Последни новини
Home / Законът / Три комисии излъчи НС: за полицейското насилие на протестите, за ревизия на предишното управление и за „Росенец“

Три комисии излъчи НС: за полицейското насилие на протестите, за ревизия на предишното управление и за „Росенец“

Defakto.bg

С пълно единодушие от 153 гласа за председател на

Комисията по ревизията

Прокуратурата започна проверка по изнесените твърдения в комисията на 45-ото НС, която проверяваше как са изразходвани държавни пари в последните 10 години. Тогава,  след изслушването на Светослав Илчовски, Мая Манолова заяви, че събраните документи  ще бъдат изпратени на  прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ и ДАНС. В конкретния случай ще бъдат проверявани твърденията на двамата бизнесмени – Светослав Илчовски и Иван Ангелов.  „Демократична България“. Още няма информация за работата на прокуратурата по  изявленията и на двамата.

Манолова заяви, че  Комисията е стрес тест за политическата воля на партиите да застанат зад Комисията или на страната на статуквото.  В обхвата на Комисията влизат над 50 сектора, министерства, дружества, програми за финансиране, регулатори и други, в това число отпуснатите бонуси в държавната администрация.

Комисията ще работи 6 месеца и ще ревизира сектори и органи за 5 години назад. Създаването й е  подкрепено единодушно от всички  народни представители в зала – 145 души, без „против“ и „въздържал се“.  Манолова напомни, че по време на работата на Комисията по ревизията в 45-ия парламент е събрала широка обществена подкрепа.

ПГ на ГЕРБ напусна залата преди гласуването, като посочи, че партия ГЕРБ няма да участва, но след това излъчи трима свои членове за състава ѝ.

Комисия за насилието

Имаше и такива кадри от протестите, но тях бившият вътрешен министър Младен Маринов още не е забелязал
Атрибути на полицията за защита на правовия ред от терористи

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да участва  в комисията, която ще се занимава с полицейското насилие по време на протестите срещу последното правителство на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, както и с използване на специални разузнавателни средства срещу протестиращи и политици от опозицията.

Тома Биков заяви, че няма да участва в нея,  а мнозинството отхвърли номинацията на Младен Маринов –  защото бе  министър на вътрешните работи по време на миналогодишните антиправителствени протести.

Всъщност Маринов предизвика гнева им с изявление от трибуната по повод действията на полицията. „Аз не видях полицай да бие мирно протестиращ гражданин“, заяви той,  като определи, че полицаите са постъпили според правомощията си срещу агресивни протестиращи. „Аз поне като министър и като гражданин постоянно гледах излъчвания как не мирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители“, каза още бившият силов министър.

Последва остър откос от думи на Стоян Мирчев (БСП):
Вие не можете да коментирате полицейското насилие по време на протестите миналата година. Истината е, че подопечните Ви полицаи не са скачали върху главите на протестиращите, защото така е решил един или друг, а защото най-вероятно такива като Вас са го наредили. Никога няма да забравим това,  защото Вие окървавихте българските протести. Нещо, което не е се е случвало у нас. Когато в миналото Народно събрание ние ви извикахме тук, в пленарната зала, като министър на вътрешните работи, да обясните кой и защо позволи това нещо, Вие избягахте и не отговорихте.  Г-н Маринов, Вие не искахте да давате отговори, защото знаехте дълбоко в себе си, че виновен за всичко това сте Вие и министър-председателят Бойко Борисов. 
Избягахте по този начин, както избяга и бившият Ви шеф Мето Илиенски и със сигурност знаете той къде е.
Г-н Маринов, Вие нямате право да излизате от тази трибуна и да говорите за протестите, защото Вие сте един от виновниците за това, че превърнахте българската полиция в един репресиращ орган срещу българските граждани, които излязоха мирно да протестират“, бяха думите на социалиста.

Поредното дъно, което достигнаха новите варвари – коментира ли  Десислава Атанасова отхвърленото предложение на ГЕРБ за Младенов.   Бившят вицепремиер  Томислав Дончев нарече решението „болшевизъм“. От ГЕРБ отказаха да  предложат друг свой представител.

Начело на комисията застана Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Той обяви, че комисията ще  събере укрити от разследващите доказателства, защото досега МВР е прикривало полицейското насилие.

Комисия за парк „Росенец“

Комисията бе създадена по искане на „Демократична България“. Председател ще бъде депутатът Калоян Янков от коалицията. В рамките на три месеца тя  ще проверява има ли незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на лесопарк „Росенец“, намиращ се в района на нос „Чукалята“ край Бургас през лятото на 2020 г.

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов създаването на комисията не е просто заяждане с почетния председател на ДПС, който, казва депутатът, „се е оттеглил в една „скромна“ виличка и гледа биокраставици“. „Не може да има частна собственост в морето, това е забележително постижение на паралелната власт“, посочи още Христо Иванов от парламентарната трибуна, който определи мястото като „анклав в българския законов суверенитет“.

От ДПС поискаха обхватът на комисията да бъде разширен и тя да направи проверка и на защитената територия на полуостров „Буджака“, намираща се в териториалния обхват на Созопол, където собственик на къща е Иво Прокопиев. Искането обаче беше отхвърлено.

Опит с процедурни хватки да се убие едно решение“, отговори Христо Иванов.

Парламентът излъчи и Временната комисия за изработване на проект на Правилник за организацията и дейността на 46-ото Народно събрание. За председател  беше избрана Виктория Василева от ПГ „Има такъв народ“ (ИТН). В състава на комисията са включени по трима народни представители от всяка парламентарна група. Тя трябва да подготви проекта на парламентарен правилник до 27 юли 2021 г.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.