Последни новини
Home / Законът / Прессекретариатът на Радев: Въоръженото нахлуване в Президентството и показните арести, не бяха по покана за гостуване

Прессекретариатът на Радев: Въоръженото нахлуване в Президентството и показните арести, не бяха по покана за гостуване

Defakto.bg
9 юли 2020 г. След като прокуратурата направи “вежлив” десант в президенството, граждани и политици спонтанно  е събраха на протест в “защита на институцията и за спасяване на демокрацията”.

Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на м.г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата. Още повече, че тези действия бяха предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция.  Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция.

На 9 юли м.г. “поканените” спецпрокурори бяха съпроводени от въоръжени служители на Бюрото за защита при Главния прокурор

Това се казва в позиция на  държавния глава, разпространена от Пресссекретариата на президентството по повод изявлението на шефката  на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по-рано във вторник. Според нея:  “Магистрати от Специализираната прокуратура никога и по никакъв начин не са НАХЛУВАЛИ в сградата на президентството, а са извършили  действия по разследването след надлежно разрешение от български съд.  Фактически те  “ПРИСТЪПИХА на територията на Президентството след покана и при спазване на вътрешните правила и те бяха въведени вътре от административен секретар на президентството”, каза  Маджарова.

Основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на държавния глава, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата, припомнят фактите от президентството. И още: Както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни.  В мотивите на съда изрично се подчертава и че „липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми“, което я прави незаконна.

 

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.