Последни новини
Home / Законът / Кадровиците отказаха да прекратят висящия конкурс за ВКС, след отменените повишения от ВАС

Кадровиците отказаха да прекратят висящия конкурс за ВКС, след отменените повишения от ВАС

Defakto.bg

Със 7  срещу 4 гласа Съдийската колегия отказа да прекрати висящия конкурс за повишение в Гражданската и Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Той бе обявен през октомври 2020 г., но комисиите тепърва започват да четат делата на кандидатите, т.е. класиране няма. А  междувременно напоследък Върховният административен съд  отмени общо шест повишения във ВКС  – по три в Наказателната и в Гражданската колегия, по конкурс от 2018 г. (тук и тук).

Именно това – овакантяването на нови места и необходимостта от кадрово обезпечаване на ВКС с титуляри, бе сред основните аргументи на привържениците на рестарта.

Противниците, след които и председателят на ВАС Георги Чолаков, изтъкнаха, че съдебният съвет няма правомощие за прекратяване на текуща процедура, с позоваване на решение на ВАС от 2014 г.

Въпросът за прекратяването бе поставен три пъти на гласуване, итрите пъти резултатът се оказа неизменен 7 на 4.

Прекратяването бе искано от зам.-председателите и ръководители на Наказателната и Гражданската колегии на ВКС Галина Захарова и Светла Димитрова, както и от две от „повишените“ и „отменени“ съдийки.

Така излиза, че ще се чака приключването на обявения през 2020 г. конкурс за 3 места в ГК и 2 места в НК, което не е известно кога ще стане. Едва след приключването на цялата процедура – включително и изчакването на 9 месеца за повишения „под чертата“, както и на резултатите от обжалванията във ВАС, кадровиците могат да обявят нов конкурс – за вече вакантните нови 6 места в двете колегии. Това може да се случи и в мандата на следващия състав на съвета (редовният мандат на действащия изтича през октомври догодина).

Подобен проблем във ВАС няма.

Над два часа дебатът в колегията зацикли в „околен“ казус, също поставен от зам.-председателите на ВКС. А именно дали тяхното изключване при тегленето на жребиите за конкурсните комисии (по конкурса от 2020 г.) няма да се отрази пост фактум на валидността на гласуваните повишения. Захарова и Димитрова искат отговори и за да не се окаже, че върховните съдии от сегашните комисии работят на празни обороти.

Като изход от дилемата също се предлагаше прекратяване на висящия конкурс. А „малцинството“ сред кадровиците изтъкна и нов проблем – с решение от вчера ВАС отмени също критериите за класиране при повишение от специалната наредба за конкурсите. В същото време приемането на нови норми при текуща процедура не е възможно.

Драгомир Кояджиков предложи решението по комисиите да се отложи. И се позова на предстоящо произнасяне на Върховния административен съд по друго дело, срещу повишения в апелативните съдилища, също по конкурс от 2018 г., воденопо жалби на трима неповишени. За него Кояджиков научил от процесуалните представители на ВСС, но се оказа отлично запознат с писмените бележки на адвокат Андрей Икономов (бивш съдия от ВАС, защитник на двама от неповишените). В бележките, разказа кадровикът, се коментира именно изключването и на зам.-председатели, и на други от конкурсните комисии.  „Т.е. въпросът дали това е нарушение и дотам, че да опорочи конкурсната процедура в най-скоро време би трябвало да има произнасяне от ВАС“, обощи Кояджиков.

Олга Керелска опонира – вече има налични произнасяния на ВАС по повдигането на този проблем пред него, без да е бил изначалн сочен. „Наистина е добре да следим практиката на ВАС, но тя няма задължителен характер и освен това се променя, т.е. не е постоянна. Не е лошо ВАС да обобщи спорните въпроси по конкурсите и да имат тълкувателно решение, при което вече можем да говорим за стабилност на казаното от върховния съд. Иначе има опасност да съобразим една практика и да не съобразим друга“, подчерта Керелска.

Решенията на ВАС са задължителни за нас като административен орган, реагира Георги Чолаков.

По отношение на разрешения с тях спор – да, по отношение на цялостната практика – не, отговори Олга Керелска.

Цветинка Пашкунова призова за прекратяване на текущия конкурс, за да се включат в него и новите освободени бройки. А после да се обсъжда въпросът дали е имало нарушения при формирането на конкурсните комисии.

„Въпросът за участието на зам.-председателите при тегленето на жребия за конкурсните комисии е преюдициален. И дали не влизаме в правомощията на съда,сезиран с проблема, чието решение се очаква“, не се съгласи Вероника Имова.

Настана хаос, после и объркване какво точно е било гласувано. След повтарянето и потретването обаче съмнения за волята на мнозинството не останаха.

Колегията отхвърли също искането на съдия Димитрина Ангелова (повишена в Наказателната колегия, отменена от ВАС) за ново гласувне на назначението й във ВКС.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.