Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Огромен проблем е, че реално българското правосъдие зависи от прокуратурата, а не от съда

Здравка Калайджиева: Огромен проблем е, че реално българското правосъдие зависи от прокуратурата, а не от съда

Defakto.bg

 

По Конституция министърът на правосъдието има право да иска ВСС да се произнесе по назначаването или освобождаването на който и да е магистрат. По този въпрос едва ли може да има спор. Но ВСС предпочете да обсъжда това предложение като предложение за дисциплинарно наказание, което е много далече от реалното съдържание от едно искане за освобождаване поради уронване на престижа на съдебната власт, каквото всъщност искаше Янаки Стоилов от ВСС. 

Това коментира пред БНР Здравка  Калайсижева, правозащитник и съдия в Европейския съд по правата  на човека  в Страсбург. Повод бе решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отхвърли с 12 на 8 гласа като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов искане за освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

Очевидно е, че всъщност поведението на Висшия съдебен съвет подкрепя статуквото, коментира правозащитникът. Вярно е, че за първи път се поставя въпросът за отстраняването на главния прокурор от министъра на правосъдието, но Висшият съдебен съвет направи всичко възможно да обсъди защо не може да приеме това предложение , а не дали има основания в искането на министъра на правосъдието. Така на практика ВСС  отказа да се произнесе вместо да направи преоценка на поведението на главния прокурор, обобщи Калайджиева.

Поведение, което нееднократно е било обсъждано в българската общност, нееднократно е било критикувано в международни доклади. И то не конкретно личността на Иван Гешев, а изобщо положението, уредбата на главния прокурор в конституцията и в българското законодателство и реалното упражняване на правомощията, които са предоставени по конституция и по закон. Те бяха критикувани нееднократно не за друго, а защото са безконтролни. И ВСС доказа това със заседанието си в четвъртък.

Въпросът за възможността за разследване на главния прокурор е много ясно уреден по закон – всеки прокурор може да започне наказателно производство срещу главния прокурор като срещу всяко друго лице, каза Калайджиева. Въпросът е обаче защо това не се случва. А то не се случва, защото всеки прокурор е кадрово зависим от главния – като кариерно израстване, като опасност да бъде командирован в някоя далечно затънтено градче.  Това не е за пренебрегване. Членовете на ВСС също са зависими – не докато са във ВСС, но когато се върнат след мандата си отново в системата на прокуратурата. Поведението на членовете на ВСС, особено прокурорската колегия, всякога е било пряко подчинено на волята на главния прокурор. Показателно е, да кажем, че в заседанията на прокурорската колегия по дневния ред първо взема становище главният прокурор. Това прави колегията зависима от главния прокурор, а оттам и пленума на Висшия съдебен съвет.

Реална ли е възможността да бъде преследван главен прокурор за евентуално извършено престъпление е видно от това, че и досега няма изяснено и разследвано дали има участие Никола Филчев в убийството на бившия заместник главен прокурор Николай Колев.  Дали има извършено престъпление или не, е въпрос, който в крайна сметка трябва да се реши от съда. Ако прокуратурата обаче има своето вътрешно убеждение, тя е свободна да не преследва никого за нищо. И тъкмо за това става дума в докладите за върховенството на закона и в препоръките на Венецианската комисия, Комитета на министрите, на редица български експерти.

По думите на Здравка Калайджиева, въпросът за разследване на главния прокурор е много ясно уреден по закон – всеки прокурор може да започне наказателно производство срещу главния прокурор като срещу всяко друго лице:  Въпросът е защо не се случва. А то не се случва, защото всеки прокурор е кадрово зависим от главния. Това не е за пренебрегване. Членовете на ВСС също са зависими – не докато са във ВСС, но когато се върнат след мандата си отново в системата на прокуратурата. Поведението на членовете на ВСС, особено прокурорската колегия, всякога е било пряко подчинено на волята на главния прокурор“.

Клайджиева напомни, че прокуратурата има монопол над обвинетието – тя може да обвини някого, когато пожелае, дори когато няма извършено престъпление. Може и да не обвини някого, за когото е ясно, че има извършено престъпление.

Излиза така, че българското правосъдие зависи от прокуратурата, а не от съда. Това е огромен проблем, който засяга целия български народ, засяга всички ни заради корупцията. Тя остава да бъде безнаказана и да се шири и ни бърка в джобовете. Парите се отклоняват към чужди джобове и чекмеджета. Това са милиарди, наши милиарди“, заключи Здравка Калайджиева.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.