Последни новини
Home / Законът / Даниела Машева: Дипломата на Гешев е легитимна, ВСС правилно отхвърли предложението за отстраняването му

Даниела Машева: Дипломата на Гешев е легитимна, ВСС правилно отхвърли предложението за отстраняването му

Defakto.bg

Мисля, че дипломата на Иван Гешев е легитимна. Многократно е проверявана тази диплома. Смятате ли, че това висше учебно заведение (Академията на МВР) не е акредитирано да издава такива дипломи. Много адвокати и нотариуси имат дипломи оттам, какво ще се случи с тях и с техните актове – това заяви заместник на главния прокурор Даниела Машева пред БТВ тази сутрин.  Според нея темата за дипломата на главния прокурор се повдига в обществото заради неуспешната процедура по неговото отстраняване във ВСС.

Въпросът бе поставен от адвокат Минчо Спасов преди процедурата във ВСС  по исканото отстраняване на Гешев и засяга въпроса дали  Aĸaдeмиятa нa MBP, чиито възпитаник е главният прокурор,  е имала право да издава  дипломи за юридическа правоспособност след 1991 г.  В самия сайт на академията е посочено, че това е ставало до 1991 г, а дипломата на Гешев е от 1994 г. , без задължителните атрибути, които позволяват на лицата да упражняват юридическа професия, посочи адвокатът.

 В парламента в петък бе изяснено, че  въпросът за валидността на  диплoмaтa нa Ивaн Гeшeв е от компетентнсот на образователния, а не на правосъдния  министър, а  Татяна Дончева заяви  проверка на случая по линия на парламентарния  контрол.

Днес заместничката на Гешев каза още, че  що се отнася до процедурата по отстраняването на Гешев от поста, гласуването показало, че министърът не е от кръга лица, които могат да откриват процедура за освобождаване на главния прокурор.  „Споделям позицията на мнозинството, която отхвърли разглеждането на сигнала. Тази процедура трябва да бъде обвързана с процедура за дисциплинарно производство срещу главния прокурор. За отстраняването му могат да внесат искане трима души от прокурорската колегия и петима от пленума от ВСС„, заяви Машева.

По повод отказа на ВСС да разгледа предложението за предсрочно отстраняване на Иван Гешев, пред парламента в петък правосъдният министър Янакаи Стоилов даде да се разбере, че въпросът ще отиде в КС:   „Може да се отправи тълкувателно искане до КС за действителния смисъл на чл. 130в за правомощията на министъра на правосъдието. Смятам тълкуването на ВСС за порочно, така че щитът срещу главния прокурор да се изнесе напред и никой след мен да не може да постави въпроса за предсрочното му освобождаване.“ 

По повод  прекомерното влияние на  главния прокурор  във ВСС, отбелязано в доклада на ЕК за върховенството на правото, Машева не смята, че това е , защото не е била  свидетел на подобно влияние.  Заместничката на Гешев намери изход и от другата нелицеприятна констатация в документа  – липсата на устойчиви присъди за корупция по високите етажи на властта – изминало е  прекалено малко време откакто специализираните съд и прокуратура се занимават с корупцията, каза тя,   едва от 2017 г. и е рано да се видят резултатите, заяви Машева.

Според нея фигурата на главния прокурор не е недосегаема, „има механизми да бъде контролиран като например изслушването му в парламента“, предстои да направи и отчета си за предишната година. А изборът на главен прокурор е прозрачен и процедурата е продължителна, следи се от всички, включително и от неправителствени организации.

Машева е съгласна, че трябва да има съдебна реформа, но не е съгласна тя да се фокусира  само в отстраняването на главния прокурор и  закриването на специализизираната прокуратура и съд – което ще щяло да е без аналог.  Обратно – трябва да се фокусира докрай в електронното правосъдие,  каза Машева.

 

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.