Последни новини
Home / Законът / Последно: 23 кандидати за шестима европейски делегирани прокурори, включи се и бивш председател на Съюза на съдиите

Последно: 23 кандидати за шестима европейски делегирани прокурори, включи се и бивш председател на Съюза на съдиите

Defakto.bg

Общо 23 магистрати – 15 прокурори, 2 следователи и 6 съдии са депозирали заявления за участие в процедурата за подбор на 6-ма европейски делегирани прокурори от Република България. Те са внесли документите си до края на работния ден на 16 юли – последния ден от срока. Това обобщават днес от ВСС.

Заради възможността заявления да се подават и по пощата, не е изключено бройката да нарасне.

Де факто многократно описа претендентите по реда на публикуването на документите им от ВСС, като в петък те бяха стигнали 20 (виж тук).

Любопитното е, че последният списък започва и завършва с публично известни имена. Първото е на столичния следовател Бойко Атанасов, последното – на столичния съдия Атанас Атанасов, който три години бе и начело на Съюза на съдиите (2015-2018 г.)

Съдия Атанас Атанасов

В мотивационното си писмо Атанасов е посочил, че проявява интерес към работа като европейски делегиран прокурор, защото „виждам в нея възможност за напредък в професионалното ми развитие“. Той е съдия от 1999 г., от 2008 г. е в СГС, през 2018 г. е командирован в Софийския апелативен съд. Бе и назначен за титуляр в САС след проведен конкурс, но Върховният административен съд по жалба отмени това решение на кадровиците.

„Считам, че професионалният ми опит като съдия, разглеждал икономически дела, като присвоявания, измами с ДДС, злоупотреба със служебно положение, корупция и опитът ми в упражняването на съдебен контрол върху актовете на прокурори и разследващи в досъдебни производства срещу такива форми на престъпна дейност, ме правят подходящ андидат за позицията на европейски делегиран прокурор, завършва Атанас Атанасов. Припомня също, че е участвал в пред международни проекти като член на екипа, модератор, лектор, като и автор в наръчника  по „Процесуални права в наказателното право на ЕС“.

Другите две нови имена на кандидати са на Бисера Калпакчиева от ОП-София и на Галина Господинова-Стефанова от Софийския районен съд.

Бисера Калпакчиева е обвинител от 1993 г., била е районен прокурор на Самоков (повече за нея тук).

Галина Господинова-Стефанова е започнала кариерата си като прокурор, съдия е от 2014 г. (тук).

Още за кандидатите за европейски делегирани прокурори – тук, тук, тук и тук.

Повторният подбор започна от средата на юни, след като Лаура Кьовеши и колегията на Европейската прокуратура (ЕPPO) одобриха само четирима от първите 10 номинирани.

Сега Комисия по допустимост на кандидатите на Прокурорската колегия – Стефан Петров – председател, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов ще огледат претендентите за това дали отговарят на поставените изисквания – да са действащи магистрати, чиято независимост е извън съмнение и да притежават необходимата квалификация и практически опит; да са придобили статут на несменяемост; да имат оценка „много добра“ от последното проведено атестиране; да имат най-малко 8 години юридически стаж (по смисъла на чл. 164 ЗСВ) и да са на възраст не повече от 58 години към датата на решението за откриване на процедурата за подбор, както и да владеят английски език на ниво минимум В2 на Европейската езикова рамка.

Следващият етап е изслушване от Прокурорската колегия и гласуване на кадровиците, които имат право да подкрепят шестима от списъа. На финала подбраните се изпращат на Кьовеши.

Мандатът на европейските делегирани прокурори е 5 години с възможност за подновяване. Те работят на терен по европейските дела в България, но са на служба в ЛЮксембург.

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Един коментар

  1. бай Сорос

    “виждам в нея възможност за напредък в професионалното ми развитие”. На туй му викат кариеризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.