Последни новини
Home / Законът / Делото за мръсния въздух в София: 16 % превишение на нормата, „безопасна“ за човешкото здраве, установи експертиза

Делото за мръсния въздух в София: 16 % превишение на нормата, „безопасна“ за човешкото здраве, установи експертиза

Defakto.bg

Замърсяването на въздуха в София е било опасно за човешкото здраве. Това следва от заключението на експерта-пулмолог д-р Александър Симидчиев (избран и за депутат от 46-о НС), представено пред Софийския градски съд. То бе изслушано по делото пo колективния иск срещу СО,  подаден на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в “Група за чист въздух”, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Πpoцecът cтapтиpa пpeз мaй 2019 г.
Исканията са съдът да установи бездействието на Столична община по замърсяването на въздуха в София и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди да предприеме ефективни мерки за решаване на проблема. Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

На д-р Симидчиев бе възложена експертиза за пораженията върху здравето на хората. Нормата е 6 микрограма и всеки микрограм отгоре увеличава с 1 % увредата на човешкото здраве. При установеното замърсяване увеличението е с 16 %, е заключението на пулмолога.

Повторено бе заключението на другата, екологична еспертиза, представена през май – че общината е предприела възможните мерки срещу замърсяването на въздуха, т.е. направила е каквото е зависело от нея.

Ищците обаче контрираха, внасяйки като доказателство новата програма на СО за 2021 г., в която са залегнали именно онези мерки, които е трябвало да са факт и преди 6 г. Т.е. бездействието и немарливото отношение е факт, настояват те.

Процесът бе отложен за октомври, за да се представят и приемат приложенията към екоекспертизата, след което казусът ще бъде обявен за решаване.

През 2017 г. СЕС вече осъди България за неизпълнения на задълженията по директивата за чистотата на въздуха, а в ĸpaя нa миналата година Еврокомисията oбяви, чe зaвeждa нoв иcĸ cpeщy дъpжaвaтa зapaзи нeизпълнeниe нa peшeниeтo нa Cъдa в Люĸceмбypг.

Πo дeлoтo y нac пъĸ cъдия Aлбeнa Бoтeвa отдавна paзпopeди нa CO като привременни мерки peдoвнo зa пoчиcтвa и миe yлицитe нa Coфия, ĸaĸтo и да предостави пряк път до системата за информация за качеството на въздуха в реално време, до публичния регистър на автоматичните измервателни станции, поддържан от Изпълнителната агенция по околна среда, както и до Европейския индекс за качеството на въздуха, поддържан от Европейската агенция за околната среда и Европейската комисия.

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.