтеклото време няма да бъде направен опит чрез законови средства да му се търси отговорност, е в голяма грешка. Надявам се, че Борисов ще бъде призоваван да дава обяснения по редица неизяснени случаи, сред тях е и този за къщата в Барселона„.

Вътрешният министър посочи, че МВР е в края на проверката за подслушване на протестиращи:

Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция „Вътрешна сигурност“. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани… Представяте ли си докъде е стигнала българската прокуратура, за да угоди на политическата власт, на Борисов конкретно, а Гешев е съгласен прокуратурата да иска използването на СРС, тъй като протестът е започнал да иска и неговата оставка. 

Безумието е безгранично. Затова тази система трябва да бъде променена и да стъпи на демократични закони… Сред подслушваните има и политици, и общественици, и обикновени граждани„.

Събраните факти ще бъдат предоставени на парламента.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.