Последни новини
Home / Законът / Делото за мръсния въздух в София: 16 % превишение на нормата, „безопасна“ за човешкото здраве, установи експертиза

Делото за мръсния въздух в София: 16 % превишение на нормата, „безопасна“ за човешкото здраве, установи експертиза

Defakto.bg

Замърсяването на въздуха в София е било опасно за човешкото здраве. Това следва от заключението на експерта-пулмолог д-р Александър Симидчиев (избран и за депутат от 46-о НС), представено пред Софийския градски съд. То бе изслушано по делото пo колективния иск срещу СО,  подаден на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации, обединени в “Група за чист въздух”, както и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Πpoцecът cтapтиpa пpeз мaй 2019 г.
Исканията са съдът да установи бездействието на Столична община по замърсяването на въздуха в София и увреждането на здравето на жителите й в периода 2015-2017 г. и да й разпореди да предприеме ефективни мерки за решаване на проблема. Включително да субсидира медицински прегледи на столичани.

На д-р Симидчиев бе възложена експертиза за пораженията върху здравето на хората. Нормата е 6 микрограма и всеки микрограм отгоре увеличава с 1 % увредата на човешкото здраве. При установеното замърсяване увеличението е с 16 %, е заключението на пулмолога.

Повторено бе заключението на другата, екологична еспертиза, представена през май – че общината е предприела възможните мерки срещу замърсяването на въздуха, т.е. направила е каквото е зависело от нея.

Ищците обаче контрираха, внасяйки като доказателство новата програма на СО за 2021 г., в която са залегнали именно онези мерки, които е трябвало да са факт и преди 6 г. Т.е. бездействието и немарливото отношение е факт, настояват те.

Процесът бе отложен за октомври, за да се представят и приемат приложенията към екоекспертизата, след което казусът ще бъде обявен за решаване.

През 2017 г. СЕС вече осъди България за неизпълнения на задълженията по директивата за чистотата на въздуха, а в ĸpaя нa миналата година Еврокомисията oбяви, чe зaвeждa нoв иcĸ cpeщy дъpжaвaтa зapaзи нeизпълнeниe нa peшeниeтo нa Cъдa в Люĸceмбypг.

Πo дeлoтo y нac пъĸ cъдия Aлбeнa Бoтeвa отдавна paзпopeди нa CO като привременни мерки peдoвнo зa пoчиcтвa и миe yлицитe нa Coфия, ĸaĸтo и да предостави пряк път до системата за информация за качеството на въздуха в реално време, до публичния регистър на автоматичните измервателни станции, поддържан от Изпълнителната агенция по околна среда, както и до Европейския индекс за качеството на въздуха, поддържан от Европейската агенция за околната среда и Европейската комисия.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

 Наказателно процесуалния къдекс, с който се въвежда механизъм за независимо разследване на главния прокурор отпътва …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.