Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков в НС: Използвани са всякакви способи за следене на протестиращите граждани и политици

Бойко Рашков в НС: Използвани са всякакви способи за следене на протестиращите граждани и политици

Defakto.bg
Чл. 2. от ЗСРС: ((1)Специалниразузнавателни средства посмисъла на този закон са техническите средства и оперативните способи за тяхното прилагане, коитосеизползватзаизготвянена вещественидоказателственисредства- кинозаписи, видеозаписи, звукозаписи, фотоснимкии белязанипредмети. (2) Технически средства са електронни и механични съоръжения, както и вещества, които служат за документиране на дейността н аконтролирани лица и обекти.  (3) (Доп. – ДВ, бр. 86 от2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) Оперативни способи са наблюдението, подслушването, проследяването, проникването, белязването и проверката на кореспонденцията и компютризираната информация, контролиранатадоставка, доверителната сделкаиразследванеточрезслужителподприкритие, които се прилагат при използването на техническите средства по ал. 2.

Сигналът на вътрешния министър до Борислав Сарафав – разпределен на прокурор в Спецпрокуратурата

Още днес в Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков ще предостави част от доказателства за неправомерно използвани специални разузнавателни средства на временната комисия за подслушванията и за установяване на обстоятелствата, свързани с употребата на полицейска сила по време на протестите миналата година.

Това стана ясно при изслушаването му днес в парламента по повод незаконното подслушване  на български  граждани и политици.  „Стотици български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на специализирания съд. Стотици! Особено интензивно са ползвани тези тайни способи след нахлуването на прокуратурата в президентските институции на 9 юли 2020 г. Мотивите, с които са искани разрешенията са: лицата целят да бъде подронена, отслабена, съборена властта в Републиката и извършване на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра и по места“, заяви Рашков.

На въпрос на Николай Хаджигенов само подслушването ли е било използвано за контрол на граждани и политици, Рашков отговори че са използвани всякакви оперативни  способи  – за наблюдение, проследяване и др. методи,  описани в ЗСРС, както и  процедури по разнасяне на  листчета с имена, като наблюдението на някои протестиращи е продължило с месеци.

Депутатите изслушаха служебния министър, който отговори  на въпроси по искане на ГЕРБ-СДС  за изнесената  от него информация за подслушване на политици и протестиращи.   Александър Ненков  от ГЕРБ поиска Рашков да посочи имената на подслушвани политици и граждани.

Сбъркали сте името уважаеми госопода. Аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да чете СРС-та от трибуната по цели дни“ –  отговори Бойко Рашков. Той поясни, че законът не му позволява да разгласява класифицицина информация от парламентарната трибуна и посъветва депутати от ГЕРБ най-после да се запознаят с разпоредбите на този закон.
Според депутатите от ГЕРБ, твърдените нарушения при прилагането на специални разузнавателни средства са „пушилка“, използвана в предизборната кампания.

„Ще получите доказателства за подслушване на протестиращи и политици. Още днес.  Ограничаването на правата на българските граждани не е пушилка, както го наричате. Това са стотици хора„, заяви Рашков.

По думите му проверката във вътрешното министерство е към края си, като тя изследва всички документи по темата, които са преминали през ведомството. Голяма част от тях обаче са били унищожени, като това е било доказано „по категоричен начин“, не само от камерите, но и от информация от самите служители в министерството, заяви още служебният министър.  По въпроса прокуратурата преди две седмици съобщи, че не е открила данни за незаконно подслушване на политици. Още тогава Рашков обяви, че има „коренно различна информация“, която ще предостави на парламента.

Според Рашков службите, които са отговорни да прилагат специални разузнавателни средства – МВР, ГДБОП, дирекция „Вътрешна сигурност“ и Главна дирекция „Национална полиция“, са изпълнявали функциите на „обслужващ персонал за Специализираната прокуратура и са извършвали сериозни нарушения на Закона за защита на класифицираната информация.

„Имената, които са били подлагани на СРС-та, са разнасяни на листчета, които впоследствие са били унищожавани“, каза още Рашков. За тази дейност не са изготвяни справки, служители са работили на изнесени точки за мониторинг, има случаи и на платен извънреден труд. Той отново заяви, че са подслушвани стотици граждани, като даде пример как в една справка има споменати, че са наблюдавани 19 лица. Друг пример, който той даде, е че бил подслушван „политически активен гражданин“, за който исканията за удължаване на срока са били няколко и той е бил обект на СРС поне 8-9 месеца.

„Исканията на прокурорите от Специализираната прокуратура за използване на СРС са изготвени от самите оперативни работници от тези служби, в нарушение на Закона за СРС, а не от наблюдаващ прокурор“, коментира още вътрешният министър. Той посочи, че исканията са подписани от двама обвинители – Борисова и Първанов.(По информация от медиите и двамата прокурори не са титуляри в Специализираната прокуратура, а са команидровани от СРП със заповед на главния прокурор б.р.)

„През 1996 година парламентът беше обсаден, но тогава не се намери прокурор, който да прецени, че това е опит за преврат или престъпление срещу републиката. Протестите през 2020 година на гражданите в центъра на София са квалифицирани точно така„, заяви Рашков по повод  правните основания за исканията.

Санкционираният от САЩ по закона „Магнитски“ член и зам.-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков напусна поста си в сряда. Това се случи, след като оставката му беше приета в Народното събрание със 170 гласа „за“ и нито един против.

Служебният министър отчете и дейността на МВР срещу купуването на гласове по избори
МВР не слугуваше на нито една политическа партия, кза Рашков. В отговор на спекулациите за натиск върху гражданите той  завяи, че са използвани само законни средства в борбата с купения вот. Днес виждам бившето ръководство като народни представители от ГЕРБ. Сами може да си направите изводите дали преди 4 април се е противодействало на купения вот, каза още Рашков. По думите му преди 4 април досъдебните производства се брояли на пръсти, а сега доближават 100.
Установихме, че предишни министри на МВР са сключили споразумение с прокуратурата, което дава достъп до всички секретни разработки. Това значи, че прокурорите са имали достъп до класифицирана информация, която не е по техните дела. Това се е случвало и по времето на Цацаров„, каза още  Бойко Рашков. Той е забранил тази практика, като е възложил проверка кои прокурори са се възползвали от това

 Сигналът на Рашков  до Сарафов – разпределен на прокурор в Спецпрокуратурата

Междувременно стана ясно, че сигналът, който вчера вътрешният министър Бойко Рашков изпрати в следствието срещу главния прокурор Иван Гешев вече е разпределен на прокурор от спецпрокуратурата. Това е станало на принципа на случайното разпределение, съобщава  пред БТА ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Предстои въз основа на вътрешното си убеждение прокурорът да предприеме действия, казва тя.

В сигнала  си до Сарафов, Рашков посочи данни за  извъpшeни oт глaвния пpoĸypop  дeяния по изнасяне в публичното пространство на материали, придобити чрез специални разузнавателни средства, както и на кореспонденция през мобилни телефони –  cъcтaвoмepни съгласно чл. 145a oт HK, пo чл. 285 oт HK, пo чл. 287a, т. 2 oт HK и пo чл. 360 oт HK.“   Министърът заяви още, че   иepapxичнaтa зaвиcимocт нa пpoĸypopитe в cтpaнaтa e пpeчĸa дa yпpaжнявaт пpaвoмoщиятa cи cпpямo глaвния пpoĸypop, нeзaвиcимo oт нapyшeнията нa зaĸoнa и eвpoпeйcĸитe cтaндapти в oблacттa нa нaĸaзaтeлния пpoцec.   По тази причина, стана ясно от сигнала, министърът се обърна към Сарафов  заради статута му на зaмecтниĸ нa глaвния пpoĸypop и нa  paзcлeдвaщ opгaн, който като pъĸoвoдитeл нa HCлC би могъл да прецени „налице ли са  фaĸтичecĸи и пpaвни пpeдпocтaвĸи за  oбpaзyвaнe нa дocъдeбнo пpoизвoдcтвo и зaпoчвaнe нa paзcлeдвaнe“

Сарафов на мига  препрати сигнала по ĸoмпeтeнтнocт нa Cпeциaлизиpaнaтa пpoĸypaтypa, без да отговори на въпросите – нeдoceгaeм ли e глaвният пpoĸypop, както и дали  cлeдcтвeнo – пpoĸypopcĸaтa пpaĸтиĸa e нa нивoтo нa конституциониотто решение ( № 11/23.07.2020г.)  – че всеки прокурор може да разследва Главния. 

Предстои да разберем дали  функционалната независимост на прокурора от спецпрокуратурата в случая означава, че ще е подчинен  само на закона или Бойко Рашков е напът да докаже,  че фигурата на главния прокурор у нас е недосегаема.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силата на Конституцията е в неотклонното ѝ прилагане, а не в конюнктурните ѝ изменения

Държавният глава: Еволюцията на Конституцията се задвижва от неотклонното ѝ прилагане, а не от конюнктурните …

ППДБ сезира Сарафов за писмото на Доган и „мутренските подходи за отнемане бизнеси с прокуратурата и полицейските служби“

От ПГ на  ПП-ДБ обявиха, че изпращат сигнал до изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов,  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.