Последни новини
Home / Законът / Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор през 2020 г. не е имало нито един защитен свидетел

Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор през 2020 г. не е имало нито един защитен свидетел

Defakto.bg
През февруари 2020 г., в самото начало на мандата на Иван Гешев, правителството изпълни първото желание на новия главен прокурор: с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бе направена решаващата добавка в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Според допълнението Бюрото за защита към главния прокурор освен доскорошните дейности по защита на свидетели разшири функциите си  и вече „организира и осъществява охраната на прокурори и следователи“.  На 9 юли м.г. служители на бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов. По-късно решения на различни съдилища в страната обявиха,  че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани.  Влизането на въоръжените служители от Бюрото по защита към главния прокурор бе един от поводите за продължилите над 100 дни граждански протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Ако днес ВСС спаси главния прокурор, утре няма да го спасят, заяви Бойко Рашков

Подчиненото на главния прокурор Бюро за защита на свидетелите през 2020 г.  не е имало нито един защитен свидетел  – това се е  разбрало от годишния отчет на самата прокуратура.  В същото време това Бюро разполага с огромен  бюджет от и се използва за денонощна охрана на обвинител №1 Иван Гешев, обяви пред БТВ  вътрешният министър Бойко Рашков.

Kaкто е известно този орган бе създаден през 2004 г., за да осигурява бeзoпacнocтта нa лицaтa, чиитo пoĸaзaния или инфopмaции ocигypявaт дoĸaзaтeлcтвa  зa нaĸaзaтeлните пpoизвoдcтва по дела за тeжĸи пpecтъплeния.  Това бе една от задължителните мерките  зa изпълнeниe нa ĸpитepиитe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм  Eвpoпeйcĸия cъюз в oблacттa нa пpaвocъдиeтo и вътpeшнитe paбoти c aĸцeнт въpxy бopбaтa c opгaнизиpaнaтa пpecтъпнocт и зaщитaтa нa жepтвитe нa пpecтъплeния.  Бюрото бе създадено под контрола на Министерството на правосъдието.

Сега това Бюро е един „Франкенщайн“ –  нещо, което нито е полицейски орган, нито е орган по сигурността като ДАНС.  Служителите му не са разследващи органи, а хора назначени  персонално от  главния прокурор,  които получават много по-високи заплати от тези на служителите, работещи в НСО и тези в МВР.  Става дума за структура със 150 души на щат, която разполага с 9-10 млн. годишен бюджет (от парите на съдебната власт б.р.), като една голяма част от тях не правят друго, освен да охраняват Гешев на трисменен денонощен режим, каза Рашков.

Държавният глава не разполага с такава охрана, категоричен бе министърът.

Вчера от „Изправи се.БГ. Ние идваме“ внесоха законопроект за изваждане на  Бюрото за защита от контрола на прокуратурата и връщането му под покрива на  Министерството на  правосъдието, където си беше.

По искане на президента в КС има висящо дело срещу ситуирането на Бюрото под опеката на  главния прокурор в нарушение на Конституцията и при отстъвитето на всякакъв граждански контрол.  От становищата до КС по делото  само Гешев и ВСС смятат, че трансфера на Бюрото в  прокуратуата не нарушава конституцията.

Всички останали правни становища –  на Висшия адвокатсики съвет, Фондация „Български адвокати за правата на човека“, Министерски съвет , МВР,  Съюза на юристите в България, Министерството на правосъдието плюс правното мнение на проф. Васил Мръчков, са категорични – няма нито едно конституционно основание за „домуването“ на Бюрото при главния прокурор – това нарушава принципите на правовата държава, независимостта на съдебната власт и надхвърля правомощията на прокуратурата по Конституция, аргументират се  юристите.  Адвокатурата го определи като паравоенна структура, а адвокат Николай Хаджигенов,  един от вносителите на законопректа в 46-ото НС, го нарече  „Преторианската гвардия“ на Гешев.

Cъздaдeнитe oт oбиĸнoвeнo Hapoднo cъбpaниe нoви пpaвoмoщия нa глaвния  пpoĸypop пo yпpaвлeниe и ĸoнтpoл нa  Бюpoтo зa зaщитa e нeдoпycтимo пpeнaпиcвaнe нa ĸoнcтитyциoннитe мy фyнĸции, пpи тoвa  дoпиcaни oт oбиĸнoвeнo HC, a нe oт BHC.  Дopи caмo нa тoвa ocнoвaниe тpaнфepът нa Бюpoтo пoд ĸpилoтo нa Глaвния пpoĸypop, e пpoтивoĸонocтитyциoнен, посочиха от Съюза на юристите.

Служители на Агенцията за държавна финансова инспекция са започнали проверка на  Бюрото към главния прокурор,  която проверява  документи за разходите, свързани с дейността му,  съобщи БНТ.

„Ако днес ВСС спаси главния прокурор, утре няма да го спасят“, заяви  Бойко Рашков. по повод решението на ВСС, което отхвърли  искането за оставката на Иван Гешев като недопустимо. Коментира и думите на Гешев, че поисканата му оставка е политически акт:

Това не са политически атаки, това е реакция срещу действията и поведението на Иван Гешев от момента, в който беше назначен на този пост. Той направи много груби грешки като главен прокурор, като юрист и може би очаква, че тъй като е недосегаем, никой няма да реагира срещу това негово поведение и срещу поведението, с което тласка цялата прокуратура към подчиненост на политическата власт.. Той се стараеше през цялото време да постави в услуга и в подчиненост цялата прокуратура, под подчинение на политическия ръководител Борисов, когато той беше на власт, в това няма абсолютно никакво съмнение„, беше категоричен Рашков.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.