Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков: Последното обвинение срещу Божков е политическо, прокуратурата явно не иска ОАЕ да ни го върнат

Бойко Рашков: Последното обвинение срещу Божков е политическо, прокуратурата явно не иска ОАЕ да ни го върнат

Defakto.bg

Вътрешният министър Бойко Рашков предложи нов прочит на вчерашната прокурорска бомба с обвиненията за организирана престъпна група, целяща държавен преврат, чрез гражданските протести. Обвинения са повдигнати на Васил Божков като лидер на въпросната ОПГ, за което се отправя ново исане за негомата естрадиция от ЮАР, оповести Специализираната прокуратура.

По този повод днес министър Рашков заподозря ПРБ, че с новото, политическо обвинение загинаги осигурява възможност на Божков необезпокояван да пребивава извън България. Защото няма цивизована държава, която да го предаде на това основание.

На влизане в Народното събрание пред журналисти Бойко Рашков каза:

Вчера прокуратурата по най-странен за мен начин обяви, че по отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение по чл. 95 от Наказателния кодекс. Това означава, че този човек вече е обвинен в едно политическо престъпление. Щом е обвинен в политическо престъпление, възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, ще се реализира, тъй като по дефиниция нито една цивилизована страна не предава искани лица за политически престъпления. Оттам възниква въпросът желае ли българската прокуратура да го приведе в страната, или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван„.

По повод „неоткритите“ от ПРБ данни за подслушвания на президента, вицепрезидента, служебния премиер, политици навръх изборите на 4 април, Рашков бе категоричен: има коренно различна информация, която ще предостави на парламента, когато се формира парламентарната комисия за контрол на СРС-тата. „Тогава ще станат известни неща, които прокуратурата не иска да оповести. Тя е предприела действия единствено в услуга на предишните управляващи. По такъв начин прокурорите са се ангажирали, не без благословията на главата на прокуратурата, в услуга на политическото ръководство до 4 април“, зяьви министърът. „Допуснати са груби грешки в законодателството у нас и са били подложени на СРС мирно протестиращи граждани. Имам категорични доказателства за това, че служители в МВР от Службата за борба с организирана престъпност, както и от Службата за вътрешна сигурност, са били експлоатирани като наемни работници за интересите на това производство„, обобщи Рашков.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.