Последни новини
Home / Законът / Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Defakto.bg

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто го има (2012-2021 г.). С гласуване днес от 18-члененен съставът става четиричленен.

В него влизат върховните съдии от ВКС Петя Шишкова и Жанина Начева, Камен Иванов от Софийския апелативен съд и Генко Драгиев от Военно-апелативния съд. Те са единствените, които не си направиха отводи.

Точката влезе в дневния ред по доклад на главния секретар на ВСС Тихомир Димитров. Пред кадровиците днес той обяви, че на 21 юли е проведена среща, на която са присъствали трима от членовете на работната група. И са били поставени ред въпроси, които не са от компетентността на администрацията, а на съвета. Какви точно са били въпросите не стана ясно. Преди няколко заседания на администрацията бе възложено да подпомогне работата на комисията, със събиране на нужната информация.

Междувременно в 46-о Народно събрание отново бяха внесени промените в съдебния закон и в НПК, предвиждащи закриване на специализираните структури.

А анализ на работата на спецсъдилищата и спецпрокуратурите се изготвя и в Министерството на правосъдието. Миналия петък в парламента Янаки Стоилов анонсира предстоящи предложения за закриване на „спецовете“, без обаче делата да се връщат поголовно в окръжните съдилища.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.