Последни новини
Home / Законът / Мика Зайкова даде старт на новоизбраното 46-о НС: Докога ще ни казват, че главният прокурор не може да е недосегаем

Мика Зайкова даде старт на новоизбраното 46-о НС: Докога ще ни казват, че главният прокурор не може да е недосегаем

Defakto.bg

 Ива Митева отново бе избрана за председател на парламента

Най-възрастният депутат Мика Зайкова, народен представител от „Има такъв народ“ откри тържественото заседание на новоизбраното 46-о Народно събрание.

„За втори път ми се пада честта като най-възрастен народен представител да открия 46-ото обикновено Народно събрание…Първото нещо, което искам да кажа е, че се надявам да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Суверенът ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост, дами и господа. Ето защо иска да ви призова да бъдем добри, да бъдем усмихнати, да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС“, заяви тя в приветствието си към депутатите и гостите в пленарната зала.

Народът не даде на никого властта, той ни  каза – работете заедно за просперитета на България.. Не е лесно, но трябва да го направим, така както ни показа служебното правителство, че може да се работи, каза тя. „Надявам се да има повече разум, да направим парламент, да го структурираме, да направим правителство и да заработим, призова Зайкова.

Тя  напомни, че в навечерието на новото Народно събрание в доклада за върховенството на закона Европейската комисия за пореден път  посочи,  че  главният прокурор в България не може да е недосегаем,  неподсъден и несменяем, а във ВСС трябва да влизат повече съдии, избрани от съдии. Изводът е, че са необходими реформи в съдебната власт.  Нищо, че законът „Магнитски“ бе посочен под черта, каза Зайкова, ние трябва да докажем, че можем да се борим с корупцията.

Това е петно, което ние бързо и срочно трябва да изтрием и да докажем, че наистина сме правова държава и че върховенството на закона у нас е над всичко, че искаме да направим България просперираща„.   По въпроса за съдебната реформа, тя получи  подкрепа и от президента Радев, който  посочи, че тревожните констатации и у нас, и от чужбина, за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията, медийната среда трябва най-сетне да доведат до реални промени. „Не може да си затваряме очите за ситуацията в прокуратурата, за това, че антикорупционната комисия в този си вид и с това ръководство е бухалка. По тези приоритети ще говорим с всички, защото конституцията слага народен представител и съвест в едно изречение“, обяви и Христо Иванов от ДБ.

..Нужна е и образователна реформа, продължи Зайкова. Не ни трябват учители, които пишат тройки вместо двойки, за да си получат заплатите, понеже не е решен правилно въпросът с финансирането в образователната система, а по-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37% от завършващите средно образование и отиващи във висшето образование са функционално неграмотни, каза тя. Припомни, че  България е била на пето място по качество на образованието в света.

… Трябва да помислим как да помогнем и на нашия бизнес, защото от него зависи да имаме продукция и услуги с висока добавена стойност, да печелим много, да имаме високи доходи и достойни пенсии, продължи Зайкова.  Не може държава от ЕС да има допълващ доход от пенсия – 1/3 от дохода, която човек е получавал, когато е работил. … Трябва ни модернизация и електронно управление. Няма как да намалим администрацията ей така. За това се говори още от 2004 г.“, каза тя и попита къде са парите за тази цел.

Парите от Плана за развитие да бъдат приложени ефективно, отбеляза Зайкова. И най-тежкият диалог има позитивни резултати стига тези, които разговарят да имат обща цел. А общата цел е България. Не забравяйте кой и защо ви е изпратил той. Пожелавам ви успех и мечтата на нашия народ да се сбъдне, и съвсем скоро да се поздравим с една просперираща България!“, пожела на народните представители Мика Зайкова.

Имаме много работа, обобщи тя и апелира: Не забравяйте какво ви заръча суверенът. Много е важно да се избере правителство, което да следва важните политики. Европа няма да ни остави“

Депутатите положиха клетвата на  Конституцията:  „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

След изявления на парламентарните водачи на партиите, парламентът прие правила за избор на председател и ръководство  на НС. От ИТН предложиха  Ива Митева, която бе председател и на 45-то НС, а от БСП – Кристиян Вигенин, доскорошен зам.председател на парламента.

Със 137 „за“, един  „против“ и 99 въздържали се,  Ива Митева бе избрана председател на 46-ото НС. Мика Зайкова й пожела успех и „след четири години да си тръгне от този стол„.

Единственият депутат,  гласувал против избора на Митева, бе Георги Кадиев от ПГ на БСП, който от трибуната обясни, че  вотът му  не  е лично отношение към Митева, а заради липсата на диалог, който ИТН не води с т.нар. партиите на статуквото. „Прокарването на разделителни линии – статукво и антистатукво, не е правилно. Няма партии на статуквото, има хора на статуквото. Няма корумпирани партии, има корумпирани политици„, каза Кадиев и предупреди, че липсата на разговори ще създаде проблеми на този парламент и ще върне ГЕРБ на власт.

След гласуване  ан блок НС избра за зам.председатели Виктория Василева (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиян Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Татяна Дончева (ИБНИ)

Със сформиране на парламентарните групи и парламентарните секретари, без особен патос, парламентът приключи днешното заседание.

Председателят на НС Ива Митева

Председателят на НС Ива Митева е доктор по конституционно право в Института за държавата и правото на БАН. В докторската си дисертация тя предлага смесена избирателна система, при която 160 от народните представители се избират пропорционално, а останалите 80 – мажоритарно.

Тя е хоноруван преподавател е в Нов български университет, където преподава „Практическо нормотворчество“.

Привърженик е на идеята прокуратурата да излезе от съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Шест неправителствени организации зоват президента за вето на промените в ЗСВ за спешно изваждане на НСлС от прокуратурата

 Аргументът, че НС е длъжно „да разтърве“ Гешев и Сарафов, подсказва порочни цели, които нямат …

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.