Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов прекрати делото срещу избора на членове от новия Висш адвокатски съвет

Лозан Панов прекрати делото срещу избора на членове от новия Висш адвокатски съвет

Defakto.bg
На съдебното заседание присъстваха част от адвокатите с оспорени права, сред които Валя Гигова, Красимир Краев и Красимира Рангелова. Тук бяха и адвокатите, процесуални представители на ВАдС и адвокатите – Ивайло Дерменджиев и Христо Хинов. Вляво жалбоподателят Юлиян Георгиев, вдясно председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев.

 

Председателят на ВКС Лозан Панов и върховните съдии Любка Андонова и Веска Райчева, прекратиха делото срещу избора на членове от новия Висш адвокатски съвет по жалба на варненския адвокат Юлиан Георгиев.  Съдебният състав определи по закон 7 –дневен срок за обжалване. Тъй като след развитието на делото днес,  никой от участниците няма правен интерес да обжалва рашението,  има шанс новоизбраният  ВАДС да встъпи в правомощията си след  30 юли.

На 11 май т.г.  адвокат Георгиев оспори избора на 9 члена на новия Висш адвокатски съвет и стопира встъпването на новия Висш адвокатски съвет след вота на 30 май т.г. и 6 юни. На насроченото първо заседание по делото преди седмица, той се оказа нередовно призован и то бе отложено  22 юли.

Днес пред съда Георгиев депозира молба , в която заяви: „Не поддържам жалбата си и затова ви моля на основание чл. 232 от ГПК да прекратите производството  по делото поради оттеглянето й.  Георгиев обясни още, че  оттегля жалбата си, „защото не желае повече да продължава агонията, обхванала съвета през последните години“.

Юлиян Гeopгиeв настояваше ВKC да отмени решенията за избора  зa члeнoвe нa BАдС на Валя Гигова, Красимир Краев, Ценимир Братоев, Асен Георгиев, Димитър Вълчев, Нина Седефова, Бойко Ботев, Красимира Иванова и Катерина Михайловска.  Гeopгиeв оспорваше и двете решения на Избирателната комисия – от 30 май (когато от раз са избрани Валя Гигова и Красимир Краев) и от 6 юни (избора на останалите седем атакувани).

Жалбоподателят нямаше претенции към вoтa на новоизбрания председател  Ивайло Дерменджиев, както и към останалите шестима редовни и десет резервни на новия Висш адвокатски съвет, към Контролния съвет и Дисциплинарния съд.   Tой твърдеше, че изборът на дeвeтимaта  защитници е незаконосъобразен заради нарушения на нормата на представителност по чл. 112 ЗА зa дeлeгaтитe oт Πaзapджиĸ и Coфия, неточности в броенето на бюлетините, грешки при обявяване на резултата и неправилен избор на изборните бюра.

Макар че  оттегли жалбата си, Юлиян Георгиев  остана на мнение,  че изборът на новия Висш адвокатски съвет не е извършен „съобразно смисъла на закона“.  Според него „контролирано“ почти всички членове на съвета са избарни от София.  В едно от твърденията си той сочеше, че делегатите на Общото събрание на адвокатите от страната на колегията в Пазарджик не са били надлежно избрани, тъй като нито един не е получил повече от половината от действителните бюлетини.

В днешната си жалба  обаче адвокатът заяви, че оттегля становището си за колегията в Пазрджик,  защото  по-късно е разбрал, че соченото от него решение за незаконосъобразно обявяване на избрани делегати в Пазаржик, е влязло в законна сила и вече не може да е аргумент в оспорването.

Въпреки че  точката на делото бе сложена на практика от самия  Юлиан Георгиев, той  заяви, че остава огорчен от обвинението, че  шиканира встъпването в длъжност на новия съвет.

Де Факто забеляза, че след заседанието протече емоционален разговор между него и новоизбрания председател на ВАдС Ивайло Дерменджиев.  По-късно адвокат Георгиев пред Де Факто каза, че с новия председател са постигнали  разбирателство да работят съвместно за професионалното бъдеще на ВАдС и адвокатите от цялата страна.  Отбелязахме, че  „спечелилият“ делото Дерменджиев  беше инициатор на помирението.

Изборът на  адвокатите

За председател на съвета беше избран д-р Ивайло Дерменджиев, а за членове представители на обединилия се около него екип – проф. Ангел Калайджиев, Ина Лулчева, Валя Гигова, Ели Христова, Красимир Краев,  Ценимир Братоев, Златимир Жечев, Албена Пискова, Асен Георгиев, Димитър Вълчев, Нина Седефова, Бойко Ботев, Красимира Иванова и Катерина Михайловска.

За резервни членове на ВАдС бяха избрани Мария Ганева, Красимир Недев, Стефан Левашки, Иван Чолаков, Стефка Въжарова, Стефан Гугушев, Йордан Цветанов, Атанас Стоянов, Петър Славов и Александър Кашъмов. Резервните членове имат право на съвещателен глас в заседанията на съвета. Освен това при напускане или отсъствие в продължение на повече от три месеца на редовен член той се замества с всички права от резервния член, получил най-много гласове при избора.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.