Последни новини
Home / Законът / Рашков праща Гешев на прокурор заради огласяването на СРС, Стоилов – отказът на ВСС в КС (допълнена)

Рашков праща Гешев на прокурор заради огласяването на СРС, Стоилов – отказът на ВСС в КС (допълнена)

Defakto.bg

ВСС издигна щит пред обвинител №1, така че никой да не повтори моето искане, каза правосъдният министър

След приключване на парламентарното изслушване ще сезирам прокурор за „свободното изнасяне на данни от специални разузнавателни средства“, обяви пред депутатите министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. От думите му стана ясно и че сигналът ще е за търсене на наказателна отговорност на Иван Гешев за това.

Бурни аплодисменти от голяма част от залата и скачане на депутати от ГЕРБ предизвика друга реплика на Рашков, за партийния лидер (Бойко Борисов) – виж по-долу.

Материалът, изпратен от мен до министър Янаки Стоилов и представен от него пред ВСС, е концентриран върху личността на главния прокурор, напомни в началото Рашков.

В съдебната практика вече има осъдено лице точно за такова престъпление. Следва ли тогава да се образува наказателно производство сега. Аз съм дълбоко убеден, че трябва. Оттогава досега минаха година и половина и нито един прокурор не образува такова производство. Затова след това заседание ще сезирам прокурор и ще очаквам неговото решение. Да видим дали прокуратурата ще предприеме действия. Двойните стандарти не са право„, категоричен бе вътрешният министър.

На въпрос на Николай Хаджигенов недосегаем ли е главният прокурор, отговори: „Досегаем е юридически, недосегаем е фактически. Нямам очаквания към този ВСС“.

Правосъдният министър Янаки Стоилов обяви: „Очаквам утвърждаване на парламентаризма в България“.

На въпрос какво може да се направи след вчерашния отказ на ВСС да разглежда предложението за предсрочно отстраняване на Иван Гешев, отговори: „Може да се отправи тълкувателно искане до КС за действителния смисъл на чл. 130в за правомощията на министъра на правосъдието. Смятам тълкуването на ВСС за порочно, така че щитът срещу главния прокурор да се изнесе напред и никой след мен да не може да постави въпроса за предсрочното му освобождаване.“ 

Татяна Дончева от ИБНИ подкрепи Стоилов и заяви, че ще бъде чест за праламента такова питане до КС да носи подписите на представители от всички парламентарни групи.

Правосъдният министър заяви също, че парламентът може да покани и Иван Гешев на изслушване. А председателят на НС Ива Миткова поясни – по предложение на 1/10 от депутатите.

В отговор на въпрос на Мая Манолова Стоилов каза, че ще обмисли възможностите за обжалване на вчерашното решение на съдебния съвет пред ВАС. Но не е убеден, че това ще е добър ход. Министърът не отговори дали, според него, е по-добре номиниралите 11-те във ВСС от парламентарната квота политически сили (ГЕРБ, ДПС, БСП) да им потърсят сега отговорност. Или да се пристъпи към законови промени, които, например, да премахнат статута на ВСС като постоянно действащ – а това може да доведе и до предсрочно прекратяване на мандата на действащия състав. Вие сте на ход, имате законодателна инициатива, каза Янаки Стоилов.

Другата седмица ще предложа модел как можем да имаме специализирано правосъдие без специализирана прокуратура, обяви още министърът. От думите на Стоилов се разбра, че служебното правителство ще изготви законопроект, с който ще бъдат закрити специализираният наказателен съд и специализираната прокуратура, но започналите вече дела там няма да бъдат върнати в окръжните съдилища, където има риск да се загубят.

Правосъдният министър каза още, че ще предложи законодателни измения, които да премахнат инвестиционното гражданство. Друга промяна ще засегна Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Той изрази мнение, че Фонд „Затворно дело“ може да подобри работата си.

За мутренските времена, лидера на ГЕРБ и „историческите дъна“

Всичко тръгна от прояви на Тома Биков (ГЕРБ). Първо, Биков реагира по повод сезирането на прокурор за Гешев, а министърът му отговори, че такива реакции е имало в „мутренските времена“.  Биков попита: „Кой да бъде главен прокурор? Номинирайте го от името на президента, от името на г-н Божков, на други оперативно интересни лица… С нищо не се справихте тогава г-н Рашков, най-мутренските години бяха тогава, с Георги Илиев не се справихте, с Васил Илиев не се справихте, с Илия Павлов не се справихте“.

Рашков отговори:

Бях избран за народен представители, седях тук и се държах много по-прилично. Що се касае за мутренските времена, съжалявам само за едно: че тогава не е справихме с вашия лидер“. 

Последваха бурни аплодисменти в залата.

Рашков продължи: Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност.

Маноел Манев (ГЕРБ): Когато един министър от трибуната започне да дава квалификации и да се моли пак да го направят министър, ми е малко странно мълчанието на председателя на НС. Че не можете да се разберете в кулоарите си кой да напрайте министър, да е флагман на терора, това е дъното на парламентаризма! 

Тук Тодор Байчев (БСП) попита Рашков за „неслучайното“ разпределение на дела в прокуратурите. Додаде:  Разширявам въпроса: кога най-сетне ще бъдат арестувани Гешев и Борисов?

Веднага излезе Томислав Дончев: Тази зала през годините е видяла много, помни някои исторически дъна. 1947 г. ,от тази трибуна Георги Димитров казва на Никола Петков – вие отивате в затвора. Днес удари ново дъно – министърът на вътрешните работи от тази трибуна каза, че ще се справи с един партиен лицер!

Рашков отговори на въпроса на Байчев: Много е странно, че нормата за случайно разпределение се заобикаля, търсят се всякакви възможности. Така е в СГП, там преписките и делата се възлагат на определени прокурори, субективно определени, има и 8 командировани.

За някои длъжностни лица от предишното правителство в момента текат някои много активни проверовъчно-следствени действия. Дали ще доведат до задържане, не мога да прогнозирам, но при разследване това винаги е възможно. Когато става дума за милиарди е много близко до ума да се пристъпи към най-тежката мярка, това е логично. 8 милиарда лева се твърди, че са раздадени на близки до обкръжението фирми, в нарушение на всички правила по Закона за обществените поръчки.

За институционална невменяемост

По повод вчерашния отказ на ВСС да се произнесе  за поисканото отстраняване на главния прокурор заради системно неизпълнение на служебните си за задължения и уронване на престижа на съдебаната власт, Крум Зарков (БСП), коментира:  ВСС  скри се зад процедури и показа, че не иска да упражнява правомощията, за които е създаден.  На практика този орган бе  попитан –  може ли в България, ако един главен прокурор е създавал напрежения в обществото да бъде освободен, а ВСС заяви: „Няма да отговорим“.

Безотговорността се е превърнала в институционална невменяемост, заяви в изказването си Христо  Иванов от Демократична България. Прикани политическите сили за същински диалог за реформата. Ще настояваме за съдебна реформа, защото без това не може да се направи реална борба с корупцията, което означава главният прокурор, което означава специализираният съд – бухалките, което означава КПКОНПИ и настоящото ѝ ръководство. Без това ние не можем да променим това състояние на нещата.

Предстои кардинална съдебна реформа, каза Атанасов от ИТН. Не само в прокуратурата, но без реформа в нея, няма да мине, категоричен бе депутатът.

Татяна Дончева, зам.председател на НС обобщи : Иван Гешев не може да бъде главен прокурор дори само заради образуваните дела за преврат по време на протестите . Появата на дела за преврат в демократична България е начин на мислене, който започна с това, че няма разделение на властите, защото той не го разбира.   Тя определи думите на Радомир Чолаков, че ГЕРБ „оттук нататък ще си служи със силата на правото“,  като признание, че “ дотук ГЕРБ не си служеше със силата на правото“.   

„Смятам че колегите, които сега излизат от властта имат още по-голям интерес да има правосъдие от сериозни хора, които ще отсъждат по факти и по закон, а не по заповед на днес управляващите“, каза Дончева.

Доволна съм,  подчерта тя,  че имахме възможност да проведе тази дискусия с министри, които знаят много повече от темата на днешната дискусия, които бяха много подготвени и за  които явяването в парламента не е някаква форма на унижение.  Омръзнало ми е от министри, които идват тук с опорикет на пиарките си и смятат, че в това се изразява парламентрания контрол.  Мисля,че началото на възстановяване на парламентраизма започва с това, заключи Дончева.

Ще има проверка за дипломата на Иван Гешев

Мисля,  че по повод обсъждането на дипломата на Гешев трябва да се извърши обективна проверка и   чрез способите на парламентарния  контрол да се отговори на въпросите – кой и кога я е издал, кой е дал правоспособност , ако е издадена и т.н., заяви в  изказването си от трибуната Дончева.

По рано при изслушването на Янаки Стоилов, министърът бе попитан има ли Иван Гешев легитимна и годна диплома, за да може той да изпълнява служебните си задължения. Стоилов отговори:

Министърът на правосъдието удостоверява придобитата юридическа правоспособност, тоест след като лицата са се дипломирали, карали са стаж и са положили теоретико-практически изпит, аз подписвам удостоверение за юридическа правоспособност, но те предполагат наличието на валидна диплома за придобито юридическо образование..  Питайте министъра на образованието за дипломата на Иван Гешев. Основният адресат е той“, препоръча Стоилов.

Преди два дни бившият царски депутат, сега адв. Минчо Спасов обяви, че е направил разследване за образованието на главния прокурор.

„Тази диплома е издадена въз основа на указ от 1987г. на председателя на държавния съвет Тодор Живков. Този указ не действа след 1990 г. В самия сайт на Академията на МВР е записано, че указът дава юридическа правоспособност само до 1991 г. Дипломата на Гешев е от 1994 г., но в документите няма номер на диплома, удостоверението за правоспособност няма номер. Заверката очевидно не е от юрист, защото няма подпис, няма факултетен номер, няма дипломен номер“.

И още: „В действащия към онази дата закон пише, че ВУЗ-овете се създават със закон, а не с указ от Държавния съвет. В сайта на Академията на МВР пише, че до края на учебната година 1989-1990 г. на завършилите факултетите на Държавна сигурност „Народна милиция“ се признава специалност „Право“, но не и след 1990 г.

Едва през 2002 г. Народното събрание приема закон, съгласно който депутатите са приели предложението на председателя на НС Огнян Герджиков студентите и курсантите, изучаващи „Държава и право“ да придобиват само образователна степен „Бакалавър“, така завършващите тези специалности няма да имат право да извършват юридическа професия.  Точно „Държава и право“ е специалността на Гешев. 

Към тази дата това учебно заведение не е имало статус на ВУЗ“, коментира Спасов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.