Последни новини
Home / Законът / Очаквано, Веселин Гангалов е новият окръжен прокурор на Сливен

Очаквано, Веселин Гангалов е новият окръжен прокурор на Сливен

Defakto.bg

Веселин Гангалов е новият окръжен прокурор на Сливен, единодушно реши колегията на ВСС. Той бе и единствен кандидат за поста.

Спокоен, видимо познава района и колегите, видимо има административен опит, каза Иван Гешев.

Изборът за Сливен бе любопитен. Той привлече вниманието първо след като досегашният местен обвинител №1 Пламен Стефанов по негово искане бе преназначен за окръжен съдия. А за поста се кандидатира дългогодишният му заместник Гангалов, който обаче вече бе назначен в Апелативната специализирана прокуратура след конкурс. А преди това от април 2019 г. е бил командирован във ВАП, после от март миналата година започва работа в АСП, отново като командирован. Но тези факти ги нямаше в биографията му. На изпратен от БИПИ въпрос защо го е направил, Веселин Гангалов е отговорил, че смятал, че трябва да посочва само титулярните си длъжности. Обществено обаче оттеглянето от прясното назначение в апелативната спецпрокуратура може да се тълкува и по друг начин.

На други въпроси на БИПИ новият окръжен прокурор е отговорил, че не вижда пречка който и да е прокурор със съответната функционална компетентност да разследва Главния или неговите заместници. Както и че  специализираните съдилища и прокуратур имат своето място в съдебната система, ефективната борба с организираната престъпност и корупцията го налага.

Не смята също, че резултатът от който и да е избор е предрешен само защото има един кандидат.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.