Последни новини
Home / Законът / Първи законопроекти: Преизчисляване на пенсиите, бившите премиери (и не само) без специализиран транспорт, Бюрото за защита – извън от опеката на Гешев

Първи законопроекти: Преизчисляване на пенсиите, бившите премиери (и не само) без специализиран транспорт, Бюрото за защита – извън от опеката на Гешев

Defakto.bg

От БСП и  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) внесоха първите законопроекти за преизчисляване на пенсиите в новото 46-ото НС.

БСП първи са внесли законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, а скоро след това са и последвани  от ИБГНИ. И двете партии предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г.  Нинова обаче предлага това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., докато Манолова предлага да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2019 г. Приетото от предишния парламент решение предвиждаше преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г.

Според БСП преизчислението на пенсиите по тяхното предложение ще струва 600 млн. лв. Предложението на Манолова и колегите й ще струва 185 млн. лв. месечно, като за 2022 г. допълнителният разход ще е 2.286 млрд. лв. при 12.347 млрд. лв. разходи за пенсии тази година.

От БСП  внесоха и законопроект за възрастните хора.  В него се предвижда приемна грижа за възрастни, добавки за интеграция на възрастни, които живеят под линията на бедност и т.н. Този закон няколко пъти бе отхвърлян при мнозинството на ГЕРБ.

Левицата депозира и предложения за промени в Закона за семейните помощи за деца. Заради демографската криза се иска еднократната помощ за раждане на  второ и трето дете да е равна на 10 минимални работни заплати, с условието че  родителите работят и са се осигурявали 24 месеца преди това.

Предлага се още еднократната помощ от 250 лева за началото на учебната година да се разшири и да я получават бедните семейства с деца от 1-ви до 4-ти клас.

От ИБГНК внесоха и  промени в Закона за личната помощ и в НСО, презлагат  създаване отново на Комисия по ревизия и нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. , както и за незаконно подслушване. Предлага се и  изслушване на служебния министър на вътрешните работи по повод  незаконното подслушване. Предлагат се също с промените в Закона за НСО да се  премахне специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

Отново стана актуално предложението  Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Неотдавна на дискусия за съдебната реформа представителите на „Демократична България“, БСП и „ИМВ“ се обявиха категорично срещу позиционирането на  Бюpoтo зa зaщитa пoд ĸoнтpoла нa глaвния пpoĸypop.  Cпopeд Hиĸoлaй Xaджигeнoв, бюджeтът нa Бюpoтo зa зaщитa е нaбъбнaл ĸъм 35 млн. лв. нa гoдинa, ĸoeтo гo дoближaвaлo дo бюджeтa нa гoлямoтo HCO, ĸoйтo бил oĸoлo 40 млн. лн . И то за да  дa имa Гeшeв „пpeтopиaнcĸa гвapдия“, oтбeлязa Xaджигeнoв.  Още тогова тoй бe ĸaтeгopичeн, чe тoзи въпpoc тpябвa дa ce peши oт Hapoднoтo cъбpaниe, a нe дa ce чaĸa  peшeниeтo нa Koнcтитyциoнния  cъд пo дeлoтo зa oбявявaнe нa пpoтивoĸoнcтитyциoннocт нa тpaнcфepa нa Бюpoтo oт изпълнитeлнaтa влacт пoд oпeĸaтa нa глaвния пpoĸypop. Πo нeoфициaлнa инфopмaция нa Дe Фaĸтo в KC cъщo имa нагласи за пoдoбнo pешение на въпpoca.

Мая Манолова обяви, че  са готови да участват в  провеждането на истинска съдебна реформа и модернизация на страната. Европейският доклад от вчера за върховенството на правото е поредният разобличаващ документ на Европейската комисия, който подлага на тежка критика състоянието на съдебната система и безконтролната власт на главния прокурор. В чии ръце, ако не в нашите, на 46-ото Народно събрание, е отговорността да създадем среда за истинска съдебна реформа, която да осигури европейски стандарт на правова държава, след 13 години членство в Европейския съюз, категорична бе Манолова.

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.