Последни новини
Home / Законът / Иранец осъди прокуратурата за 150 000 лева обезщетение заради незаконно обвинение

Иранец осъди прокуратурата за 150 000 лева обезщетение заради незаконно обвинение

Defakto.bg

Прокуратурата да плати 150 000 лева обезщетение за претърпените вреди от незаконно обвинение на ирански гражданин плюс законната лихва.

Това постанови Окръжен съд – Хасково по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Текстът на чл. 2, ал.1, т.3 гласи:

(1) Държавата отговаря за вредите, причинени на граждани от разследващите органи, прокуратурата или съда, при:
3. обвинение в извършване на престъпление, ако лицето бъде оправдано или ако образуваното наказателно производство бъде прекратено поради това, че деянието не е извършено от лицето или че извършеното деяние не е престъпление, или поради това, че наказателното производство е образувано, след като наказателното преследване е погасено по давност или деянието е амнистирано.

Обезщетението е сериозно, а случаят е от типичните „успехи“ , пълнещи статистиката на полицията и на ПРБ през годините.

Искът е на чужденеца В.Н., който на 24 април 2017 г. е задържан на ГКПП „Капитан Андреево“, обвинен е първоначално за незаконно пренасяне на 214 кг хероин за 13,9 милиона лева, а през февруари 2018 г. обвинението е прецизирано на пренос на близо 156 кг суров морфин на стойност 5,7 милиона лева в съучастие с неизвестни лица – контрабанда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. По принцип превозваната стока са били консервни кутии с подправки за пиле,  опаковани в 20 палета.

Като веществено доказателство е иззет и камионът Скания, каран от В.Н. Сочените подбудител и помагач са останали „неизвестни“, оттам и организаторът и получателят на контрабандната стока не са установени. В резултат на което държавното обвинение се е занимавало единствено с шофьора.

Иранецът престоява две години в ареста – до април 2019 г., макар още през 2017 г.  окръжният съд в Хасково определя парична гаранция, заради липса на доказателства за извършване на престъплението. Апелативният съд в Пловдив обаче връща най-тежката мярка за неотклонение.

През 2019 г. чужденецът излиза на свобода, след като ОС-Хасково чете: „Невинен“, тъй като не са събрани данни шофьорът да е знаел, че превозва и суров морфин.  Тогава В.Н. се прибира в Иран.

Но процесът у нас продължава по протест на прокуратурата и през 2019 г. Апелативен съд – Пловдив постановява нова присъда, с която признава В.Н за виновен и го осъжда на 13 години затвор и 150 000 лева глоба.

През 2020 г. обаче Върховният касационен съд отменя тази присъда и връща делото за ново разглеждане на втора инстанция със задължителни указания. ВКС постановява, че изводите за вината на шофьора са „изцяло в сферата на предположенията“, обясненията на подсъдимия са тълкувани превратно, а сочените косвени доказателства не изграждат свързана верига, която „еднозначно да води до единствено възможен извод за виновността на подсъдимия в извършването на контрабандния превоз на наркотично вещество и да ангажира наказателната му отговорност“.

При повторното разглеждане Апелативен съд -Пловдив потвърждава оправдателната присъда и тя влиза в сила на 1 октомври 2020 г. Едва тогава В.Н€ получава камиона си.

В решението по ЗОДОВ съдия Тодор Хаджиев обявява: без съмнение чужденецът е търпял характерните за всяко лице, подложено на незаконно наказателно преследване неимуществени вреди – притеснения за изхода на делото, страх от осъждане, засягане на достойнството, напрежение в семейството, накърняване на социалния и професионален престиж. Като в конкретния случай става дума за обвинение за тежко престъпление, предвиждащо наказание от 15 до 20 години затвор, иранският гражданин е бил задържан под стража у нас две години, като през това време е бил откъснат от семейството си, със силно ограничена възможност за контакт и подкрепа от близките.

И още: „Той е бил съвсем сам, в чужда страна, с повдигнато обвинение, по което го е грозяла опасността да лежи дълги години в затвора, да му бъде
отнет товарният автомобил, с който си изкарва прехраната. Бил е изправен пред дилемата или да се признае за виновен и по – бързо да излезе на свобода, или да поддържа тезата за своята невинност и да получи максимална присъда„. Несигурността, безпоойството и страхът са се задълбочавали от непрогнозируемостта на наказателното производство заради противоречивите решения на съдилищата както по мярката за неотклонение, така и по въпроса за вината.  След връщането си в Иран не е могъл да си намери работа като шофьор – собствениците на превозни фирми знаели, че е разследван за наркотрафик в България, а до връщането на камиона му през февруари 2021 г. е трябвало да се препитава с каквото намери.
„Всички тези обстоятелства и най-вече продължителността на задържането, продължителната несигурност от изхода на наказателното производство, изпитвания от ищеца страх от налагане на най-тежкото наказание са повлияли изключително негативно върху емоционалното и психологическо състояние на ищеца. През целия период на наказателното преследване е бил в състояние на силно безпокойство, тревожност, потиснатост, безпомощност и обреченост предвид опасността да лежи дълги години в затвора, далеч от своето семейство и близки, без бъдеще и перспектива. Засегнати са чувството му на достойнство и чест, доброто му име сред неговите близки, приятели и колеги. Преживените негативни емоции от наказателното преследване и задържането му под стража са оставили незаличим отпечатък в неговото съзнание, който ще има дълготраен ефект върху неговия психически и емоционален статус“, обобщава последиците съдия Хаджиев.

Затова определя поотделно обезщетения за незаконното задържане и незаконното обвинение, като „отделни и самостоятелни основания за ангажиране имуществената отговорност на ПРБ“. За незаконното задържане са присъдени по 50 000 лева на година, общо 100 000 лева. Отделно 50 000 лева е обезщетението за незаконно обвинение. Общо – 150 000 лева, които ще се издължават от данъкоплатците.

Решението на ОС-Хасково не е окончателно, може да се оспори пред Пловдивския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.