Последни новини
Home / Законът / 2169 съдии ще избират двама нови във ВСС през октомври

2169 съдии ще избират двама нови във ВСС през октомври

Defakto.bg

Общо 2169 са действащите съдии у нас, определи колегията на Висшия съдебен съвет. Именно те в пряк вот ще избират двама нови членове на Съдийската колегия през октомври.

Първа в списъка на действащите магистрати е Аглика Адамова от ВАС, последен – Янко Новаков от ОС-Бургас.

Както е известно, след силния обществен отпор срещу одобрения от кадровиците модел 4 за реформа на съдебната карта, предвиждащ оръжните съдилища да станат основна първа инстанция по дела, а ред РС да се превърнат в териториални поделения, авторите на модела Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев дадоха оставки като членове на ВСС. Двамата се върнаха на предишните си длъжности – във ВКС (Шекерджиев) и в Окръжен съд – Бургас (Димитрова), считано от 1 юли.

Председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков на свой ред насрочиха Общо събрание на съдиите от страната – на 9 и 16 октомври, на което да бъдат излъчени двама нови кадровици от професионалната квота, чийто мандат ще изтече през октомври догодина, заедно с мандата на действащия ВСС. Срокът за номинации е до 9 август, мотивирани предложения могат да правят всички съдии. На 9 октомври ще е изслушването на допуснатите претенденти, на 16 октомври – самото гласуване.

Утре, на 22 юли, когато ще обсъжда (алтернативно – и ще решава) предложението на правосъдния министър Стоилов за прекратяване на мандата на главния прокурор Гешев обаче ВСС няма как да е в пълен състав от 25-ма членове. За махането на главния прокурор се изискват минимум 17 „за“ от Пленума на ВСС, в който заедно заседават и прокурори, и съдии.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.