Последни новини
Home / Законът / 52 кандидати за младши магистрати заявиха желанията си за назначаване

52 кандидати за младши магистрати заявиха желанията си за назначаване

Defakto.bg

Одобрените от колегиите на ВСС 52 кандидати за младши съдии, прокурори и следователи заявиха писмено желанията си за назначаване по реда на чл. 186, ал. 6 от Закона за съдебната власт, по поредността на класирането, съобразно бала си.

Церемонията се проведе в Аула „Максима“ в  Университета по архитектура, строителство и геодезия в присъствието на Олга Керелска – член на ВСС и на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия, Стефан Петров – член на ВСС и председател на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия, Незабравка Стоева – директор на дирекция „Начално и въвеждащо обучение“ в Националния институт на правосъдието (НИП), и Мария Найденова – програмен координатор в НИП, съобщават от съвета.

„Вие сте нашето бъдеще – на вас разчитаме България да се утвърди като правова държава“, е заявила Олга Керелска.

Конкурсът за 7 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища е обявен с решение на Съдийската колегия на ВСС по протокол № 02/26.01.2021 г. До участие в него са допуснати 531 кандидати, а до устните изпити – 88 от тях. След извършеното класиране за участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 7 кандидати и са обявени 7 резерви.

Конкурсът за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури е обявен с решение на Прокурорската колегия на ВСС по протокол № 2/27.01.2021 г. До участие в него са допуснати 739 кандидати, от които 408 са допуснати до устен изпит, като 29 са класирани и са обявени 29 резерви.

С решение по протокол № 2/27.01.2021  г. Прокурорската колегия обяви конкурса за 16 длъжности младши следователи в окръжните следствени отдели към окръжните прокуратури. Допуснати до участие в него са 556 кандидати, от които 341 са допуснати до явяване на устен изпит. За участие в процедурата по заявяване на желания са класирани 16 кандидати и са одобрени още 16 резерви.

Според заявените днес желания предстои да бъдат приети окончателните списъци на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, съответно на 27 юли 2021 г. от Съдийската колегия и на 28 юли 2021 г. от Прокурорската колегия.

По изискванията на чл. 186, ал. 8 от Закона за съдебната власт, одобрените кандидати в едномесечен срок от влизане в сила на решението на съответната колегия на ВСС за приемане на окончателния списък, трябва да подадат в деловодството на ВСС декларация за обстоятелствата по чл. 195, ал. 1 от ЗСВ. След това предстои да преминат деветмесечно обучение в Националния институт на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.