Последни новини
Home / Законът / ЕИСС работи “вътре” в съдилищата, за електронно правосъдие за гражданите се чакат други европари

ЕИСС работи “вътре” в съдилищата, за електронно правосъдие за гражданите се чакат други европари

Defakto.bg

Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) е напълно изградена според даденото по европроекта задание, “вътре” в съдилищата. В същото време, за да се даде старт на електронното правосъдие и за страните, т.е. за гражданите – потребители на правосъдието, трябва надграждане на други две системи. А парите за тях се очакват от Европейската комисия по линия на Плана за устойчивост и развитие Дали ще бъдат отпуснати ще се разбере идната седмица. С други думи – кога реално електронното правосъдие ще заработи, е бъдещ въпрос.

Това стана ясно на заключителна пресконференция за проекта за единната система, по Оперативна програма добро управление (ОПДУ), започнат от предния ВСС и рестартиран от действащия.

Ръководител на проекта е Гергана Мутафова, координатор за ЕИСС – Вероника Имова. Председателят на Районен съд – Пловдив Иван Калибацев (на снимката) направи нагледни демонстрации с електронните дела. Изпълнител, както е известно, е “Информационно обслужване”.

Днес бе обявено, че в ЕИСС има 9 928 потребители, включително в нея работят 3046 съдебни заседатели. Включени са 153 съдилища (всички, без административните и ВАС), 1947 съдии, 950 са и с отдалечен достъп.

Отчетено бе наличието вече на 261 514 електронни дела, като индикаторът по проекта е бил 250 000 електронни дела до 2023 г.

Онова, което към момента липсва и тепърва ще се “надгражда” обаче е възможността за иницииране на дело по електронен път (подаване на искова молба, заявление, жалба), заплащане на държавна такса чрез виртуален ПОС терминал с отстъпка, преглед на електронното дело от страните и извършване на процесуални действия в електронна форма. С две думи всичко онова, което би направило онлайн правосъдието реално. Плюс електронно съобщаване и връчване.

Проблемът не е в ЕИСС, тези функционалности са заложени в системата, бе обявено днес. Само че за да “заработят”, те трябва да са налични в още две системи – Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) и в Системата за електронно съобщаване и призоваване. Именно за тях се чакат новите европари.

Неизбежен бе въпросът за похарченото за ЕИСС и хонорарите на участниците в проекта, специално от членовете на съвета. Неизбежен заради многото протести на съдии и служители срещу нейното въвеждане, последвани от критики за работата след повсеместното й внедряване.

Дотук на изпълнителя “Информационно обслужване” са изплатени 900 000 лева с ДДС, бе ясният отговор. Има и обявена обществена поръчка за над 2 милиона лева.

За получените суми от екипа обаче се подават заявления по ЗДОИ и им се отговаря при съгласие на получателите. Дотук на нито едно подобно питане по Закона за достъп до обществена информация не бе отговорено.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.