Последни новини
Home / Законът / В сряда “Правосъдие за всеки” отбелязва две години от протеста “Правосъдие без каскет”

В сряда “Правосъдие за всеки” отбелязва две години от протеста “Правосъдие без каскет”

Defakto.bg

На 28 юли, сряда, ще се съберем от 18,30 ч. пред Съдебната палата, за да отбележим две години от началото на първия голям протест срещу издигането на Иван Гешев. Това се казва в съобщение  до медиите на Инициатива ” Правосъдие за всеки”. И още:

Всичко започна в края на юли 2019 г. с кампания против назначаването на единствения кандидат за прокурор номер едно. Наред с протестите призовахме ВСС да не избира Иван Гешев и внесохме в Народното събрание предложение за промяна на процедурата за избор на главен прокурор.

На 29 юли 2020 г. започнахме протестите „Правосъдие без Каскет!“  срещу присъствието на Иван Гешев начело на българската прокуратура. И тъй като елиминирането на една личност не е достатъчно, нужни са промени в системата, издигнахме идеята за премахване на поста главен прокурор, създаден с Димитровската конституция от 1947 г.

На фона на вълната от обществено недоволство, на 22 юли т.г.  ВСС не допусна до разглеждане искането на правосъдния министър за откриване на процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Цинично и скандално правопохищение от удобно назначени слуги на олигархията и демонстрация за недосегаемостта на главния Каскет.

Сега на ход са депутатите и гражданите. Народното събрание е призвано да защити парламентарната република, върховенството на правото и независимостта на съда, както и да възстанови поруганото чувство за справедливост!

Сега ще обявим нашето обръщение към депутатите, в което искаме законови и конституционни промени за реална съдебна реформа в бърз срок и възстановяване на народния суверенитет. Време е за радикални промени, гражданското общество е силата, която е нужна на държавата сега!

От сдружението съобщават, че  ще бъде проведено  шествие до Народното събрание,  за да предаде символично посланието, заедно с гражданите.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.