Последни новини
Home / Законът / ЕИСС работи „вътре“ в съдилищата, за електронно правосъдие за гражданите се чакат други европари

ЕИСС работи „вътре“ в съдилищата, за електронно правосъдие за гражданите се чакат други европари

Defakto.bg

Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) е напълно изградена според даденото по европроекта задание, „вътре“ в съдилищата. В същото време, за да се даде старт на електронното правосъдие и за страните, т.е. за гражданите – потребители на правосъдието, трябва надграждане на други две системи. А парите за тях се очакват от Европейската комисия по линия на Плана за устойчивост и развитие Дали ще бъдат отпуснати ще се разбере идната седмица. С други думи – кога реално електронното правосъдие ще заработи, е бъдещ въпрос.

Това стана ясно на заключителна пресконференция за проекта за единната система, по Оперативна програма добро управление (ОПДУ), започнат от предния ВСС и рестартиран от действащия.

Ръководител на проекта е Гергана Мутафова, координатор за ЕИСС – Вероника Имова. Председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев (на снимката) направи нагледни демонстрации с електронните дела. Изпълнител, както е известно, е „Информационно обслужване“.

Днес бе обявено, че в ЕИСС има 9 928 потребители, включително в нея работят 3046 съдебни заседатели. Включени са 153 съдилища (всички, без административните и ВАС), 1947 съдии, 950 са и с отдалечен достъп.

Отчетено бе наличието вече на 261 514 електронни дела, като индикаторът по проекта е бил 250 000 електронни дела до 2023 г.

Онова, което към момента липсва и тепърва ще се „надгражда“ обаче е възможността за иницииране на дело по електронен път (подаване на искова молба, заявление, жалба), заплащане на държавна такса чрез виртуален ПОС терминал с отстъпка, преглед на електронното дело от страните и извършване на процесуални действия в електронна форма. С две думи всичко онова, което би направило онлайн правосъдието реално. Плюс електронно съобщаване и връчване.

Проблемът не е в ЕИСС, тези функционалности са заложени в системата, бе обявено днес. Само че за да „заработят“, те трябва да са налични в още две системи – Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) и в Системата за електронно съобщаване и призоваване. Именно за тях се чакат новите европари.

Неизбежен бе въпросът за похарченото за ЕИСС и хонорарите на участниците в проекта, специално от членовете на съвета. Неизбежен заради многото протести на съдии и служители срещу нейното въвеждане, последвани от критики за работата след повсеместното й внедряване.

Дотук на изпълнителя „Информационно обслужване“ са изплатени 900 000 лева с ДДС, бе ясният отговор. Има и обявена обществена поръчка за над 2 милиона лева.

За получените суми от екипа обаче се подават заявления по ЗДОИ и им се отговаря при съгласие на получателите. Дотук на нито едно подобно питане по Закона за достъп до обществена информация не бе отговорено.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа за обнародване в Държавен вестник Наказателно процесуалния къдекс, с …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.