Последни новини
Home / Актуално / Европейският съд по човешките права осъди България за връщането на турски журналист, потърсил убежище и защита у нас

Европейският съд по човешките права осъди България за връщането на турски журналист, потърсил убежище и защита у нас

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди днес България за нарушаване на забраната за нечовешко и унизително отношение, както и на правото на ефективно средство за защита по Европейската конвенция за човешките права.
Решението е по повод връщането в Турция през 2016 г. на турски журналист, преминал незаконно през нашата страна и открит на границата с Румъния в товарен автомобил. Журналистът е поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в родината.

Въпреки опасенията на жалбоподателя, че може да бъде малтретиран в Турция, българските власти не са разгледали молбата му за международна закрила, отбелязва съдът.

„Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна защита“, отбелязват съдиите. Те са единодушни в заключението си, че България е нарушила член 3 (забрана за нечовешко и унизително отношение) и член 13 (право на ефективно средство за защита) от Европейската конвенция за правата на човека. В момента журналистът е в турски затвор.

Работел е за в. „Заман“ и за агенция „Джихан“, бил е уволнен и журналистическата му карта е била отнета според показанията му пред Европейския съд по правата на човека. Турските власти смятат споменатите медии за „гюленистки“, т.е. симпатизиращи на живеещия в изгнание в САЩ Фетула Гюлен, богослов и главен противник на президента Реджеп Тайип Ердоган, когото последният сочи като главен организатор на неуспелия опит за преврат срещу него на 15 юли 2016 г.

ЕСПЧ определя страната ни да плати обезщетение от 15 хиляди евро за претърпени неимуществени вреди по делото „D. срещу България“.

Пред съда по човешките права е висящо и дело по жалба на турския гражданини Абдулла Бююк , който със съдействието на властта в България бе предаден Турция.  Това стана, след като през 2016 г.  президентството отказа да му даде политическо убежище и с формалния аргумент, че валидността на паспорта му е изтекла. Бююк буквално беше отвлечен на улица в „Младост“ от МВР, а предаването му стана тихомълком – за него се разбра от турските медии.  Пред съда по човешките права Бююк подаде  жалба срещу за нарушение  на чл. 3 от Конвенцията за защита правата на човека – забрана за изтезания или нечовешко или унизително отношение или наказание. В нея бе посочено и друго нарушение на конвенцията – на чл. 13 – липса на ефективно вътрешноправно средство за защита от нарушение.

През септември м.г. немското издание „Шпигел“ съобщи, че  бългapcĸият пpeмиep Бopиcoв и бившият глaвeн пoĸypop Coтиp Цaцapoв ca зaгoвopничили c тypcĸoтo paзyзнaвaнe зa пpeдaвaнeтo нa тypcĸи гpaждaни нa Aнĸapa cлeд oпитa зa пpeвpaт тaм пpeз юли 2016 гoдинa. Материалът бе пoд зaглaвиe “Kaĸ бългapcĸият пpeмиep Бopиcoв ce пpeвъpнa в cлyгa нa Epдoгaн“.  Oт пyблиĸaциятa  ce  paзбpa, чe  ocвeн Бopиcoв и Цaцapoв в дeпopтиpaнeтo нa тypcĸия бизнecмeн Aбдyлa Бююĸ и oщe няĸoлĸo oпoнeнтни нa Epдoгaн, ca yчacтвaли и бългapcĸитe cпeцcлyжби.  Автори на paзcлeдвaнeтo бяха  Димитъp Гaнeв и Maĸcимилиaн Πoп.

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.