Последни новини
Home / Законът / Гешев отговаря на искането на Стоилов и доклада на Рашков с прессъобщения и публикации

Гешев отговаря на искането на Стоилов и доклада на Рашков с прессъобщения и публикации

Defakto.bg

Главният прокурор сочи разбитата група „руски шпиони“, обвиненията срещу Божков, Лилана и др.

Главният прокурор Иван Гешев е изпратил свои „доказателства“ в отговор на предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от поста. Предложението, придружено от доклад на вътрешния министър Бойко Рашков, е точка първа в дневния ред на Пленума на ВСС на 22 юли.

Безпрецедентното искане е за тежки нарушения на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт (подробностите – тук).

В писмо до ВСС от днес Иван Гешев заявява: „Предвид обстоятелството, че аргументите в сигнала (на Бойко Рашков – б.р.) се основават само и единствено на медийни публикации и прессъобщения, приложено ви изпращам допълнителни прессъобщения и статии, отразяващи дейността на ПРБ.  Моля да приемете допълнителните материали, които да бдат приложени към точка 1 на насроченото за 22 юли заседание на Пленума на ВСС, както и същите да бъдат сведени до знанието на членовете на ВСС„.

Допълнителните материали на Гешев са 27 броя.

Сред тях: протоколът от заседанието на ВСС от 2019 г., на което единственият кандидат за главен прокурор продължително бе изслушван, а после избран на поста с 20 „за“ срещу 4 „против“; прокол от заседанието на ВСС от 22 октомври м.г., на което след първия доклад за върховенството на закона у нас би трябвало да се обсъди и писмото на Съюза на съдиите, настояващ да започне процедура за прекратяването на мандата на обвинител №1 (на него Иван Гешев иронично обсъжда аргументите – нарушаването на презумпцията за невиновнот, неправомерно разгласяване на данни от СРС по висящи разследвания и др.);  решение на ВКС от 2007  г. с докладчик Павлина Панова за материалите, събирани чрез спецразузнавателни средства, законовия режим, на който се подчиняват придобитите чрез данни и невъзможността те да бъдат ползвани като доказателства за виновност пред съда от обвинението, а да са останали „тайна“ за обвиняемия и неговата защита.

Следват прессъобщения със записани разговори на Васил Божков (от март 2020 г.), за образувано разследване по Глава първа от НК (предвестникът на оповестените днес обвинения за опит за преврат чрез глажданския протест, искащ оставката на Гешев), за големия удар с разкриването на групата „руски шпиони“ от тази пролет, за внесения обвинителен акт срещу Лиляна Деянова и др. за незаконно усвояване на евросредства.

Плюс поменик от статии, като „Медийната публичност  на наказателните производства в досъдебна фаза не е забранена от стандартите на ООН и Съвета на Европа“ (в [email protected]), „За Гешев и справедливостта“ („24 часа“), „За по-малко от 2 месеца Иван Гешев успя да разтревожи ръководството на Съюза на съдиите“ (Епицентър), „Бюрото по защита – трън в петата или „най-важният“ проблем на републиката“ (Правен свят), „Презумпцията за невиновност не може да бъде нарушена с публикуваните от прокуратурата материали“ (Труд).

Пълният опис – тук

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.