Последни новини
Home / Законът / Софийските адвокати отварят приемна за социално слаби граждани, с безплатни консултации (допълнена)

Софийските адвокати отварят приемна за социално слаби граждани, с безплатни консултации (допълнена)

Defakto.bg
Първият дежурен адвокат

Създаденият към Софийската адвокатска колегия Регионален център за консултиране на граждани от уязвими социални групи ще приеме първите нуждаещи се от правни услуги, които не могат да си позволят личен адвокат днес.

С отварянето на приемната в стая 201 на втория етаж в Търговския дом на бул. „Витоша“ № 1А (срещу Съдебната палата) се разширява обемът на адвокатската дейност по Закона за правната помощ (ЗПП), която досега се заключаваше предимно в осигуряването на безплатно процесуално представителство по дела на материално затруднени лица.

Регионалният център за консултиране ще предоставя безплатна правна помощ на хора, които не разполагат със средства и едновременно с това отговарят на условията по чл. 22, ал. 1 от ЗПП: лица и семейства, които имат право на социални помощи или на целеви помощи за отопление за настоящия или предходния отоплителен сезон; лица, настанени в специализирани социални институции; деца, настанени в приемни семейства или в семейства на роднини или близки или деца в риск по Закона за закрила на детето; нуждаещи се по въпроси във връзка със задължения за издръжка; лица, пострадали от домашно или сексуално насилие или от трафик на хора; лица, търсещи международна закрила по Закона за убежището и бежанци, за които предоставянето на правна помощ не се дължи на друго основание; чужденци с наложена принудителна административна мярка или настанени в специализиран дом за временно настаняване, както и лица, на които в България е отказан или отнет статут на „лице без гражданство“ или е било прекратено производството за предоставяне на такъв статут.

Центърът е създаден на основание чл. 30ж от Закона за правната помощ като форма за предоставяне на консултация на физически лица при облекчени условия. Достъпът до правна помощ става с предварително записване, чрез подаване на молба-декларация по образец, която може да бъде изтеглена от сайта на  Софийска адвокатска колегия.

Консултациите ще се предоставят от адвокати от САК, вписани в Регистъра за правна помощ при Националното бюро за правна помощ (НБПП), които писмено са заявили желание да бъдат включени в графика за дежурства в Регионалния център за консултиране на граждани. Предвидена е и опция за избор на конкретен адвокат, включен в графика на Регионалния център за консултиране, списъкът на които е достъпен на сайта на САК на адрес:  https://www.sak-sas.bg/bg/legal-aid/regional-consultations-center.

Към момента в Регистъра към Националното бюро за правна помощ са вписани над 1300 адвоката от САК, от които 83 са заявили желание да предоставят консултации в Регионалния център за консултиране.

Наред с правното подпомагане на социално слаби граждани и подобряване на достъпа до правна помощ и правосъдие, инициативата е крачка в посока на утвърждаване на ролята на адвоката в гражданския оборот и възприемането му като необходим и ценен съветник преди завеждането на дело, подаването на жалба или предприемането на други действия, съощават от САК. Липсата на професионална юридическа преценка как най-добре да бъде защитен законен интерес или осъществена защита при възникнал правенспоре причина много български граждани да не успяват да защитятпълноценно правата си и да „проиграват“ интересите си с неправилно изготвени или ненавременно подадени от тях искови молби, жалби или други процесуални книжа.

Събитието бе уважено от председателя на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева, заместничката ѝ Калина Петрова, от заместник-омбудсмана Елена Чернева, както и от членове на Съвета на САК.

Председателят на САК адв. Стефан Марчев се обърна към присъстващите с думите: „Радвам се че от днес, срещу Съдебната палата, започва да работи и ще приеме първите граждани Регионалният център за консултиране към Софийска адвокатска колегия. Искам да пожелаем успех на всички 83-ма адвокати от САК, които ще започнат да предоставят правна помощ на хората, за които тя е недостъпна. От ентусиазма не тези колеги зависи успеха на това начинание. Гарантирам, че Софийският адвокатски съвет ще положи всички усилия дейността на центъра да бъде популяризирана и полезна за хилядите български граждани, с което да се осъзнае значението на консултацията с адвокат, каза още адв. Марчев.

Изключително съм щастлива, че след три години очакване Софийската адвокатска колегия, която е най-голямата в страната, най-после има работещ регионален център за консултиране на граждани от социално уязвими групи, заяви председателят на НБПП адв. Наталия Илиева.

Зам.-председателят на НБПП адв. Калина Петрова, която е ръководела първия у нас регионален център за безплатна правна помощ, създаден през 2016 г. във Варна сподели, че всяко начало е трудно, но че първото и най-важно нещо е популяризиране на дейността на центъра и проявяване на изключително търпение в работата с хората, които търсят правна помощ. Тя изрази увереност, че тъй като Софийската адвокатска колегия, поради своята многочисленост, разполага с достатъчен ресурс от квалифицирани адвокати, то претенциите на всеки един обърнал се към центъра за правна помощ гражданин ще бъдат удовлетворени.

Особено съм радостна, защото години наред моето желание и мечта беше в София да заработи регионален център за безплатна правна помощ и консултиране, заяви заместник омбудсманът Елена Чернева, която преди това два мандата оглавяваше НБПП.

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.