Последни новини
Home / Законът / За разлика от деня на избора, само „Оставка!“ за Гешев днес пред ВСС (допълнена)

За разлика от деня на избора, само „Оставка!“ за Гешев днес пред ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Заседанието „вътре“ започна с 21 кадровици, за махането се искат 17 „за“

„Гешев е позор, оставка и затвор!“ скандират протестиращи пред сградата на ВСС преди започването на заседанието на Пленума на съвета.

Оставка се иска и за съдебния съвет. А лидерът на „Боец“ Георги Георгиев обяви, че внасят 8000  граждански подписа за махането на главния прокурор.

Пред ВСС Георгиев днес подчерта и друго – за разлика от октомври 2019-а, деня на избора на Гешев, когато момчета с черни фланелки викаха в негова подкрепа, поддръжници на този обвинител №1 днес няма.

Сред дошлите бяха също някогашният депутат, сега адвокат Минчо Спасов, както и Методи Лалов. Дойдоха Бойко Атанасов, Ренета Инджова, Велислав Величков.

За разлика отпреди две години, а и от не толкова отдавна, полицейска блокада в района на ВСС също нямаше.

Първа точка от дневния ред на Пленума на ВСС днес е предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. Мотивите – тежко нарушение на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт.

Искането е безпрецедентно – досега правосъден министър не е искал отстраняване на някой от „тримата големи“ в Темида. А и от никого другиго такова искане не е отправяно.

В капан

Двамата министри – на правосъдието и на вътрешните работи – вкараха кадровиците в капан. Ако отхвърлят искането на Стоилов – а за подкрепата му се искат 17 „за“ , членовете на ВСС дават нови аргументи на новия парламент за предсрочното прекратяване и на техния мандат, включително с преходни разпоредби в закона.

Проблемът на мнозинството в съвета обаче е, че няма избор и да подкрепи махането на Гешев, подобен избор е миниран със самото им влизане в съвета, срещу поети ангажименти. Така че мнозинството във ВСС няма полезен ход.

Ще настоявам съветът днес да се произнесе по същество, обяви Янаки Стоилов на влизане.

В началото на заседанието бе отчетено присъствие на 21 кадровици, включително и на Иван Гешев. В момента членовете на ВСС са 22-ма. Отпускар е само Севдалин Мавров.

Дебатът е открит, макар че Иван Гешев каза, че по правилата на закона трябва да е закрит. Обаче той настоява за публичност.

Това не е дисциплинарна процедура, за да е „закрита“, отговори Янаки Стоилов.

И разясни – процедурата е огледална на тази на избора на „тримата големи“, при определени конституционни основания, които са налице. А именно – тежко нарушение на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт.

Навън озвучаваха части от заседанието и реагираха бурно.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.