Последни новини
Home / Законът / Огнян Стоичков, член на Бюрото за контрол на СРС: Срещу две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС

Огнян Стоичков, член на Бюрото за контрол на СРС: Срещу две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС

Defakto.bg

Поне спрямо 2 лица, участвали в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства (СРС) – това стана ясно от интервю на Огнян Стоичков, член на Националното бюро за контрол на СРС по БНТ . „От проверките, които извършихме, решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Едно от лицата е с активна политическа дейност, включително и извън протестите“, заяви Стоичков без да конкретизира за кого става дума. Стоичков обясни, че  решението на Бюрото за неправомерно ползване е всъщност още от 6 юли, т.е. още от преди 2 седмица.

Изказването му е в сблъсък  със  съобщението на прокуратурата от преди дни, че не е имало данни за неправомерно подслушване, включително и на хора от протестите и това е станало причина да се прекрати образуваното досъдебно производство.

Стоичков каза още, че в последния месец и половина в Бюрото за контрол на СРС са постъпили 80 сигнала на граждани, които твърдят, че участвайки в протестите, спрямо тях са използвани незаконни СРС. Ние за този месец и половина сме извършили 45 проверки по тези сигнали. Остават почти още толкова. Именно от проверените 45 човека излезли и първите два случая на неправомерно ползване на СРС. В момента са в ход още 6 проверки, за които имаме информация, че са прилагани СРС спрямо лица, участващи в протестите и тези 6 проверки обхващат повече лица, допълни той.

За констатираното неправомерно използване на СРС, от Бюрото са сезирали компетентните органи по закон. „На 9 юли те са получили уведомление за нашата позиция, защото ние сме длъжни по закон да сезираме главния прокурор, ръководителя на Специализираната прокуратура, ВСС и министъра на правосъдието. Съобразно тяхната компетентност, ако те решат, ще предприемат необходимите действия. Разбира се, докладваме и на парламента“, добави той и увери, че при покана от тези институции, Бюрото ще съдейства в среда, която ще запази класифицираната информация.

Стана известно, че спецсредствата спрямо протестиращи са прилагани поради подготовка за преврат  нещо, което Стоичков определи като колизия със Закона за митингите, при който режимът за протести и демонстрации дори е разрешителен. В случая има непропорционалност на проявите и искането за прилагане на СРС, каза той.

Вчера по повод изслушването на министрите Янаки Стоилов и Бойко Рашков, Taтянa Дoнчeвa заяви в парламента:  Ивaн Гeшeв нe мoжe дa бъдe глaвeн пpoĸypop дopи caмo зapaди oбpaзyвaнитe дeлa по архаичните текстове от НК зa пpeвpaт пo вpeмe нa пpoтecтитe – това отрязява абсурден начин на мислене, само защото не разбира същността  на  разделение на властите, който не е адекватен в една демократична държавата.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.