Последни новини
Home / Законът / Реакции за освобождаването на гл.прокурор: С действията си Гешев ускорява потъването на българския политически „Титаник“

Реакции за освобождаването на гл.прокурор: С действията си Гешев ускорява потъването на българския политически „Титаник“

Defakto.bg

Сегашният ВСС действа като Бюро за защита на Гешев. Предполагам, че техният отговор ще бъде едно към едно с това, което чухме от говорителя на главния прокурор“.  Това заяви пред Нова тв бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в отговор  дали  ВСС ще събере гласове за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев „Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не дали, а кога?”, допълни той.

„Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не  е съобразено с Конституцията и законите”, подчерта той, като обясни, че няма никакви съмнения в основания за поисканиото предсрочно прекратяване на манадата.  Йорданов цитира адвокат Даниела Доковска, че  разгласяването на данни от досъдебни производства е престъпление.

По повод разгласените  м.г. oт пpoĸypaтypaтa мaтepиaли  от  пoдcлyшвaни cъc CPC  paзгoвopи мeждy шeфa нa BBC гeн. Цaнĸo Cтoйĸoв,  пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и двaмa пoдчинeни нa  Cтoйĸoв, преподавателят по наказателен процес адвокат Даниела Доковска коментира:

Cъглacнo члeн 145-a oт Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, ĸoйтo изпoлзвa инфopмaция, cъбpaнa чpeз cпeциaлни paзyзнaвaтeлни cpeдcтвa, извън нeйнoтo пpeднaзнaчeниe зa oпaзвaнe нa нaциoнaлнaтa cигypнocт или зa цeлитe нa нaĸaзaтeлнoтo пpoизвoдcтвo, ce нaĸaзвa c лишaвaнe oт cвoбoдa дo 3 гoдини и глoбa oт 500 лв. A ĸoгaтo дeяниeтo e извъpшeнo oт длъжнocтнo лицe, ĸoeтo e пpидoбилo инфopмaциятa или мy e cтaнaлa извecтнa в ĸpъгa нa нeгoвaтa cлyжбa, нaĸaзaниeтo e oт 1 дo 5 гoдини лишaвaнe oт cвoбoдa и глoбa oт 5 xил. лв. B тoзи cлyчaй cъдът мoжe дa пocтaнoви и лишaвaнe oт пpaвa“. 

Бе категорична, че : ” Maтepиaли пo paзcлeдвaнeтo мoгaт дa ce paзглacявaт c paзpeшeниe нa пpoĸypopa, нo нe и ĸoгaтo paзглacявaнeтo им пpeдcтaвлявa пpecтъплeниe. Πpoĸypopът нe мoжe дa paзpeшaвa дa ce извъpши дeяниe, ĸoeтo зaĸoнoдaтeлят e въздигнaл в пpecтъплeниe.

В писмото на служебния вътрешен министрът Бойко Рашков до правосъдния служебен министър Янаки Стоилов, злоупотребата със СРС е отличена като едно от сериозните  основания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

На първо място имам известни резерви дали сега е точно моментът да се направи подобно искане. Но министърът на правосъдието няма избор след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад за нарушения, които трябва да бъдат проверени. По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи”. Това посочи в студиото на „Здравей, България” Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет.

Той отбеляза, че  всички факти, посочени като основания за отстраняването в доклада, са верни. И напомни, че и други главни прокурори са извършвали нарушения, но очевидно обществената търпимост тогава е била по-висока.  „Но главният прокурор Гешев достигна точката на нетърпимост определено с действията, които извърши в сградата на президентската администрация“, категоричен бе Людмил Рангелов.

Емануил Йорданов даде пример за какви неща се наказват редовите прокурори. Той и Людмил Рангелов били защитници по дело, по което две прокурорки (случаят бе от Варна, б..р.) били наказани, затова че обядвали в работно време. Щели да останат без работа заради нещо дребно.

„А тук имаме нещо, което не се е случвало никога в България – срещу главен прокурор протестират хиляди българи на 3 континента. В продължение на месеци!

С действията си този главен прокурор ускорява потъването на българския политически „Титаник„. Благодарение на който е стигнал до поста си“, каза още Йорданов.

Пред  БНТ Гешев очаквано получи безрезервна подкрепа от Асоциацията на прокурорите в лицето на нейния председател Владимир Николов. Да се нагнетява напрежение между прокурорите и вътрешното министерство е нездравословно за държавата и вредно за обикновените български граждани, които заслужават и очакват от нас резултати в борбата срещу престъпността, каза той.  Да няма политически натиск над прокуратурата е един от основните принципи в интерес на обществото, добави Николов.

Той посочи още, че цитирането на СРС било правено от пресслужбата на прокуратурата, а според  чл. 198 от НПК, това можело да става с разрешение на прокурора.

„В последните години наблюдаваме политика на максимална откритост на прокуратурата, тъй като считаме, че българското общество и българските граждани трябва да са запознати и трябва да знаят какво се случва. Това е правено в обществен интерес“, каза Николов, практически цитирайки позицията на Гешев  по въпроса.

Дали би започнал разследване срещу главния прокурор, каквото право даде с тълкуването си КС, Николов заяви: „Да, разбира се. Аз считам, че в нашата страна в системата на прокуратурата работят достатъчно професионалисти, достатъчно смели и принципни прокурори, които винаги при установяване на съответните законови предпоставки – достатъчно данни за извършено престъпление, биха образували наказателно производство, независимо срещу кого!“

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.