Последни новини
Home / Законът / Батак с конкурсите за ВКС след решения на Върховния административен съд

Батак с конкурсите за ВКС след решения на Върховния административен съд

Defakto.bg

Хаос с конкурсите за повишения във Върховния касационен съд (ВКС) настъпва след няколко решения на другия върховен съд – ВАС.

Това се открои ясно на днешното заседание на Съдийската колегия на ВКС.

Конкретният повод бе искане на двама магистрати, чието повишение в Наказателнатта колегия на ВКС от октомври миналата година по реда на назначения на първите, останали „под чертата“ по вече проведен конкурс, бе отменено. Те настояват за прекратяване на текущия, нов конкурс за вакантни длъжности във ВКС, тъй като иначе с години ще останат в невъзможност отново да се кандидатират за върховни съдии. Настояването е на Мария Лалова и на Татяна Грозданова-Чипева.

В същото време третата наказателна съдийка с отменено повишение от ВАС – Димитрина Ангелова настоява за ново назначение във ВКС, като се позовава на преходни разпоредби на съдебния закон.

А междувременно зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова е сезирала кадровиците за легитимността на новите конкурсни комисии, при сформирането на които от жребия са били изключени зам.-председателите и шефовете на отделения. Ако обструкциите бъдат приети за основателни, обявеният м.г.нов конкурс за повишение във ВКС трябва да претърпи рестарт.

И още – с ново oĸoнчaтeлнo peшeниe от 14 юли Bъpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд oтмeни нoви тpи пoвишeния във Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд. Зapaди нapyшeниe нa зaĸoнa, ĸoнĸpeтнo “нaдxвъpлянe” нa oпpeдeлeния 9-мeceчeн cpoĸ зa нaзнaчeния нa ocтaнaли “пoд чepтaтa” cлeд пpиĸлючвaнeтo нa ĸoнĸypc, бяха oтмeнeни пoвишeниятa нa Дecиcлaвa Πoпĸoлeвa, Taня Opeшapoвa-Бaнĸoвa и Mapия Xpиcтoвa в Гpaждaнcĸaтa ĸoлeгия нa BKC.

Кадровиците отложиха произнасянията си по всички поставени проблеми за следващо заседание.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.