Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов сезира прокуратурата за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Методи Лалов сезира прокуратурата за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Defakto.bg
Методи Лалов

Бившият наказателен съдия и шеф на СРС Методи Лалов, сега общински съветник от „Демократична България“, сезира  Районна прокуратура – Бургас за хулиганство, извършено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов снощи в село Бъта, община Поморие.  Юристът  очертава фактите, които покриват  престъплението хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм от лидера на ГЕРБ и настоява да бъде образувано  досъдебно производство да се   проведе обективно, пълно и всестранно разследване по реда на НПК.

Методи Лалов  е категоричен, че изразите „тоя пияница“, „с гол гъз таралеж ще мачкаш“, „нещастник“, изречени от Борисов и насочени  към вътрешния министър в присъствието на значителен брой хора несъмнено преминават допустимите граници на свободата на изразяване на мнение. „Макар обективираните просташки думи и изрази да представляват обидна персонална атака, чрез тях несъмнено се нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото„, посочва Лалов, като цитира практиката на Пленума на Върховния съд и на Съда по човешките права в Страсбург. Лалов е категоричен,че  казаното от Борисов покрива изцяло  признаците на престъпния състав по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм. В сигнала си Лалов подчертава, че думите на лидера на ГЕРБ са били широко отразени медийно.
Борисов  направи яростното си изказване  в село Бъта, чиито кмет беше задържан преди изборите по подозрение в купуване на гласове. Той нарече Рашков още  „червен сатрап“ и го  прикани да му отиде на гости, но сам, за да се саморазправи с него.
След като снощи бившият премиер и  лидер на ГЕРБ Бойко Борисов използва груби епитети към служебния министър на вътрешните работи Рашков, той му отговори в кратък коментар пред Би Ти Ви: „Щурмът на простащината започна. Много авторитетно и престижно за бивш премиер„, каза Рашков.
В петък, преди грубото  поведение на Борисов, по време на изслушването си в парламента по темата за исканото отстраняване на главния прокурор, Бойко Рашков заяви в отговор на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че единственото, за което съжалява за мутренските години е, че не се е справил с лидера му.  „Но имам време, само дайте ми възможност“, каза Рашков – думите предизвикаха дълги ръкопляскания.

 

Ето и целият сигнал на Методи Лалов,  разпространен във Фейсбук:
ДО
РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – БУРГАС
ТЕРИТОРИАЛНО ОТДЕЛЕНИЕ – ПОМОРИЕ
С Ъ О Б Щ Е Н И Е
от Методи Орлинов Лалов
Относно: извършено престъпление от общ характер по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) от г-н Бойко Методиев Борисов, председател на политическа партия „ГЕРБ“
Правно основание: чл. 205, ал. 1, вр. чл. 209, вр. чл. 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)
УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,
На 24.07.2021 г., в рамките на своя публична проява в село Бата, община Поморие, област Бургас, започнала в 18:24 часа, председателят на ПП „ГЕРБ“ г-н Бойко Методиев Борисов, изрече редица неверни твърдения, направи манипулативни внушения и отправи обидни квалификации към свои политически опоненти, сред които и такива, които бяха адресирани към служебния министър на вътрешните работи: „Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя пияница! С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо’а да ти кажа, н*щастник такъв!“.
Това публично мероприятие на бившия министър-председател г-н Бойко Борисов беше разпространено чрез излъчване на живо от същата дата и час посредством неговия профил във Фейсбук, като намери и широко медийно отражение и по този начин стана достояние на значителен брой хора, включително на мен.
Въз основа на описаната фактология може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП „ГЕРБ“, извърши непристойни действия – каза публично в присъствието на значителен брой хора следните думи и изрази, насочени към служебния министър на вътрешните работи: „тоя пияница“, „с гол гъз таралеж ще мачкаш“, „нещастник“. Макар казаното да е насочено към лице, заемащо публичен пост, към което поради това границите на допустимата критика са по-широки отколкото към обикновения гражданин, чрез него г-н Бойко Борисов несъмнено премина допустимите граници на свободата на изразяване на мнение (в тази връзка вж. разясненията на Европейски съд по правата на човека в решението му по делото Обершлик срещу Австрия).  И това е така, тъй като използваните от него думи и изрази по никакъв начин не допринасят към публичната дискусия по даден политически въпрос, чрез тях не се информира обществото за теми от обществен интерес и не се отправят съдържателни критики към поведението на конкретно публично лице. Нещо повече, използваният от г-н Бойко Борисов език (същият употребява често подобен в публичните си изяви) е обективно неприличен и унижаващ и чрез него се изразява оскърбително отношение на автора към друго лице. Макар обективираните просташки думи и изрази да представляват обидна персонална атака (защитата на пострадалото лице се осъществява по негова преценка и по частен ред), в която прозират и лични мотиви на г-н Бойко Борисов, чрез тях несъмнено се нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото (така и Постановление на Пленума на Върховния съд № 2/29.06.1974 г. по н. д. № 4/1974 г.), тъй като същите са в явно противоречие с доброто възпитание и със стремежа за провеждане на спокоен, културен, аргументиран и съдържателен дебат по обществено значимите въпроси, при който несъмнено не следва да се засягат по недопустим начин честта и достойнството на останалите граждани.
Макар правното квалифициране на деянието на г-н Бойко Борисов да не е задължение на съобщаващия (арг. от чл. 211, ал. 2 и чл. 209, ал. 1 и ал. 2 от НПК), а да е дължимо от органите на досъдебното производство, доколкото в конкретния случай не просто са налице достатъчно данни, от които да се изведе юридическата квалификация, а категорични факти, следва да се посочи, че извършеното от г-н Борисов покрива признаците на престъпния състав по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм.
Описаната фактология съдържа достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК), поради което и като обществено ангажиран гражданин, юрист, дългогодишен наказателен съдия и политик и в изпълнение на обществения ми дълг по чл. 205, ал. 1 от НПК – като лице, възприело извършено престъпление, което има не само право, но и задължение да уведоми органите на досъдебното производство за неговото извършване (чл. 205 от НПК), което и правя с настоящото съобщение, Ви призовавам да образувате досъдебно производство и да проведете обективно, пълно и всестранно разследване по реда на НПК.
С уважение,
Методи Лалов
(подписано с КЕП)

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.