Последни новини
Home / Законът / Окончателно „Невинен!“ за студент, изписал на паметник: „Добре дошли, бежанци!“

Окончателно „Невинен!“ за студент, изписал на паметник: „Добре дошли, бежанци!“

Defakto.bg

Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда за студента Траян Димитров, обвинен в хулиганство заради изписването на Паметника на Съветската армия: Refugees welcome Le Pen go home („Добре дошли, бежанци! Льо Пен, отивай си вкъщи!“)

Това съобщиха днес от ВКС.

Решението на върховните съдии Блага Иванова, Даниела Атанасова и Красимира Медарова е окончателно.

Делото във ВКС е по протест на прокуратурата, но обвинителят от Върховната касационна прокуратура не го е поддържал. Оценява стореното като писмена реч, с която гражданинът Димитров свободно е изразил гражданската си позиция срещу посещението в България на френски политик и отношението си към емигрантската криза.

Траян Димитров изписва паметника през ноември 2018 г., когато на посещение у нас е била Мари льо Пен.  А прокуратурата го обвинява за хулиганство с изключителен цинизъм по чл.325, ал. 2 НК.

Софийският районен съд признава Траят Димитров за виновен за хулиганство по чл. 325, ал.1 НК – извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, но без квалифициращия състав. И го освоождава от наказателна отговорност срещу глоба от 2000 лева (по чл. 78а от НК). Производството е било по съкратената процедура, тъй като студентът е приел фактите от обвинителния акт, но не е признавал вина.

На втора инстанция в СГС той е изцяло оправдан.

Тричленният състав на ВКС приема, че Софийският градски съд е абсолютно прав.

С присъдата си СГС е дал нова правна оценка на инкриминираните от обвинението действия на подсъдимия по поставяне със спрей на надпис върху паметник, като от една страна е възприел становището на районния съд, че представляват „използване на писмена реч според основното ú предназначение, за изразяване на мисъл и позиция“, но не и тезата, че тази позиция е изразена по неправомерен начин. Оценил е описаното поведение не като „хулигански действия, които засягат добрите нрави в обществото“, а като право на изразяване на мнение, закрепено в чл.10 от Европейската конвенция за защита правата на човека (ЕКПЧ) и чл.39 от Конституцията.

Върховните съдии намират изразеното становище на градския съд относно приложението на закона за принципно правилно и съобразено с практиката на Европейския съд по правата на човека по чл.10 от ЕКПЧ относно съдържанието на защитеното от този текст право. В чл.10, пар.1 от ЕКПЧ е закрепено правото на лицата на свободно изразяване на мнение, което е едно от основните гарантирани от Конвенцията права, като в чл.10, пар.2 са посочени допустимите ограничения за това.

В мотивите на решението на ВКС се подчертава, че съдебната практика на ЕСПЧ е последователна в становището си за разширително тълкуване на обхвата на правото на свободно изразяване на мнение, което означава, че защитата по този текст обхваща не само информация и идеи, но и други форми на изразяване, например разпространение на листовки, сатирично куклено шоу, картина на изложба и др., в това число и поставяне на боя или надписи върху обществени културни паметници, какъвто е настоящият случай. „Поведението на подсъдимия Димитров по поставяне на процесните надписи върху културния паметник като израз на свободното му мнение попада под защитата на чл.10 от Конвенцията, което налага преценка на обхвата на дължимата защита“, категорични са върховните съдии.

Според тях безспорно става дума за изразяване на гражданско мнение с политически характер, независимо че от фактите по делото не се установява Димитров да е активист или член на политическа партия. Поставените от него надписи нямат характер на художествено произведение, но представляват съдържателно послание на възгледи и идеи по обществено значими актуални теми чрез художествени средства, поради което изразената чрез тях позиция на подсъдимия правилно е определена от въззивния съд като заявено право на гражданско мнение по политически теми, което попада под защитата на чл.10 от Конвенцията.

От фактите по делото е установено, че поставянето на надписите не уврежда целостта на паметника и е отстранимо, поради което действията на подсъдимия не изискват като необходима намеса налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК, респективно не могат да бъдат квалифицирани като хулиганство по чл.325 от НК, включително и по смисъла на Указа за борба с дребното хулиганство. С поставянето на надписите не е извършено посегателство върху идейното послание на паметника, доколкото той е използван като средство за изразяване на мнение с цел съдържанието на изразеното послание да достигне до по-широк кръг от хора, а не за да се засегне самият паметник като носител на идеи и послания, за които ЕСПЧ отчита, че също представляват важни съображения при преценката за пропорционалността на извършената намеса.

Пълният текст на решението тук

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.