Последни новини
Home / Законът / Янаки Стоилов: Независимост не е недосегаемост! Иван Гешев: Няма да си тръгна, аргументите са „правно нищо“!

Янаки Стоилов: Независимост не е недосегаемост! Иван Гешев: Няма да си тръгна, аргументите са „правно нищо“!

Defakto.bg

В изложението си пред Пленума на ВСС правосъдният министър Янаки Стоилов представи известните вече аргументи, но с допълнения.

„В последните дни основната защитна теза на поддръжниците на главния прокурор е, че с предложението се посяга на независимостта на съдебната власт и на ПРБ в частност. Уважаеми членове на ВСС, известно ли е на участниците в този дебат, че разделението на властите действа на принципа власт власт възпира, а независимостт не означава недосегаемост?“, попита Стоилов.

Изброи аргументите за допуснати „тежки нарушения на служебните задължения“ (основание по чл. 129 от Конституята):

  • Нерегламентирано оповестяване на данни от СРС, нарушаващи презумпциятта за невиновност. „Разминаваме се с тезата на главния прокурор, използването на данните от СРС е забранено за друго, освен за целите на наказателното производство“, подчерта Стоилов.
  • Публичните изказвания и коментари – главният прокурор многократно нарушава презумпцията за невиновност, като по недопустим начин се възползва от поста си и внушава виновност. Такова поведение е основание за ред осъдителни решения срещу България от ЕСПЧ по други случаи.

Неговите изявления и тези на говорителя на ПРБ надхвърлят пределите на съобщаване на инфомация, прехвърлят се дори върху лица, които нямат качеството на обвиняеми, напомни Янаки Стоилов.

Надхвърляне на правомощията по използване на Бюрото по защита – те дори не са били измежду „поканените“ в сградата на Президентството на 9 юли 2020 г., а броят им значително надвишава този на служителите от НСО. Самит Иван Гешев ги характеризира като „паралелна охранителна служба“.

  • Принципът на случайно разпределение на дела и попадането на определени казуси винаги при определени прокурори, в определени отдели.
  • Различният аршин за наказателно преследване – КТБ, фотосите с кюлчетата и пистолета от спалнята на Борисов и др.

Накърняване на престижа на съдебната власт – това е самостоятелно основание за предсрочно освобждаване на тримата големи по Конституция, подчерта Стоилов.

„Преценката е колкото правна, толкова и обществено-политическа и морална. Опитите да се навлезе само във формализирана казуистика няма да даде отговор на поставените въпроси. Точно за магистратите Конституцията предвижда наличие на високи нравствени качества, стандартът за поведение е по-висок, затова отговорността на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор не може да се степенува и за тях не може и да става дума за дисциплинарна процедура“, категоричен е правосъдният министър.  А аргументите, чепрестижът е накърнен от главния прокурор вече са изложени.

Стоилов коментира и „новите“ доказателства, внесени от Гешев в негова защита.

„В статията „За Гешев и справедливостта“ има оценка, че той се манифестира като фигура, с която основните политически сили не могат да  не се съобразяват. Очевидно г-н Гешев се ласкае от тази оценка, щом ни е предоставил статията. Но той трябва да е политически неутрален…

В последния европейски доклад се отбелязва голямото влияние на главния прокурор върху ВСС, в пленум и колегии, особено в квотата на парламента.

12,2 милиона лева е конфискуваното имущество от КПКОНПИ за м.г., на фона на гръмките твърдения на главния прокурор за милиарди…“, каза министърът.

Какво да съм нарушил?

Иван Гешев започна в свой стил.

„Благодаря за прочетената политическа реч. Принуден сте бил да подпишете това предложение с ясното разбиране, че е политически акт на изпълнителнатга власт, който освен че няма юридичеки, а квази юридически агументи, преследва една нелегитимна политическа цел и тя е очертана още на първата страница на изложението на министъра на вътрешните работи. А основната цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на части или на цялата съдебна власт, нарушаване на основни принципи като върховенство на правото и независима съдебна власт…“

Не мина и без: „Всичко се случва, защото представители на ПРБ в съответствие със закона направиха действия срещу лица, които бяха считани за недосегаеми, решиха проблема с телефонните измами към този момент, за първи път бяха повдигнати обвинения на действащи министър и зам.-министър!“.

После обяви, че „замразени“ активи има за 3 милиарда лева (после станаха 1,5 милиарда), което е безпрецедентно, дали ще бъдат отнети е друг  въпрос.

Заявката, че няма да има оставка, бе красноречива: „Поздравявам колегите си и се гордея, че заедно сме част от българската прокуратура и съм сигурен, че ще продължим да работим в интерес на българските граждани!

Добави и: „Няма да си тръгна, няма и да гласувам“, като говореше за заседанието.

После Гешев заложи лайтмотива, доразвит от неговите защитници.

А именно – дали министърът на правосъдието е активно легитимиран, според мен не.

Защити се така: конституционните функции на главния прокурор са две – надзор за законност и методически указания, трябва да обосновете с кои действия съм нарушил точно тези си задължения.

Юридически несъстоятелно е главният прокурор да отговаря за действията на подчинените си, без писмени указания. Освен това за правомерни действия, обяви Гешев. И подчерта – махането му се иска заради онова, за което е бил избран!

„Журналистическа интерпретация на едни съществуващи факти означават, че аз лично съм нарушил закона и Конституцията, по тази логика на всеки от нас може да се търси отговорност, защото някой журналист е интерпретирал определени факти“, продължи главният прокурор.

И определи като „юридическо нищо“ изложението на Бойко Рашков.

„Не са огласявани данни от СРС, а ВДС, които след приобщаването им стават част от досъдебното производство, те са явни, в зала всеки може да влезе и да ги чуе. В хода на досъдебното производство наблюдаващият прокурор може да прецени кои части могат да бъдат оповестени в интерес на българските гаждани и правото им да бъдат информирани“, обяви Иван Гешев и цитира решението на ВКС от 2007 г. с докладчик Павлина Панова.

„Казусът там е, че данните са останали скрити и за обвиняемия“, вметна Стоилов.

„Не ме прекъсвайте, какъв е казусът няма да коментирам!“, сряза Гешев.

Обяви твърденията за нахлуване в Президентството за „медийна интерпретация, определено не съответства на обективната истина“. Защото е имало разрешения на съда за претърсване на опрделени кабинети, на хора без функционален имунитет. Имало е 15-минутен разговор с отговорния в Президентството (мисля, че се казваше Димитър Стоянов), после разследващите са били заведени до кабинетите. „Няма как без пропуски да влязат в Президентствотто, пропуск и нахлуване, интересна тема!“, заключи Гешев. Обаче подчерта – знаел това от изявленията на ръководителя на спецпрокураттурт от онзи ден.

Особено впечатли аргументът: „Главният прокурор не разследва и не носи отговорност за конкретни разследвания и за процесуални решения. Както на уважавания Лозан Панов не може да се търси отговорност за конкретни съдебни решения, това е огледално!“ (Само че обвинител №1 пропусна факта, че структурите и функциите на съдилищата и на ПРБ са коренно различни. И съдът не е пирамида, на върха на която стои председателят на ВКС или ВАС, за разлика от прокуратурата).

За разпределението на дела обяви, че специализацията е „препоръка на нашите европейски партньори, те одобриха създаването на специализирана прокуратури и специализиран съд, те ги хвалят“

„Не сте обвиняем, за да говорите непрекъснато, но давам думата на членовете на ВСС“, каза Янаки Стоилов.

Дебатът започна – защитниците на Гешев твърдят, че правосъдният министър няма право да иска предсрочното отстраняване на главния прокурор.

Очаквайте продължение.

 

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.