Последни новини
Home / Законът / Иванка Иванова, правен съветник на президента: ВСС не може да остане остров на блаженството

Иванка Иванова, правен съветник на президента: ВСС не може да остане остров на блаженството

Defakto.bg

ВСС, колкото и да се ползва с гаранции за независимост, не може да стои като един остров на блаженството насред тази вълна от обвинения към главния прокурор и прокуратурата като цялост“ – това коментира правният съветник на президента Иванка Иванова пред  БНР.

По повод предстоящото разглеждане на искането на правосъдния министър за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, тя заяви, че  категорично трябва да се избегне ситуация на шиканиране и игра с кворума. „Трябва „да имат елементарен усет за самосъхранение“, заяви Иванова .

„В рамките на процедурата главният прокурор има право и трябва да бъде устно изслушан във Висшия съдебен съвет, защото само така гарантираме за него правото на справедлив процес при отстраняване от длъжност. Той има право да изложи своята гледна точка и устно пред съвета да се защити“, каза Иванова.

По темата с евродоклада по хоризонталния механизъм за върховенството на закона в България правният специалист изтъкна, че от гледна точка на българския национален интерес е по-добре да е този доклад, дори да повтаря предишни констатации.

От научна гледна точка обаче още първият доклад беше критикуван остро, защото не съдържа истински анализ на проблемите на отделните държави, а много от индикаторите са спорни, уточни Иванова. „Докладът изброява серия от факти, за които липсва автентичен анализ. Този анализ може да се направи на местна почва в новооткриващото се Народно събрание.“  И добави, че докладът е мислен като превантивен механизъм, а не като инструмент какво да се направи, затова и няма препоръки и срокове.

„Оценките, които излизат от пресцентъра на прокуратурата, невинаги са базирани на обективни възприятия на фактите“, смята Иванова.

Вчера ръководството на ПРБ оцени  Доклада на Европейската комисия  относно върховенството на закона за 2021 г. „като реалистичен“. В доклада бе посочено, че има   „засилената дейност по разследване“, но „бeз coлидни peзyлтaти и  oĸoнчaтeлни пpиcъди по делата за ĸopyпция нa виcoĸo paвнищe “.

Прокуратурата не припознава дори проблема, което би било първа стъпка към реформи.  Много често наличието на външно наблюдение у нас се използва като средство да си „измием ръцете“ и да прокараме половинчати законодателни промени, изтъкна още Иванова.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.