Последни новини
Home / Законът / Методи Лалов сезира прокуратурата за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Методи Лалов сезира прокуратурата за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов

Defakto.bg
Методи Лалов

Бившият наказателен съдия и шеф на СРС Методи Лалов, сега общински съветник от „Демократична България“, сезира  Районна прокуратура – Бургас за хулиганство, извършено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов снощи в село Бъта, община Поморие.  Юристът  очертава фактите, които покриват  престъплението хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм от лидера на ГЕРБ и настоява да бъде образувано  досъдебно производство да се   проведе обективно, пълно и всестранно разследване по реда на НПК.

Методи Лалов  е категоричен, че изразите „тоя пияница“, „с гол гъз таралеж ще мачкаш“, „нещастник“, изречени от Борисов и насочени  към вътрешния министър в присъствието на значителен брой хора несъмнено преминават допустимите граници на свободата на изразяване на мнение. „Макар обективираните просташки думи и изрази да представляват обидна персонална атака, чрез тях несъмнено се нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото„, посочва Лалов, като цитира практиката на Пленума на Върховния съд и на Съда по човешките права в Страсбург. Лалов е категоричен,че  казаното от Борисов покрива изцяло  признаците на престъпния състав по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм. В сигнала си Лалов подчертава, че думите на лидера на ГЕРБ са били широко отразени медийно.
Борисов  направи яростното си изказване  в село Бъта, чиито кмет беше задържан преди изборите по подозрение в купуване на гласове. Той нарече Рашков още  „червен сатрап“ и го  прикани да му отиде на гости, но сам, за да се саморазправи с него.
След като снощи бившият премиер и  лидер на ГЕРБ Бойко Борисов използва груби епитети към служебния министър на вътрешните работи Рашков, той му отговори в кратък коментар пред Би Ти Ви: „Щурмът на простащината започна. Много авторитетно и престижно за бивш премиер„, каза Рашков.
В петък, преди грубото  поведение на Борисов, по време на изслушването си в парламента по темата за исканото отстраняване на главния прокурор, Бойко Рашков заяви в отговор на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че единственото, за което съжалява за мутренските години е, че не се е справил с лидера му.  „Но имам време, само дайте ми възможност“, каза Рашков – думите предизвикаха дълги ръкопляскания.

 

Ето и целият сигнал на Методи Лалов,  разпространен във Фейсбук:
ДО
РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – БУРГАС
ТЕРИТОРИАЛНО ОТДЕЛЕНИЕ – ПОМОРИЕ
С Ъ О Б Щ Е Н И Е
от Методи Орлинов Лалов
Относно: извършено престъпление от общ характер по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс (НК) от г-н Бойко Методиев Борисов, председател на политическа партия „ГЕРБ“
Правно основание: чл. 205, ал. 1, вр. чл. 209, вр. чл. 208, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК)
УВАЖАЕМИ ПРОКУРОРИ,
На 24.07.2021 г., в рамките на своя публична проява в село Бата, община Поморие, област Бургас, започнала в 18:24 часа, председателят на ПП „ГЕРБ“ г-н Бойко Методиев Борисов, изрече редица неверни твърдения, направи манипулативни внушения и отправи обидни квалификации към свои политически опоненти, сред които и такива, които бяха адресирани към служебния министър на вътрешните работи: „Ще ме чегърта и щял да се саморазправи тоя пияница! С гол г*з таралеж ще мачкаш – това мо’а да ти кажа, н*щастник такъв!“.
Това публично мероприятие на бившия министър-председател г-н Бойко Борисов беше разпространено чрез излъчване на живо от същата дата и час посредством неговия профил във Фейсбук, като намери и широко медийно отражение и по този начин стана достояние на значителен брой хора, включително на мен.
Въз основа на описаната фактология може да се направи обоснован извод за извършено престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие, включително за неговия автор. Г-н Бойко Методиев Борисов, в качеството му на лице, заемащо отговорно обществено положение – председател на парламентарно представената ПП „ГЕРБ“, извърши непристойни действия – каза публично в присъствието на значителен брой хора следните думи и изрази, насочени към служебния министър на вътрешните работи: „тоя пияница“, „с гол гъз таралеж ще мачкаш“, „нещастник“. Макар казаното да е насочено към лице, заемащо публичен пост, към което поради това границите на допустимата критика са по-широки отколкото към обикновения гражданин, чрез него г-н Бойко Борисов несъмнено премина допустимите граници на свободата на изразяване на мнение (в тази връзка вж. разясненията на Европейски съд по правата на човека в решението му по делото Обершлик срещу Австрия).  И това е така, тъй като използваните от него думи и изрази по никакъв начин не допринасят към публичната дискусия по даден политически въпрос, чрез тях не се информира обществото за теми от обществен интерес и не се отправят съдържателни критики към поведението на конкретно публично лице. Нещо повече, използваният от г-н Бойко Борисов език (същият употребява често подобен в публичните си изяви) е обективно неприличен и унижаващ и чрез него се изразява оскърбително отношение на автора към друго лице. Макар обективираните просташки думи и изрази да представляват обидна персонална атака (защитата на пострадалото лице се осъществява по негова преценка и по частен ред), в която прозират и лични мотиви на г-н Бойко Борисов, чрез тях несъмнено се нарушава и общественият ред и се изразява явно неуважение към обществото (така и Постановление на Пленума на Върховния съд № 2/29.06.1974 г. по н. д. № 4/1974 г.), тъй като същите са в явно противоречие с доброто възпитание и със стремежа за провеждане на спокоен, културен, аргументиран и съдържателен дебат по обществено значимите въпроси, при който несъмнено не следва да се засягат по недопустим начин честта и достойнството на останалите граждани.
Макар правното квалифициране на деянието на г-н Бойко Борисов да не е задължение на съобщаващия (арг. от чл. 211, ал. 2 и чл. 209, ал. 1 и ал. 2 от НПК), а да е дължимо от органите на досъдебното производство, доколкото в конкретния случай не просто са налице достатъчно данни, от които да се изведе юридическата квалификация, а категорични факти, следва да се посочи, че извършеното от г-н Борисов покрива признаците на престъпния състав по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – хулиганство, което се отличава с изключителен цинизъм.
Описаната фактология съдържа достатъчно данни за образуване на наказателно производство (чл. 211, ал. 1, вр. чл. 207, ал. 1 от НПК), поради което и като обществено ангажиран гражданин, юрист, дългогодишен наказателен съдия и политик и в изпълнение на обществения ми дълг по чл. 205, ал. 1 от НПК – като лице, възприело извършено престъпление, което има не само право, но и задължение да уведоми органите на досъдебното производство за неговото извършване (чл. 205 от НПК), което и правя с настоящото съобщение, Ви призовавам да образувате досъдебно производство и да проведете обективно, пълно и всестранно разследване по реда на НПК.
С уважение,
Методи Лалов
(подписано с КЕП)

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.