Последни новини
Home / Законът / ВКС окончателно: 17 години затвор за жестоко убийство на колега дървосекач

ВКС окончателно: 17 години затвор за жестоко убийство на колега дървосекач

Defakto.bg
Анегл Нунев

Върховният касационен съд окончателно изпрати за  17 години в затвора подсъдимия Ангел Нунев от Ракитово, убил по особено жесток начин своя приятел и колега Атанас Наков.  Трагедията се разигра на   8 август 2017 г. в родопското село Давидково, община Баните. Двамата мъже работели като дървосекачи и на фаталния ден се намирали под връх “Свобода”. Ангел току що се бил върнал от Ракитово след 4-дневна сватба на свой племенник. Отивайки на обекта установил, че конят и резачката, които Наско трябвало да пази, са изчезнали, а самият той спи пиян.  Нунев му нанася тежък побой, който става причина по-късно  за смъртта на мъжа.

Първоначално Смолянският окръжен съд постанови 10 г. затвор за Нунев, а Пловдивския апелативен съд завиши срока на 17 г.
Ето и мотивите , с които ВКС потвържадава по-високото наказание.

(..) Делото е образувано по касационна жалба на подсъдимия Ангел Нунев. С присъда на Окръжен съд – Смолян той е признат за виновен в това, че на 08.08.2017 г. в землището на с. Давидково, обл. Смолян, причинил смърт по непредпазливост на Атанас Наков в следствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, поради което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 10 години. С въззивната присъда на Апелативен съд – Пловдив е отменена първоинстанционната и подсъдимият е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил Атанас Наков чрез нанасяне на множество удари с крака и ръце, вдигане и хвърляне на земята, газене с крака по главата и тялото, стъпване с крак в областта на шията. Причинил е тежка съчетана гръдна, коремна и гръбначна травма, довела до множествено увреждания, причинили остра кръвозагуба.
Убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития и с особена жестокост, поради което на подсъдимия е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 17 години.
Тричленният състав на ВКС приема, че присъдата следва да бъде оставена в сила. Твърдението, че вътрешното убеждение на решаващия състав почива на доказателства и доказателствени средства, които не са събрани и проверени по реда на НПК, не кореспондира с материалите по делото.  Първата инстанция е провела съкратено съдебно следствие, като страните са дали съгласие да не бъде провеждан разпит на свидетели и на вещите лица, изготвили експертизи по делото, а съдът е одобрил изразеното съгласие, като правилно е преценил, че действията по разследването са извършени при условията и по реда на НПК. Протоколите за разпит на свидетелите и заключенията на вещите лица са надлежно приобщени.
Всички писмени доказателства от досъдебното производство са приети и прочетени непосредствено преди приключване на съдебното следствие.
Обсъждането на възражението за нарушено право на защита, чрез позоваване на обяснения, каквито Нунев не е давал в качеството на обвиняем, както и на протоколи от следствени действия, осъществени без участието на защитник, е безпредметно“, категорични са върховните съдии. Внимателното запознаване с мотивите към въззивната присъда показва, че макар и по други съображения (изменение на обвинението) съдът е изключил въпросните обяснения от доказателствения материал. Отказал е да ползва и резултатите от осъществения следствен експеримент именно заради отсъствието на защитник.

Според съдебния състав на ВКС достатъчно аргументирано са отхвърлени и исканията за събиране на допълнителни доказателства, свързани с минали заболявания на пострадалия и възможността да е получил уврежданията по-рано, докато в продължение на дни е бил в състояние на алкохолно опиянение. В мотивите си върховните съдии пишат още: „Съдът е съобразил изцяло заключението на вещите лица, според което Атанас Наков е страдал от цироза, но тя е била без усложнения и няма отношение към настъпването на смъртта. Други здравословни проблеми не са открити. Експертизите правилно са кредитирани и по отношение на обстоятелството, че констатираните увреждания са причинени „едномоментно“, в кратък период от време, и не датират от предишни дни. Освен че вещите лица са изложили писмено това свое становище, то изрично е обсъждано и защитено в хода на съдебното следствие. Прието е, без страните да го оспорят.
Тричленният състав на ВКС не констатира явна несправедливост на наложеното наказание. Апелативният съд е обсъдил всички относими данни за деянието и дееца, включително и изтъкнатите в жалбата, при което е определил най-лекото по вид наказание, при това в размер, по-нисък от средния. „При наличието на безспорно установени отегчаващи вината обстоятелства, допълнителното намаляване на наказанието би било проява на необосновано снизхождение“, приемат върховните съдии.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.