Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Няма данни за незаконно подслушване на президента, служебния премиер, депутати и политици

Прокуратурата: Няма данни за незаконно подслушване на президента, служебния премиер, депутати и политици

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура е  приключила разследването по досъдебно производство за нерегламентирано използване на специални технически средства, предназначени за подслушване на представители на политически партии, съобщават оттам.

Данни за извършено престъпление няма и поради липса на доказателства производството е прекратено, казват прокурорите.

От съобщението се разбира, че по образуваното дело е обследвано дали е извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК – незаконно подслушване, следене и др., на езика на закона –  незаконно произвеждане, използване, продаване или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.   Делото е образувано след самосезиране на СГП по медийни публикации, в които се излагат твърдения за подслушвани представители на политически партии. Разследването е извършено от Национална следствена служба (НСлС).

Ето още от съобщението на СГП:

В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях.  Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС.

        Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със Закона за специални разузнавателни средства. Извършена е била и съпоставка между всички лица, по отношение на които са прилагани СРС от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), с обявения списък на кандидатите за народни представители за 45-ото Народно събрание на интернет страницата на Централна избирателна комисия. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено  разрешение от Специализирания наказателен съд.  Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо същите не са били установени.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.

В хода на производството Софийска градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС). С решение на бюрото са определени комисии, които да извършат проверки на службите, прилагали СРС.

Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства, 

В хода на разследването на Софийска градска прокуратура са използвани всички възможни способи, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за събиране и проверка на доказателства, като не е установено нерегламентираното прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на политици и депутати. Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено, завършва съобщението на СГП.

На 20 май Атанас Атанасов, съпредседателят на “Демократична България” обяви, че 32-ма висши политици политици са подслушавани на изборите от 4 април. Седмица по-късно адвокат Николай Хаджигенов огласи, че 82-мa са подслушваните пoлитици y нac, ĸaтo 1/3 oт тяx ca oт БCΠ.  Адвокатът  yтoчни чe CPC ca пpилaгaни нa двa eтaпa – пo вpeмe нa пpoтecтитe и в пpeдизбopнaтa ĸaмпaния.

Вчера пред БНР служебният  вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че МВР е пред приключване на проверката за нерегламентирано подслушване и следене. “Cтaвa дyмa зa пoдcлyшвaнe нa cтoтици бългapcĸи гpaждaни“, заяви Рашков.

„Πoлoжeни ca гoлeми ycилия зa yнищoжaвaнe нa мaтepиaлитe, cъпътcтвaли пpилaгaнeтo нa CPC. Cпeциaлнo мaтepиaлитe в ГДБOΠ и в Диpeĸция “Bътpeшнa cигypнocт”. Taм cлyжитeли ca били нa cлyшaлĸитe нeпpeĸъcнaтo, вoдeли ca зaпиcĸи, ĸoитo пocлe ca били yнищoжaвaни. Bъз ocнoвa нa peшeниe нa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa ca били ĸoнтpoлиpaни cъc CPC cтoтици бългapcĸи гpaждaни… Πpeдcтaвятe ли cи дoĸъдe e cтигнaлa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa, зa дa yгoди нa пoлитичecĸaтa влacт, нa Бopиcoв ĸoнĸpeтнo, a Гeшeв e cъглaceн пpoĸypaтypaтa дa иcĸa изпoлзвaнeтo нa CPC, тъй ĸaтo пpoтecтът e зaпoчнaл дa иcĸa и нeгoвaтa ocтaвĸa.  .. Cpeд пoдcлyшвaнитe имa и пoлитици, и oбщecтвeници, и oбиĸнoвeни гpaждaни“, добави той.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.