Последни новини
Home / Законът / Васил Божков с обвинения по Глава първа на НК заради протестите, искащи оставката на Гешев

Васил Божков с обвинения по Глава първа на НК заради протестите, искащи оставката на Гешев

Defakto.bg

Прокуратурата праща нова молба за екстрадиция до Обединените арабски емирства

Два дни преди заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък, на което трябва да се разглежда искането на Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор, Специализираната прокуратура хвърли поредна „бомба“.

Кадър от един протестен ден

А именно – повдигнати са нови обвинения на беглеца в Дубай Васил Божков по Глава първа от Наказателния кодекс и то като ръководител на организирана престъпна група. Като поводът са събитията от юли миналата година, когато гражданите излязоха по площадите и поискаха оставката на Иван Гешев.

В Глава първа на НК са „Престъпления срещу републиката“ – измяна, предателство и шпионство, диверсия и вредителство,“други“, сред които са тероризъм и опит за преврат.

В прокурорското съобщение не се сочи конкретният текст от НК. Не се назовават и „участниците в групата“.

На свикан междувременно брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова също не назова конкретното престъпление, но в отговор на въпрос не отрече, че обвиненията може и да са по чл. 95 НК.

Текстът гласи: „Който с цел да бъде съборена, подронена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна„.

Маджарова каза: „Същият този бизнесмен, който се укрива в Дубай, е с повдигнато обвинение като ръководител и организатор на ОПГ, целта на която – казано на по-разбираем и човешки език, е чрез лица – други участници в престъпното сдружение на извършване на подривна дейност там, където се провеждаха мирни стачни действия. Предмет на разледване по делото не са гражданските протести и никога не са били“.

В съобщението на спецпрокуратурата се казва:

Във връзка със започнало на 13.07.2020 г. досъдебно производство, образувано за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група, към настоящия момент са събрани достатъчно по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК доказателства за това, че ръководител на групата е лицето В.Б, като същият е инициирал престъпното деяние с цел лична облага. Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително.

На 14.07.2020 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор по делото, Специализирана прокуратура публикува разговори на лицето В.Б. с други лица, придобити от прилагани специални разузнавателни средства по отношение на същия„.

Гражданският протест изригна на на 9 юли, след десанта на прокурори, полицаи и въоръжени служители на Бюрото по защита в Президенството, и не стихна и тази година.

Сийка Милева

А в първата седмица след излизането на гражданите на улицата ПРБ огласи записи на разговори на Васил Божков с журналиста Огнян Стефанов и тогавашния депутат Александър Паунов. В изявление за медиите миналия юли  говорителката на Гешев Сийка Милева обяви: „Ще станете свидетели на това как обвиняеми си партнират с журналисти, политици, за да защитят откраднатото от българския народ. …. Българските граждани трябва да са наясно, че всичката тази кампания срещу прокуратурата се финансира с откраднатите от тях стотици милиони, дори и милиарди левове…. налице са доказателства как, използвайки справедливите искания на по-голямата част от протестиращите граждани, обвиняеми лица, формирали чувството на недосегаемост,  използват протестите, за да попречат на работата на прокуратурата и да предотвратят изправената им пред независимия български съд на база на събраните доказателства“.

В разпространените откъси от записи, направени със СРС, се чуваха реплики за Иван Гешев, включително че той и правителството трябва паднат.

Избирателността и незакоността на огласяването и на тези записи сега бяха цитирани от вътрешния министър Бойко Рашков в неговия доклад за предсрочното освобождаване на главния прокурор Гешев заради поредица от действия, нарушаващи закона и накърняващи престижа на съдебната власт.

 

Публикуваме днешното съобщение на прокуратурата, без съкращения.

Във връзка със започнало на 13.07.2020 г. досъдебно производство, образувано за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група, към настоящия момент са събрани достатъчно по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК доказателства за това, че ръководител на групата е лицето В.Б, като същият е инициирал престъпното деяние с цел лична облага. Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително.

На 14.07.2020 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор по делото, Специализирана прокуратура публикува разговори на лицето В.Б. с други лица, придобити от прилагани специални разузнавателни средства по отношение на същия.

С цел установяване на фактите и обстоятелствата по досъдебното производство, са проведени множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост. Изискана е информация от всички правоохранителни органи, относима към събитията от лятото и есента на 2020 година.

Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани.

За реализиране на престъпния си план, под ръководството на В.Б., участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София,  да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите. 

В контекста на престъпното деяние, за прикритие на користна си цел, участниците в групата са си служили с конституционно установеното право на всеки български гражданин, а именно правото, посочено в чл.43 (1) от Конституцията – „Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации“.

В хода на воденото разследване, са приложени множество способи, целящи установяване на обективната истина, съпричастността на конкретни лица към престъпното деяние, както и установяване ръководителя на групата и начина й на функциониране. В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на гражданите, бе наложена и необходимостта от прилагане на множество специални разузнавателни средства. В резултат от експлоатирането им са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността. 

На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В.Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел.

Чрез Министерство на правосъдието до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция. С оглед повдигнато ново обвинение във връзка с настоящето досъдебно производство, след превод на материалите по делото чрез Министерство на правосъдието на Република България е изпратена нова молба за екстрадиция на лицето В.Б.  

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.