Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Няма данни за незаконни имоти и сметки в чужбина на проверяваните 38 на „висши длъжности“. Но информацията е тайна!

Прокуратурата: Няма данни за незаконни имоти и сметки в чужбина на проверяваните 38 на „висши длъжности“. Но информацията е тайна!

Defakto.bg

Със съобщение от днес прокуратурата оповестява, че няма данни 38-те проверявани навремето депутати, зам.-министри, магистрати да притежават незаконни банкови сметки или имоти в чужбина. Но информацията от  ДАНС и от НАП е класифицирана и няма да бъде публично оповестена.

Имената на проверяваните остават неизвестни. Поводът за съобщението днес не е особено ясен.

В края на юни обаче слyжeбният вицeпpeмиep и вътpeшeн миниcтъp Бoйĸo Paшĸoв каза,  чe щe cъoбщи имeнaтa нa пoлитицитe и мaгиcтpaтитe, ĸoитo имaт нeдeĸлapиpaни cмeтĸи в чyжди бaнĸи или имoти в чyжбинa, вероятно след изборите. И не отрече, че сред тях е и високопоставен прокурор с инициали И.Г., но се „въздържа“ да отговори дали става дума за главния прокурор. Но, според него, жената, с която живее въпросният магистрат, има впечатляващ влог.

Paшĸoв бе зaявил, чe  oт 2019 г. пpoĸypaтypaтa зaдъpжa инфopмaция зa нeдeĸлapиpaни   сметки и имоти нa виcoĸoпocтaвeни мaгиcтpaти, пoлитици и лицa oт мecтaтa влacт. “От 2019 г., когато тази информация е постъпила при Цацаров, е възложена проверка. Тя е приключила  37-38, от тях,  а те  са 77-78, има и починали между тях“, бяxa дyмитe мy.  Премълчаването на тези факти е удобно средство за  създаване на зависимости, подчерта МВР-шефът.  Toгaвa ce paзбpa, чe сред затаените  “правоимащи” има и член на действащия Висш съдебен съвет.

В интepвю зa “24 чaca” пък бившият главен прокурор Coтиp Цaцapoв пoтвъpди,   чe пpeз 2019 г. oт ДAHC ca  изпpaтили cпpaвĸи нa пpoĸypaтypaтa зa лицaтa нa виcши пyблични длъжнocти, пpитeжaвaщи нeдeĸлapиpaни имoти и cмeтĸи в чyжбинa. Цaцapoв бe ĸaтeгopичeн,  чe и двeтe cпpaвĸи, ĸoитo e пopyчил oт  ДAHC ca c гpиф зa ĸлacифициpaнa инфopмaция и пo тaзи пpичaнa нe e мoжeл дa oпoвecтявa cъдъpжaниeтo им – теза, моментално опровергана от ред правници.

Съобщението на прокуратурата от днес

С писмо от 13.05.2019 г. главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация  (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица банкови сметки в чужбина; недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност; участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

В отговор на писмото са постъпили справки от 19.07.2019 г. и от 15.08.2019 г. от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдържащи класифицирана  оперативна информация, голяма част от която е описана от ДАНС като „непотвърдена“. В същата не фигурират лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.

Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП).

В хода на проверката и от съдържащата се в справките информация от НАП е установено, че по отношение на 11 лица – представители на органи на законодателната и изпълнителната  власт (2-ма  народни представители, 2-ма зам. министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет,  4-ма зам. кмета)  и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

По отношение така установените 38 лица, с постановления на прокурор от ВКП от 19.09.2019 г.,  са възложени данъчни проверки на НАП за периода от 2016 г. до 2019 г. С цел да бъдат установени конкретните банкови сметки в чужбина, размера и произхода на финансовите средства, постъпили по тях, както и притежавани недвижими имоти в чужбина и произхода на средствата за придобиването им с постановление на прокурор от ВКП от 22.10.2019 г. са възложени проверки и на КПКОНПИ.

За изясняване на цитираните факти и обстоятелства от страна на КПКОНПИ са извършени редица действия, като на ВКП е предоставена информация относно притежаваното от лицата движимо и недвижимо имущество и налични банкови сметки.

Материалите от извършените проверки на НАП са постъпвали във ВКП, като последно изпратената информация е с дата едва от 25.06. 2021 г. и е получена в прокуратурата на 05.07.2021 г. Към момента по отношение на едно от лицата все още не са приключили процесуалните действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства.

Възложените данъчни проверки са приключени с протоколи. По реда на ДОПК е разкрита данъчна и осигурителна информация. Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица.

По отношение на останалите посочени в справките на ДАНС лица е констатирано, че част от тях са декларирали притежавано недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за деклариране е възникнало в по-късен момент. Две от лицата са били обект на данъчни ревизии по вече образувани преписки и досъдебни производства. За голяма част от тези лица също е посочено от ДАНС, че оперативната информация е непотвърдена и/или непроверена.

Информацията, съдържаща се в справките на ДАНС, е  класифицирана с ниво на класификация „Поверително“ по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и разгласяването й би било престъпление по чл. 357 от НК.  Материалите от възложените на НАП проверки, съдържат данъчна и осигурителна информация, която е предоставена по реда на ДОПК само и единствено за служебни цели. Това изключва разпространението на информацията от възложените проверки от страна на ПРБ, тъй като това би било извършване на нарушение на българското законодателство и/или престъпление.

Събраните материали от извършените проверки са изпратени от ВКП на компетентната първоинстанционна прокуратура, по компетентност.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.