Последни новини
Home / Законът / Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Defakto.bg

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през септември. Това реши Прокурорската колегия, която провежда „подбора“.

Изслушването ще е на 8 и 9 септември в сградата на ВСС, а гласуването на кадровиците – на 10 септември. През август членовете на съвета смятат масово да отдъхват, макар че по закон за тях няма предвидена ваканция.

Както е известно, това е втората процедура за попълване на 10-те позиции за делегирани прокурори. След първия „подбор“ на ПК Люксембург одобри и назначи едва четирима от листата и отхвърли шестима.

Сега кандидатите за 6 места са 23-ма – 15 пpoĸypopи, 2 cлeдoвaтeли и 6 cъдии. Първи подаде документи известният седовател Бойко Атанасов, последен в списъка е известен съдия – Атанас Атанасов, бивш председател на ССБ. Сред претендентите са също съдия Вилислава Ангелова от Специализирания съд, която чете „Невинни“ по шумното дело „Трайков-Прокопиев-Дянков“, обвинителят по „Октопод“, „Алабин“ и други капиттулирали в съда казуси Милко Момчев и др..

Сред претендентите има и „близък“ на кадровика Огнян Дамянов, който сам го обяви днес и си даде отвод от обсъжданията, изслушванията и гласуванията по темата. Но не назова претендента.

Евентуалната връзка би могла да се търси около Разград, където Дамянов бе прокурор в окръжната прокуратура, а съпругата му – административен съдия (тя е вече във ВАС). Прегледът на списъка на 23-мата показва, че една от кандидатките – прокурорката от ОП-Шумен Яна Николова преди да стане магистрат 6 години е била разследващ полицай в Разград, а преди това и юрисконсулт в местната НАП.

Какво ще стане с новата процедура за делегираните прокурори ще видим през септември. Ако дотогава този състав на ВСС все още действа.

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.