Последни новини
Home / Законът / Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Defakto.bg

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през септември. Това реши Прокурорската колегия, която провежда „подбора“.

Изслушването ще е на 8 и 9 септември в сградата на ВСС, а гласуването на кадровиците – на 10 септември. През август членовете на съвета смятат масово да отдъхват, макар че по закон за тях няма предвидена ваканция.

Както е известно, това е втората процедура за попълване на 10-те позиции за делегирани прокурори. След първия „подбор“ на ПК Люксембург одобри и назначи едва четирима от листата и отхвърли шестима.

Сега кандидатите за 6 места са 23-ма – 15 пpoĸypopи, 2 cлeдoвaтeли и 6 cъдии. Първи подаде документи известният седовател Бойко Атанасов, последен в списъка е известен съдия – Атанас Атанасов, бивш председател на ССБ. Сред претендентите са също съдия Вилислава Ангелова от Специализирания съд, която чете „Невинни“ по шумното дело „Трайков-Прокопиев-Дянков“, обвинителят по „Октопод“, „Алабин“ и други капиттулирали в съда казуси Милко Момчев и др..

Сред претендентите има и „близък“ на кадровика Огнян Дамянов, който сам го обяви днес и си даде отвод от обсъжданията, изслушванията и гласуванията по темата. Но не назова претендента.

Евентуалната връзка би могла да се търси около Разград, където Дамянов бе прокурор в окръжната прокуратура, а съпругата му – административен съдия (тя е вече във ВАС). Прегледът на списъка на 23-мата показва, че една от кандидатките – прокурорката от ОП-Шумен Яна Николова преди да стане магистрат 6 години е била разследващ полицай в Разград, а преди това и юрисконсулт в местната НАП.

Какво ще стане с новата процедура за делегираните прокурори ще видим през септември. Ако дотогава този състав на ВСС все още действа.

 

About De Fakto

Проверете също

Официално Емил Дечев е назначен за зам. министър в Министерството на правосъдието

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков на длъжността заместник-министър на правосъдието е назначен Емил Дечев. …

В комисията за българите в чужбина обсъждат административно облекчение на услугите за сънародниците ни

Председателят на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева и неправителствената организация “Тук-Там” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.