Последни новини
Home / Законът / В парламента обсъждат предсрочното прекратяване на мандата на ВСС

В парламента обсъждат предсрочното прекратяване на мандата на ВСС

Defakto.bg

 Дали Народното събрание да заработи на сесии, а не всяка седмица,  предлага да се обмисли Ива Митева, председател на НС

На срещата в сектор „Правосъдие“ е обсъден вариант за предсрочно прекратяване на мандата на Висшия съдебен съвет, обяви депутатът от „Демократична България“ Атанас Славов.  Това е станало на експертно ниво  в рамките на преговорите за ново правителство,  съобщи БНР.   Според Славов,  прекратяването  не трябва да е самоцелно, а  част от евентуални промени в Конституцията: „Разбира се, има конституционен въпрос, който се поставя – дали прекратяването на мандата може да стане с промени в Закона за съдебната власт. Считаме, че с оглед принципа на върховенството на правото, трябва да се използва конституционна процедура, така че основното, промените, които вече сме внесли в Закона за съдебната власт, за закриване на спецправосъдието, за някои реформи в процедурата за вземане на решения във ВСС.  Считаме, че по отношение на тях ще получим подкрепа и до голяма степен ще работим в една и съща посока с „Има такъв народ“, но големият въпрос, който стои на дневен ред – за това дали събранието ще може в този мандат да приеме конституционни промени, което е наша цел като „Демократична България“ – предстои да се водят допълнителни разговори по този въпрос“.

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са скептични за конституционни реформи. Искат веднага отстраняване на главния прокурор. В областта на социалната политика настояват за преизчисление на пенсиите от 1 октомври, а не от следващата година, както и увеличаването на средства за хора с увреждания и увеличаване на помощта за раждане на дете.

В началото на срещата Радостин Василев от ИТН заяви, че до края на седмицата ще са готови с кабинет.

Ива Митева

Дали Народното събрание да заседава всяка седмициа или да  заработи на сесии, е друго обсъждане,  което тече в парламента.  „Всички казваме, че трябва да има едно по-добро законодателство. Затова и си поставихме за цел как да организираме работата на Народното събрание. Да, знам, че може би, ако кажем, че парламентът няма да има пленарни заседания всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Но искаме да кажем, че Народното събрание трябва сериозна да започне да гради законите„, каза председателката на НС Ива Митева пред журналисти.

Тя посочи, че в повечето държави се възприема подход за редуване на пленарна зала със заседания на комисии. В момента пленарните заседания са всяка седмица в сряда, четвъртък и петък от 9:00 до 14:00. Заседанията на комисиите пък са след края на пленарната работа.

В понеделник се проведе заседание на временната комисия, която изготвя правилника на 46-ото Народно събрание. В проекта се предвижда депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. Така съставите на комисиите ще се разширяват, ако някой напусне групата си.  Друга промяна предвижда времето за възражения по начина на водене да се намали от 2 на 1 минута. Предложението е на Митева, според която в момента се злоупотребява с тези процедури.

Ще отпаде досегашната възможност за т.нар. спадащ кворум в парламентарните комисии. Сега,  след началото на заседанието кворумът не е налице, комисията можеше да заседава и при наличния състав, когато той не е по-малко от 1/3 от всичките й членове. Занапред това повече няма да е възможно.

Промените в правилника предвиждат сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите.

Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина. Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация, както и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та. Към Комисията по енергетика и климат ще има подкомисия за зелена политика и климат и подкомисия за контрол на дейността на КЕВР. Към Комисията по бюджет и финанси ще има две подкомисии – за контрол на публичните средства и подкомисия по европейските фондове.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.